Ας αρχίσουμε λίγο παράδοξα φέτος. Τι πειράζει; Είναι άλλωστε παράδοξο οι μισοί Ελληνες να γράφουν ποίηση και οι άλλοι μισοί να τους αγνοούν. Το πράγμα δεν θα ήταν άξιο παρατήρησης αν η ελληνική ποίηση δεν γνώριζε τέτοια άνθηση και αν δίπλα στα μεγάλα ονόματά της δεν είχαν προστεθεί και άλλες πρωτοεμφανιζόμενες πλην σημαντικές υπογραφές. Ας με συγχωρήσουν οι πεζογράφοι μας γι’ αυτή την παράκαμψη, αλλά η μερίδα του λέοντος είναι ακόμη όλη δική τους. Ως προοίμιο, ως υπόσχεση έστω, παραθέτω εδώ εκ του προχείρου κάποιες φετινές εκδόσεις με την ελπίδα να τις αναζητήσετε και να μας υποχρεώσετε να ανταποκριθούμε: Μιχάλης Γκανάς «Ποιήματα 1978-2012» (Μελάνι), Χάρης Βλαβιανός «Η εύθραυστη επικράτεια των λέξεων 1991-2003» (Νεφέλη), Γιάννης Υφαντής «Κάτω απ’ το εικόνισμα των άστρων» (Ικαρος), Κώστας Κρεμμύδας «Σαντιγκάρ» (Μανδραγόρας), Αλέξανδρος Ισαρης «Εγώ ένας ξένος 1967-2011» (Κίχλη), Αντώνης Φωστιέρης «Τοπία του τίποτα» (Καστανιώτης), Δημήτρης Χουλιαράκης «Αναπολόγητος στις κούνιες ντάλα μεσημέρι» (Εκδ. Το Ροδακιό), Νάνος Βαλαωρίτης «Πικρό καρναβάλι» (Ψυχογιός), Γιάννης Δούκας «Το σύνδρομο Σταντάλ» (Πόλις), Χάρης Μελιτάς «Ποτάμι κόκκινο» (Μανδραγόρας), Ολγα Παπακώστα «Οχι ακόμη Κάρμεν» (Πατάκης), Θοδωρής Ρακόπουλος «Ορυκτό δάσος» (Νεφέλη), Γιάννης Ρίτσος «Υπερώον» (Κέδρος), Γιάννης Βαρβέρης «Ποιήματα, τόμος Β’, 2001 – 2013» (Κέδρος), Κώστας Παπαγεωργίου, Βαγγέλης Χατζηβασιλείου «Ανθολογία της ελληνικής ποίησης» (20ός αι. τόμος Δ’), Εκδ. Κότινος.

Στο θέμα μας τώρα που, καλά το μαντέψατε, δεν είναι άλλο από την εμμονή της ελληνικής πεζογραφίας στο πρόσφατο πολιτικό μας παρελθόν. Παλαιότερα θεωρούσα παρελθούσα αυτή την τάση, σήμερα όμως έτσι όπως εξελίσσεται η κατάσταση, το παίρνω πίσω και περιμένω ακόμη πιο βαθύ και ακόμη πιο σοβαρό σκάψιμο στην εμφυλιοπολεμική φρενίτιδα αυτής της χώρας.

360

Αχιλλέας Κυριακίδης

Εκδόσεις Πατάκη

Το Σύμπαν ισούται με μια πολυφωνική μινιατούρα και όποιος δεν το πιστεύει ας διαβάσει τη νέα νουβέλα του Αχιλλέα Κυριακίδη. Για μένα είναι η αισθητικότερη και ουσιαστικότερη κατάθεση της χρονιάς κι ένας σοβαρός λόγος για το μίζερο έτος 2013 «να το πάρει πάνω του», ότι κάτι άφησε κι αυτό πίσω του, να μην το σκατοψυχάνε οι επόμενες γενεές δεκατέσσερις. Ενας πλήρης κύκλος με αναφορές στην παγκόσμια λογοτεχνία που επάνω του σκάνε οι εφαπτόμενες και οι συνεφαπτόμενες ζωές καθημερινών ανθρώπων.

