Το ενδιαφέρον για την Ιστορία γίνεται ολοένα και μεγαλύτερο σε μια χώρα που προσπαθεί να αναστοχαστεί τον εαυτό της. Αναπόφευκτα η κρίσιμη περίοδος της δεκαετίας του 1940 έχει την τιμητική της, καθώς επηρεάζει ακόμη το παρόν μας. Η Αντίσταση με τις πολιτικές αντιθέσεις που παρήγαγε, οι Ναζί που επανεμφανίζονται ως φάρσα και ως εφιάλτης ταυτόχρονα στα πρόσωπα των χρυσαυγιτών αλλά και βιβλία όπως οι βιογραφίες του Πάτρικ Λη Φέρμορ ή του λήσταρχου Γιαγκούλα ζητούν την προσοχή μας στον δρόμο προς τη συλλογική αυτοσυνειδησία. Οι επιλογές που ακολουθούν είναι μόνο μέρος της πρόσφατης παραγωγής, που θα μπορούσε εύκολα να συμπληρωθεί με βιβλία όπως το ψυχαναλυτικής προσέγγισης βιβλιαράκι «Γιατί επικράτησε ο Χίτλερ» του Βίλχελμ Ράιχ (Καστανιώτης), το φρεσκοτυπωμένο «Τα παιδιά του Εμφυλίου» του ιστορικού Λουκιανού Χασιώτη (Εστία) ή το φιλοσοφικό «Η Μνήμη, η Ιστορία, η Λήθη» του Πολ Ρικέρ (Ινδικτος).

Πάτρικ Λη Φέρμορ

Μια περιπέτεια

Αρτεμις Κούπερ

Μτφ. Ηλίας Μαγκλίνης, Εκδ. Μεταίχμιο

Ο περιηγητής και συγγραφέας Πάτρικ Λη Φέρμορ είχε περάσει στη σφαίρα του θρύλου όσο ζούσε και τώρα, δύο χρόνια μετά τον θάνατό του (περνούσε μέχρι τέλους πολύ καιρό στην Καρδαμύλη) η παρούσα απολαυστική και πολυσέλιδη έκδοση που επιμελήθηκε η Αρτεμις Κούπερ είναι μια ευκαιρία να διατρέξουμε τον πυκνό βίο του, τις περιηγήσεις του στον ελλαδικό χώρο αλλά και τις περιπέτειες του στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν λ.χ. ηγήθηκε της ομάδας που απήγαγε τον γερμανό διοικητή Κρήτης, τον στρατηγό Κράιπε. Η αφήγηση περιλαμβάνει και σημαντικό φωτογραφικό υλικό.

Σελ. 651, τιμή: 21 ευρώ

Η Ναζιστική Γερμανία και οι Εβραίοι

Saul Friedländer

Μτφ. Ηλία Ιατρού, Επιμέλεια: Αννα Μαραγκάκη

Εκδ. Πόλις

Ο καθηγητής Ιστορίας στο UCLA, στο Λος Αντζελες, έχασε τους γονείς του στο Αουσβιτς και μεγάλωσε σε καθολική οικογένεια. Το βιβλίο του περιλαμβάνει στην πραγματικότητα δύο τόμους, «Τα χρόνια των διώξεων 1933-1939» και «Τα χρόνια της εξόντωσης» (1939-1945). Μάλιστα, για τον δεύτερο τόμο ο συγγραφέας πήρε το Βραβείο Πούλιτζερ 2008, ενώ ένα χρόνο πριν είχε τιμηθεί για το ίδιο έργο με τα Βραβεία Ειρήνης των εκθέσεων βιβλίου της Φρανκφούρτης και της Λειψίας. Ο Φριντλέντερ ενσωμάτωσε την εκδοχή των θυμάτων για τα γεγονότα, ενώ έδωσε έμφαση στη φυλετική, αντισημιτική ρητορική του ναζισμού και στην ανάμειξη του ίδιου του Χίτλερ στη λήψη όλων των σημαντικών αποφάσεων.

