Αν αναρωτιέστε τι δώρο θα κάνετε φέτος στους αγαπηµένους σας και τελικά καταλήγετε να συµβιβαστείτε µε ένα µαντίλι ή ένα ζευγάρι παντόφλες, οι υπαίθριες αγορές που βρίσκονται στην Ευρώπη, την Αµερική ή την Ασία προσφέρουν πληθώρα επιλογών. Επισκεφθείτε έναν από τους οκτώ παρακάτω προορισµούς και συνδυάστε τις διακοπές µε τις χριστουγεννιάτικες αγορές σας. Προκειµένου να βρεθείτε µε τις ίδιες επιλογές που θα είχατε και στη χώρα σας, αποφύγετε τα µεγάλα καταστήµατα, τα οποία λόγω εορτών κάνουν αρκετά δελεαστικές προσφορές. Από το Λονδίνο µέχρι το Μαρακές, οι πάγκοι των πωλητών προσφέρουν κοσµήµατα, παλιά βιβλία, ρούχα, αξεσουάρ, βίντατζ κοµµάτια και τοπικά σουβενίρ που θα αφήσουν τις καλύτερες εντυπώσεις µόλις οι παραλήπτες σκίσουν το περιτύλιγµα. Επιπλέον, µπορείτε να κάνετε τα απαραίτητα παζάρια και να πετύχετε πολύ καλές τιµές, ώστε να µην ξοδέψετε µια περιουσία.

Ρώμη

Πιάτσα Ναβόνα

Από τα τέλη Νοεμβρίου μέχρι τις αρχές Ιανουαρίου, η πιο ζωντανή πλατεία της Αιώνιας Πόλης γεμίζει με μικροπωλητές που στήνουν τα μαγαζιά τους μπροστά από τα τρία σιντριβάνια και μεταμορφώνεται σε μια από τις μεγαλύτερες υπαίθριες αγορές της χώρας. Εκτός από τα χριστουγεννιάτικα στολίδια και τις φιγούρες της Παναγίας και του Χριστού, θα βρείτε αντίκες, παιχνίδια, σουβενίρ, χειροποίητα αντικείμενα από ξύλο, κοσμήματα κ.ά. τα οποία μπορείτε να αγοράσετε σε καλές τιμές. Οι υπαίθριοι καλλιτέχνες πωλούν ακουαρέλες με περίπου 10 ευρώ, ωστόσο μπορείτε να κατεβάσετε την τιμή αν αγοράσετε περισσότερα από ένα κομμάτια.

Μαρακές

Πλατεία Τζεµάα ελ Φνα

Η παλιά ισλαμική πρωτεύουσα της χώρας έχει το μεγαλύτερο παραδοσιακό παζάρι, το λεγόμενο σουκ. Στους στενούς και λαβυρινθοειδείς δρόμους της υπάρχουν πολλά μαγαζιά που πωλούν φωτιστικά από χαλκό, μαξιλάρια, δερμάτινες τσάντες, καφτάνια, ασημένια κοσμήματα, μεταξωτά μαντίλια και τα μαροκινά μυτερά παντοφλάκια που κοστίζουν περίπου 15 ευρώ. Καλό είναι να φοράτε γυαλιά ηλίου, ώστε οι πωλητές να μη βλέπουν τι κοιτάζετε. Αν δείτε κάτι με τσιμπημένη τιμή, μη διστάσετε να κάνετε παζάρια. Μπορείτε να την κατεβάσετε ακόμη και στο ένα τρίτο της αρχικής.

Λονδίνο

Αγορά Κάµντεν

Η μεγαλύτερη υπαίθρια αγορά της πόλης λειτουργεί με τη σημερινή της μορφή εδώ και 30 χρόνια. Αποτελείται από έξι τμήματα και είναι αγαπημένος προορισμός για ψώνια τόσο για τους επισκέπτες όσο και για τους Λονδρέζους. Στο Κάμντεν Λοκ και στο Κάμντεν Στέιπλς Μάρκετ, δύο από τις έξι αγορές που είναι περισσότερο γνωστές, θα βρείτε σχεδόν τα πάντα. Από έπιπλα, αντίκες, μεταχειρισμένα βιβλία, δίσκους μέχρι χειροποίητα ρούχα, τσάντες, κοσμήματα και πολλά βίντατζ κομμάτια. Τα μικρά μαγαζιά συνήθως δεν δέχονται πιστωτικές κάρτες, οπότε καλό είναι να έχετε μαζί όσα μετρητά έχετε σκοπό να ξοδέψετε.