Σελ. 62, τιμή: 5,50 ευρώ

Σπάνιες γαίες

Σώτη Τριανταφύλλου

Εκδόσεις Πατάκη

Στο δέκατο μυθιστόρημά της η Σώτη Τριανταφύλλου τοποθετεί τους ήρωές της στη Ρωσία μία δεκαετία μετά την Επανάσταση. Τι θα πάθουν και τι θα μάθουν στην Κομσομόλ και στα παγωμένα δωμάτια με τα σημαιάκια της Σπάρτακ Μόσχας; Τι βασανίζει τον Πραβιέν Σεργκέγεβιτς Μακάρεφ που σπούδασε Εδαφολογία στο Λένινγκραντ, ερωτεύτηκε μια ακροβάτισσα, διέπραξε ένα έγκλημα, γνώρισε έναν κατάσκοπο και τώρα γράφει τα απομνημονεύματά του;

Σελ. 318, τιμή: 15 ευρώ

Μολύβι φάμπερ, νούμερο δύο

Αλκη Ζέη

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Το άγγιγμα της Αλκης Ζέη ήταν πάντοτε θεραπευτικό για την πεζογραφία, πόσω μάλλον σε τέτοιους καιρούς αγριάδας και σύγχυσης. Το φετινό αυτοβιογραφικό της βιβλίο είναι κιόλας το μπεστ-σέλερ της καρδιάς μας αφού καταφέρνει με αντιδραματικό τρόπο να αναστήσει τη γενιά της Κατοχής και της Αντίστασης και να μας ανοίξει δρόμους επικοινωνίας με ανθρώπους που αν ζούσαν (ή αν είχαν αφήσει πνευματικούς απογόνους) η ζωή μας θα ήταν απείρως καλύτερη. Ο Σεβαστίκογλου, ο Γκάτσος, ο Δεσποτίδης, ο Χατζιδάκις, όλη η Ελλάδα του καλού.

Σελ. 386, τιμή: 16,60 ευρώ

Εκατό

Γιάννης Ευσταθιάδης

Εκδόσεις Μελάνι

Το δεκαδικό σύστημα δεν έγινε μόνο για τη βολή μας. Στους αρμούς του υπάρχει χώρος άπλετος για τρελό παιχνίδι. Οποιος θέλει, βρίσκει και ο Γιάννης Ευσταθιάδης έπαιξε με την καρδιά του. Αν θέλετε να ανοίξετε μια χαραμάδα στην ελευθερία σας συμβουλεύω να ριχτείτε άφοβα στις παγίδες αυτής της μινιατούρας. Είναι εκεί ο Σάιλοκ και τα επί τοις εκατό ποσοστά του, τα 100 ντεσιμπέλ του Ενρίκο Καρούζο, μια σοκολάτα Toblerone των 100 γραμμαρίων, οι εκατό γραμμές του Μοντριάν, το ανυποχώρητο μηδέν του Φρειδερίκου Νίτσε και, και, δεν περιγράφω άλλο!

Σελ. 196, τιμή: 14 ευρώ

Το βιβλίο της Κατερίνας

Αύγουστος Κορτώ

Εκδόσεις Πατάκη

Είναι απίστευτη η διείσδυση του βιβλίου αλλά διόλου δυσεξήγητη. Δεν πρέπει να είσαι φτιαγμένος από ανθρώπινα υλικά αν αδιαφορείς για την ψυχική ασθένεια, αν δεν καθήσεις να πιτσιλιστείς, να γίνεις λούτσα από τα πάθη που χτίζουν οικογένειες και μετά γεμίζουν ρωγμές τον φέροντα οργανισμό τους. Μιλώντας για τη μητέρα του και τον οικειοθελή τρόπο της να αποχωρίσει από τον μάταιο τούτο κόσμο ο Αύγουστος Κορτώ δίνει μήνυμα αισιοδοξίας και αν αυτό δεν είναι θαύμα, τότε δεν υπάρχουν θαύματα

Σελ. 256, τιμή: 12,70 ευρώ

Aegyptius monachus

Μισέλ Φάις

Εκδόσεις Πατάκη

Ο Μαυρόγυπας δεν είναι μόνο ένα υπό εξαφάνιση όρνεο που προσπαθεί να επιβιώσει τρώγοντας πτώματα στη Δαδιά. Είναι κυρίως ο άνθρωπος που τρέφεται από τις αναφορές του, που αναπαράγεται με τη βοήθεια των τραυμάτων του και επιβιώνει χάρη στην περιέργειά του: έχουν όρια η γλώσσα και η φόρμα ή μήπως μέσα στη διαρκή αναμέτρηση μαζί τους κρύβεται το μυστήριο της ζωής; Αν δεν διαβάσατε την ιστορία του Aegyptius monachus στην πρώτη της μορφή ή δεν την είδατε στις σημαντικές θεατρικές εκδοχές της, διαβάστε την τώρα κατασταλαγμένη.