Σελ. 1.378, τιμή: 44 ευρώ
Φώτης Γιαγκούλας

Ο Απέθαντος

Βασίλης Ι. Τζανακάρης, Εκδ. Μεταίχμιο

Ο εκδότης, άλλοτε, του σερραϊκού περιοδικού «Γιατί» και βραβευμένος συγγραφέας Βασίλης Τζανακάρης καταδύεται στον θρυλικό κόσμο της κοινωνικής ληστείας και φωτίζει μια αιματοβαμμένη τοιχογραφία της Ελλάδας των χρόνων 1910-1936 με πρωταγωνιστές τους τελευταίους λήσταρχους που διαφέντευαν τα ελληνικά βουνά. Εμβληματική φιγούρα ανάμεσά τους ο περίφημος Φώτης Γιαγκούλας, που είχε βασίλειό του τον Ολυμπο. Στις σελίδες του πλούσιου χρονικού νιώθεις να ταξιδεύεις σε εποχές που οι κώδικες, τα ήθη, οι συμπεριφορές ήταν πολύ διαφορετικά. Η συναρπαστική ιστορία αρχίζει την ημέρα που ο λήσταρχος γεννήθηκε στα Σέρβια Κοζάνης, αναφέρει τη δολοφονία ενός υπομοίραρχου που είχε βιάσει μια εξαδέλφη του και ολοκληρώνεται το 1920 όταν επικηρύσσεται και σκοτώνεται σε συμπλοκή με τα καταδιωκτικά αποσπάσματα.

Σελ. 592, τιμή: 22 ευρώ

Η έλευση του Γ’ Ράιχ

Richard J. Evans

Μτφ. Κώστας Αντύπας, Επιμέλεια: Κώστας

Λιβιεράτος, Εκδόσεις Αλεξάνδρεια

Ο καθηγητής Νεότερης Ιστορίας του Κέμπριτζ, ειδικός στη γερμανική Ιστορία, γράφει με επάρκεια και καθαρό ύφος ένα ογκώδες έργο που εξηγεί την πορεία του γερμανικού εθνικισμού από τη χιλιετή Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία (που καταλύθηκε από τον Ναπολέοντα) και τον Μπίσμαρκ που δημιούργησε, στην ουσία, το γερμανικό έθνος στο δεύτερο μισό του 19ου αι., μέχρι τη Δημοκρατία της Βαϊμάρης και κατόπιν την άνοδο του Χίτλερ στην εξουσία. Τάγματα εφόδου, φαιοχίτωνες στους δρόμους, το πραξικόπημα της Μπιραρίας, ο εμπρησμός του Ράιχσταγκ και μια συνεχώς κλιμακούμενη βία κατά των αντιπάλων, σε συνδυασμό με μια καταιγιστική προπαγάνδα σχεδιασμένη από τον Γιόζεφ Γκέμπελς έκαναν μια χώρα που στις αρχές του 20ού αιώνα ήταν μεγάλη οικονομική δύναμη, να οδηγήσει τον εαυτό της και την Ευρώπη ολόκληρη στην καταστροφή.

Σελ. 672, τιμή: 37 ευρώ
Στις Πηγές της Τρομοκρατίας

Από τον κλεφτοπόλεμο στις επιθέσεις αυτοκτονίας

Helene L’ Heuillet

Μτφ. Ρένη Παπαδάκη, Εκδ. Πόλις

Αν η σύγχρονη τρομοκρατία αλλάζει πρόσωπα και μας φέρνει αντιμέτωπους με δύσκολα ερωτήματα (και αυτό αφού δεν έχει τη δυνατότητα καταστροφής μόνο του κόσμου μας αλλά και της σκέψης μας), η συγγραφέας κάνοντας μια ιστορική αναδρομή στο φαινόμενο καταλήγει πως ταυτόχρονα είναι μια μορφή πολέμου ηθικά καταδικαστέα. Από τις σελίδες της μελέτης της (είναι αναπληρώτρια καθηγήτρια Πολιτικής και Ηθικής Φιλοσοφίας στο Πανεπιστήμιο της Σορβόννης) παρελαύνουν οι ρώσοι αναρχικοί όπως ο Νετσάγεφ αλλά και η Αλ Κάιντα, ενώ και με την ιδιότητά της ως ψυχαναλύτριας σημειώνει πως το ανθρώπινο υποκείμενο έχει πάντα υβριδική υπόσταση. Τα ισλαμικά κείμενα που υπερασπίζονται την τρομοκρατία και αρνούνται ακριβώς αυτό τον χαρακτήρα, προάγουν την ενόρμηση του θανάτου.