Αµστερνταµ

Γουοτερλουπλέιν

(Waterlooplein)

Η Πλατεία που βρίσκεται στο κέντρο της πόλης έχει πάρει το όνομά της από την ομώνυμη μάχη στο Βατερλώ το 1815. Η υπαίθρια αγορά που υπάρχει γύρω της –εδώ και 100 χρόνια –είναι πολύ δημοφιλής στους τουρίστες, κυρίως τους νέους. Τα περίπου 300 μαγαζιά πωλούν παλιά βιβλία, καινούργια και μεταχειρισμένα ρούχα, ποδήλατα, αντίκες, έπιπλα, κοσμήματα, ηλεκτρονικά, στρατιωτικές στολές, βολβούς τουλίπας και άλλων λουλουδιών. Οι τιμές είναι αρκετά καλές, ωστόσο μπορεί να βρείτε και πολλή σαβούρα.

Νέα Υόρκη

Χελς Κίτσεν (Hell’s Kitchen)

Η κάποτε υποβαθμισμένη περιοχή βρίσκεται σήμερα –κατά το «National Geographic» –ανάμεσα στα 10 καλύτερα μέρη του κόσμου για ψώνια. Συλλέκτες, καλλιτέχνες και φυσικά τουρίστες μαζεύονται κάθε Σαββατοκύριακο για να παζαρέψουν βίντατζ ρούχα, παπούτσια, κοσμήματα, αντίκες, χαλιά, ιδιαίτερα πιάτα, κηροπήγια, καθρέπτες, λάμπες, μικροέπιπλα και ό,τι άλλο μπορεί να έχει φθάσει στο Μεγάλο Μήλο από κάθε γωνιά του πλανήτη.

Βιέννη

Κρίστκιντλ

(Christkindl market)

Από τα μέσα Νοεμβρίου οι πλατείες της πόλης μεταμορφώνονται σε μαγικές χριστουγεννιάτικες αγορές, σε μια γιορτή που κρατάει από το 1294. Τα δέντρα στο δημαρχείο στολίζονται με φωτάκια και τα μαγαζιά που στήνονται γύρω του πωλούν από χριστουγεννιάτικα διακοσμητικά στολίδια μέχρι χειροποίητα δώρα, αξεσουάρ, κεριά, βιβλία, παιχνίδια κ.ά. Σε ειδική αίθουσα του δημαρχείου τα παιδιά μαθαίνουν να φτιάχνουν μπισκότα και κεριά.

Παρίσι

Πους ντε Σεντ-Ουέν (Aux Puces de Saint-Ouen)

Αποτελείται από 15 μικρότερες αγορές και βρίσκεται στη βόρεια πλευρά της Πόλης του Φωτός. Τα σχεδόν 3.000 καταστήματα πωλούν αντίκες, κοσμήματα, ρούχα, καπέλα, γκραβούρες, έπιπλα του 18ου αιώνα, κεραμικά, βιβλία, δίσκους, αφίσες, παλιές στολές, αντικείμενα νέων σχεδιαστών, έπιπλα και υφάσματα. Κάθε φορά που βρίσκονται στο Παρίσι, διάσημοι σταρ όπως η Τζούλια Ρόμπερτς, η Σάρον Στόουν, ο Μικ Τζάγκερ ή ο Τζέρεμι Αϊρονς φροντίζουν να την επισκεφθούν. Παραδοσιακά, η καλύτερη ημέρα για να κάνετε παζάρια είναι η Δευτέρα.

Κωνσταντινούπολη

Μεγάλο Παζάρι

Ονομάζεται και Καπαλί Τσαρσί, είναι μια από τις παλαιότερες αγορές του κόσμου και λειτουργεί από το 1461. Ο λαβύρινθος με τις πάνω από 58 οδούς φιλοξενεί περίπου 5.000 καταστήματα τα οποία πωλούν κοσμήματα από χρυσό ή ασήμι, χαλιά, κιλίμια, καρυκεύματα, ναργιλέδες, κεραμικά, παραδοσιακά ρούχα, παπούτσια και τσάντες, ρολόγια, μαντίλια από κασμίρι και δερμάτινα μπουφάν. Φυσικά, δεν είναι υποχρεωτικό να αγοράσετε κάτι, ωστόσο με τόσο πολλές επιλογές δύσκολα θα φύγετε με άδεια χέρια.