Σελ. 133, τιμή: 9,90 ευρώ

Γαλάζια αγελάδα

Βασίλης Τσιαμπούσης

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Είχε αρχίσει να μας λείπει ο αγαπημένος δραμινός συγγραφέας, αλλά η αναμονή άξιζε τον κόπο. Το νέο μυθιστόρημά του έχει τη χάρη της λογοτεχνίας και την αξία του ντοκουμέντου, αφού μας πληροφορεί για τα κρυμμένα της Ανατολικής Μακεδονίας με μαρτυρίες που αφορούν τον Αντοντσαούς, τον ταγματάρχη Μίλερ, τον Καραμανλή, τον Μητσοτάκη και άλλα ιστορικά πρόσωπα που έδρασαν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο στα Νοεμβριανά του 1916, στο Κίνημα του ’35, στην Κατοχή, στον Εμφύλιο και στη Μεταπολίτευση.

Σελ. 304, τιμή: 14,40 ευρώ

Η άσκηση του Ροτ

Βασιλική Ηλιοπούλου

Εκδόσεις Πατάκη

Είναι το αγαπημένο μου βιβλίο γι’ αυτό θα μου επιτρέψετε να φανώ μεροληπτική. Με αυτό το μυθιστόρημα η συγγραφέας πετυχαίνει αυτό που φαίνεται ακατόρθωτο. Να γραφτεί στα ελληνικά ένα μοναδικό σε ύφος και ουσία μυθιστόρημα χωρίς το άγχος της κατασκευής που κατατρύχει τη μεγάλη φόρμα α λα ελληνικά. Η άσκηση του Ροτ είναι, κατά τη γνώμη μου, η αυθεντικότερη και ευφυέστερη απόπειρα να συναντηθούν σε τόπο και χρόνο τα ιστορικά και τα προσωπικά τραύματα. Ο Εμφύλιος, η μετανάστευση, η Αθήνα και η επαρχία της κρίσης, η μνήμη που επιμένει και η μνήμη που οικειοθελώς υποχωρεί.

Σελ. 219, τιμή: 11,90 ευρώ

Ο μικρός Ελληνας

Βασίλης Αλεξάκης

Εκδόσεις Εξάντας

Πλαγιοκόπησε τα φετινά Γκονκούρ και έφτασε στις προθήκες των ελληνικών βιβλιοπωλείων με δικαιολογημένη αυτοπεποίθηση. Στο βιβλίο του Βασίλη Αλεξάκη μυθιστορηματικοί ήρωες που στύλωσαν την ευρωπαϊκή λογοτεχνία όπως ο Δον Κιχώτης, ο Ντ’Αρτανιάν, ο Ζορμπάς, η Τζέιν Εϊρ, η Αλίκη της Χώρας των Θαυμάτων συναντούν έναν έλληνα μετανάστη στη Γαλλία και προσπαθούν να ξεδιαλύνουν μαζί του τις εκλεκτικές τους συγγένειες με τον Ταρζάν, τον Σούπερμαν, τον Μικρό Ηρωα και την καταγωγή της ελληνικής οικονομικής κρίσης.

Σελ. 309, τιμή: 17,57 ευρώ

Αλλάζει πουκάμισο το φίδι

Κώστας Ακρίβος

Εκδόσεις Μεταίχμιο

Ο Κώστας Ακρίβος ψάχνει για τα αίτια της σημερινής κρίσης αλλού, από όπου τα ψάχνουν οι πολλοί. Αφήνει στην άκρη τη βολική ομαδική ευθύνη και βάζει το δάχτυλο στο προσωπικό τραύμα που προετοίμασε μεθοδικά το συλλογικό. Μια μικροπαρεξήγηση με Τούρκο οδηγεί τον συγγραφέα εκεί όπου σε κανονικές εποχές και σε κανονικές συνθήκες κανείς δεν θα διενοείτο να πάει. Μια μελαγχολική καταβύθιση στα υλικά του νέου Ελληνα που με τη συμβολή του χιούμορ αναδύεται, παίρνει ανάσα και οδηγείται σε πιο ήσυχα νερά.

Σελ. 434, τιμή: 16,60 ευρώ

Αγρια Δύση

Μιχάλης Μοδινός

Εκδόσεις Καστανιώτη

Μηχανικός, θεωρητικός και ακτιβιστής του οικολογικού κινήματος αλλά και βραβευμένος λογοτέχνης, ο Μιχάλης Μοδινός επιστρέφει φέτος με τη συναρπαστική ζωή της Τερέζας, Ελληνοαμερικανίδας που μεγαλώνει στην άγρια πλευρά της Μοντάνα. Εκτός από τον έρωτα, προνομιακό πλαίσιο της συνάντησής της με έναν έλληνα συγγραφέα της εποχής της Μεταπολίτευσης είναι ο απόηχος των πολιτικών κινημάτων της δεκαετίας του ’60, ο ξεριζωμός και η μετοίκηση, η δύναμη των βιωμάτων, η διχαστική τους δράση ή η οικουμενική τους μετουσίωση.

Σελ. 448, τιμή: 19,17 ευρώ

Η αθανασία των σκύλων

Κώστας Μαυρουδής

Εκδόσεις Πόλις

Ο Κώστας Μαυρουδής, εκδότης του λογοτεχνικού περιοδικού «Το Δέντρο», γράφει για εβδομήντα μυθικές συναντήσεις ανθρώπων με σκύλους. Σε αυτό το πρωτότυπο και εξαιρετικής αισθητικής πόνημα θα θυμηθούμε τον Αργο, τον σκύλο του Οδυσσέα, τον Μπεντικό, τον σκύλο του Γατόπαρδου, τους δεκαεπτά σκύλους που υποδέχθηκαν τον Πλαστήρα σε μια προεκλογική συγκέντρωση, ένα θυμωμένο μπόξερ που ως άλλη Εντα Γκάμπλερ καταστρέφει τα χειρόγραφα ενός συγγραφέα, το σκυλί ενός εφημέριου που εκκλησιάζεται μαζί με το αφεντικό του και άλλες σκυλίσιες ζωές με ανθρώπινη μυρουδιά.

Σελ. 216, τιμή: 14 ευρώ

Δυο φορές αθώα

Ελενα Χουζούρη

Εκδόσεις Κέδρος

Μια Ελληνίδα από την Τασκένδη δίνει μάχη με τη μνήμη της, που και θέλει και δεν θέλει να γυρίζει στα παλιά. Επειδή όμως η συναισθηματική και η κοινωνική ωρίμαση εδράζεται στα τραύματα, επιτρέπει τελικά στον μίτο των εκμυστηρεύσεων να κάνει τη σωστική δουλειά του. Μια αποκαλυπτική διαδρομή από το 1949 έως το 2011 με τράνζιτο την κατάρρευση της ΕΣΣΔ, το τείχος του Βερολίνου, την Τσετσενία, το Μακεδονικό, τους Ολυμπιακούς της Αθήνας. Γκαραντί, η σταθερή καλλιέργεια του είδους από την Ελενα Χουζούρη.

Σελ. 230, τιμή: 13 ευρώ

Κώδικας τιμής

Τηλέμαχος Κώτσιας

Εκδόσεις Ψυχογιός

Βραβευμένος και ευδιάκριτος ανάμεσα στους ομοτέχνους του ο ομογενής από τη Βόρεια Ηπειρο Τηλέμαχος Κώτσιας επιστρέφει με ένα μυθιστόρημα ουσίας. Ο ήρωάς του κυνηγημένος από τον πανάρχαιο αλβανικό Κώδικα που μοιάζει με τη δική μας βεντέτα, ζει στην Ελλάδα βιώνοντας έναν κρυφό έρωτα. Η δύναμη των εθίμων που καμιά φορά παίζουν άσχημα παιχνίδια στην έννοια της προσωπικής ταυτότητας θα τον φέρει αντιμέτωπο με ηθικά διλήμματα. Μια ιστορία για τη δύσκολη συνύπαρξη Αλβανών και Ελλήνων.

Σελ. 275, τιμή: 14,40 ευρώ

Πλανόδιοι θεριστές

Ευγενία Φακίνου

Εκδόσεις Καστανιώτη

Μια τρυφερή ιστορία με άρωμα γυναίκας μάς παραδίδει και φέτος η Ευγενία Φακίνου, κερδίζοντας ήδη την εύνοια της κριτικής και του κοινού. Είναι η ιστορία μιας μοναχικής εγκύου, η οποία ανέστια και άνεργη περιπλανιέται στην ελληνική περιφέρεια και στα ερημωμένα χωριά της ελληνικής υπαίθρου. Τι θα τη διδάξει το στιγμιαίο συναπάντημά της με τους πλανόδιους θεριστές και τι θα αποκομίσει από την υποχρεωτική συγκατοίκησή της με τους απόκληρους του κόσμου ετούτου;

Σελ. 250,

τιμή: 14,91 ευρώ

Τα Χριστούγεννα ενός άτυχου μπάτσου

Ανδρέας Μήτσου

Εκδόσεις Καστανιώτη

Πολυμεταφρασμένος, πολυβραβευμένος και διασκευασμένος μάλιστα για το θέατρο, ο Ανδρέας Μήτσου παρουσιάζει μία σειρά από παράξενα χριστουγεννιάτικα διηγήματα δίνοντας τον λόγο σε πρόσωπα που μέχρι στιγμής δεν μας είχαν μιλήσει ποτέ για τα δικά τους Χριστούγεννα. Μια γυναίκα στο κέντρο της Αθήνας που παρακολουθείται από άγνωστο, ενας μπάτσος που μισεί τη χούντα, τα βαφτίσια μιας κούκλας στο ξωκκλήσι του χωριού, ένας άνδρας που στοιχειώνεται από μια λέξη, ένα ελάφι που κοιτά στα μάτια τον κυνηγό.

Σελ. 96, τιμή: 8,52 ευρώ

Αρια

Δημήτρης Στεφανάκης

Εκδόσεις Ψυχογιός

Τιμημένος το 2011 με το Διεθνές Βραβείο Καβάφη, μεταφρασμένος στη Γαλλία και γνωστός μεταφραστής ο ίδιος, ο Δημήτρης Στεφανάκης μάς αφηγείται την ιστορία ενός νεαρού ελληνα διπλωμάτη ο οποίος είχε την ατυχία να επιστρέψει από το Λονδίνο στην Ελλάδα του Μεταξά. Ο πόλεμος πλησιάζει, αλλά ο ήρωάς μας ζει τον έρωτά του στις Μυκήνες με μια αγγλογαλλίδα αρχαιολόγο. Διαφεύγουν μαζί στο Κάιρο και ζουν από κοντά την κυοφορία του Εμφυλίου και της εθνικής καταστροφής.

Σελ. 480, τιμή: 17,70 ευρώ

Group therapy

Λουκία Δέρβη

Εκδόσεις Μελάνι

Η Λουκία Δέρβη καβατζάρει τα είδη του πεζού λόγου με έναν σεβασμό που σπάνια συναντά κανείς σε νέους λογοτέχνες. Κατά τόπους αυτοβιογραφικό αλλά στο σύνολό του μυθοπλασία, το βιβλίο εξιστορεί τις περιπέτειες νεαρών γυναικών οι οποίες ζουν με το ένα πόδι μέσα στον προστατευτικό κύκλο της ομαδικής ψυχοθεραπείας και με το άλλο ανοίγουν περπατησιά στην άγρια πλευρά του έξω κόσμου.

Σελ. 209, τιμή: 14 ευρώ

Το ελάχιστο ίχνος

Βαγγέλης Χατζηγιαννίδης

Εκδόσεις Το Ροδακιό

Προσωπικά γνωρίζω δύο είδη ελλήνων αναγνωστών. Τους «γενικώς» και τους φανατικούς του Βαγγέλη Χατζηγιαννίδη. Αυτοί, οι δεύτεροι, υποδέχθηκαν με ενθουσιασμό και πολλαπλασίασαν το γκελ του συγγραφέα από τις πρώτες κιόλας ημέρες έκδοσης του τρίτου μυθιστορήματός του. Αν μάλιστα προσθέσει κανείς τα ουκ ολίγα θεατρικά του ιδίου που παίζονται αυτό το διάστημα στην Αθήνα, άνετα το έτος 2013 μπορεί να θεωρηθεί έτος Χατζηγιαννίδη. Στο πρόσφατο «μαγικό» μυθιστόρημά του «Ελάχιστο ίχνος», ένα χαμένο παιδί πιεσμένο από τα ασυνείδητα πένθη του οδηγείται ασυνείδητα προς την οριστική επούλωσή τους.

Σελ. 323, τιμή: 19,17 ευρώ

Χαμαιλέοντες

Αλέξης Σταμάτης

Εκδόσεις Καστανιώτη

Μέσα από μια σύγχρονη οικογενειακή σάγκα ο Αλέξης Σταμάτης ανιχνεύει τις αδυναμίες της ανθρώπινης φύσης. Οι Χαμαιλέοντες είναι αντιήρωες που δεν τους πιάνει το μάτι σου –και όμως θα έπρεπε για ευνόητους λόγους. Δυσκολεμένοι έρωτες, ξενιτιά, μια περιθωριοποιημένη γυναίκα, ενας πιτσιρικάς που μεγαλώνει στα χρόνια της ψεύτικης ευημερίας και ένας φίλος που έρχεται από τα παλιά για να αποκαταστήσει τη διερρηγμένη συνοχή της κοινής μας ιστορίας.

Σελ. 416, τιμή: 19,17 ευρώ

Λευκή ευθεία γραμμή

Μιχάλης Φακίνος

Εκδόσεις Κέδρος

Το μυθιστόρημα του Μιχάλη Φακίνου στηρίζεται στο μαύρο χιούμορ, στη φαντασία και στις πολιτικές αναζητήσεις. Την ημέρα που κάηκε η Αθήνα, ένας άνδρας βρέθηκε να περπατά πάνω στη λευκή γραμμή της εθνικής οδού χωρίς να ξέρει ποιος είναι και πού πηγαίνει. Συλλαμβάνεται, ανακρίνεται και εκτοπίζεται σε μια βραχονησίδα. Από εκεί κάνει τις μετεωρολογικές παρατηρήσεις του και δίνει τακτική αναφορά σε κάποιον άγνωστο Καίσαρα και στη γνωστή μας Αντζελίνα Τζολί…

Σελ. 201, τιμή: 12 ευρώ

Ατιτλο

Κατερίνα Δασκαλάκη

Εκδόσεις Εστία

Είχαμε καιρό να δούμε καινούργιο βιβλίο της Κατερίνας Δασκαλάκη, αλλά η φετινή παρουσία της εκτός από τον τολμηρό τίτλο αποτελεί ριγιούνιον ουσίας και συγκίνησης. Η γνωστή και από τη δημοσιογραφική της θητεία διευθύντρια της «Μεσημβρινής» φωτογραφίζει με τον φακό της ωριμότητας στιγμές που κινούνται στα όρια του πραγματικού και της φαντασίας. Ενας διάσημος επιστήμονας που κάνει πρόποση στον επικείμενο θάνατό του, ενας ζωγράφος που καταγγέλλει τη ματαιότητα της υστεροφημίας και μια μαγιάτικη βροχή που χτυπάει ξαφνικά στο παράθυρο.

Σελ. 146, τιμή: 9 ευρώ

Καρρέ καρρέ και άλλα διηγήματα

Κώστας Καλφόπουλος

Εκδόσεις Αγρα

Οταν πάρετε στα χέρια σας το βιβλίο θα έχετε την ευκαιρία να διαβάσετε τα εξαιρετικά προλογικά σημειώματα του Βασίλη Βασιλικού και του ηθοποιού Ακύλλα Καραζήση. Μένει σε εμάς να σας προϊδεάσουμε για τις ιστορίες που απαρτίζουν αυτή τη συλλογή διηγημάτων ή, μάλλον, για τη συναρπαστική σκηνογραφία τους. Προχείρως σταχυολογώ: ενας αγώνας ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου, τα αποδυτήρια του κρίσιμου ημιτελικού στο Euro 2008, τα γραφεία ενός ελληνικού φοιτητικού συλλόγου στη Γερμανία τα χρόνια της RAF και άλλα –πολλοί τόποι-γέφυρες που χωρίζουν και ενώνουν τους ανθρώπους ή, στην καλύτερη περίπτωση, διευκολύνουν την επικοινωνία τους στα χρόνια της μεγάλης ασυνεννοησίας.

Σελ. 168, τιμή: 10 ευρώ