Σελ. 368, τιμή: 18 ευρώ

Οι ρίζες της ναζιστικής βίας

Enzo Traverso

Μτφ. Νίκος Κούρκουλος

Εκδόσεις του Εικοστού Πρώτου

Ο 56χρονος ιταλός ιστορικός, καθηγητής άλλοτε σε γαλλικά πανεπιστήμια και τώρα στο Κορνέλ της Νέας Υόρκης, επιχειρεί μια στοχαστική καταβύθιση στις ρίζες της ναζιστικής βίας, περνώντας από την κατασκευή των στερεοτύπων στις αντιλήψεις περί ευγονικής και στην ανάδυση μιας νέας εικόνας του Εβραίου ως φορέα ασθένειας του κοινωνικού σώματος και όλα αυτά σε συνδυασμό με τις νέες, τότε, τεχνολογικές δυνατότητες μαζικής θανάτωσης. Ολα αυτά, μαζί με πολλά ακόμη πολιτισμικά στοιχεία που αναλύει ο συγγραφέας, οδήγησαν σταδιακά στη σύγκλιση ενός ιδεολογικού και ενός υλικού επιπέδου που άρχισε να διαγράφεται στη διάρκεια του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου –ήταν το πραγματικό εργαστήρι του 20ού αι. -, και τελικά συντέθηκε στον εθνικοσοσιαλισμό.

Σελ. 240, τιμή: 15 ευρώ
Χούντα είναι θα περάσει;

Τα κινηματογραφικά επίκαιρα στη διάρκεια της Δικτατορίας (1967-74)

Φώτος Λαμπρινός

Εκδ. Καστανιώτη

Τα δεκάλεπτα εικονογραφημένα εμβατήρια που προβάλλονταν υποχρεωτικά κάθε εβδομάδα σε όλες τις αίθουσες της χώρας, δεν ήταν άλλα από τα θρυλικά Επίκαιρα που το 1967 όπως και μετά το πραξικόπημα των συνταγματαρχών ήταν και οι κυρίαρχοι ιμάντες της «κυβερνητικής προπαγάνδας». Τώρα ο πεπειραμένος σκηνοθέτης, δάσκαλος και συγγραφέας με μακρά ενασχόληση με το ντοκιμαντέρ και τον κινηματογράφο Φώτης Λαμπρινός μελετά εκείνη ακριβώς την περίοδο της Επταετίας μέσα από τα Επίκαιρα. Εδώ εξάλλου καθρεφτίζεται η όψη της Ελλάδας, που στο σλόγκαν «Να περνάμε καλά» αποτύπωνε και την άνοδο τω νεόπλουτων, που προσέφεραν επιχειρήματα επιβεβαίωσης στο απολυταρχικό καθεστώς.
Σελ. 336, τιμή: 19,17 ευρώ

«Νέοι εν κινδύνω»: επιτήρηση, αναμόρφωση και δικαιοσύνη ανηλίκων μετά τον πόλεμο

Εφη Αβδελά

Εκδόσεις Πόλις

Η καθηγήτρια Σύγχρονης Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης καταθέτει μια πρωτότυπη μελέτη για τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίστηκε από το κράτος, τους θεσμούς και την κοινωνία η λεγόμενη «παιδική και νεανική εγκληματικότητα» μετά τον πόλεμο. Πώς δηλαδή ατίθασοι νέοι σε «ηθικό κίνδυνο» θα μετατρέπονταν σε «χρηστούς και άριστους πολίτες». Από τις σελίδες του βιβλίου παρελαύνουν παιδουπόλεις, πρεβαντόρια, αναμορφωτήρια, σωφρονιστήρια, στέγες, σταθμοί, τεχνικές σχολές, βασιλικά ιδρύματα, ενώ εξετάζονται αναλυτικά η κοινωνική προέλευση των παραβατών και οι κατηγορίες που τους αποδίδονταν.

Σελ. 521, τιμή: 20 ευρώ

Οι οπλαρχηγοί του ΕΔΕΣ στην Ηπειρο 1942-44. Τοπικότητα και πολιτική ένταξη

Βαγγέλης Τζούκας

Εκδόσεις Εστία

Ιστορικός της νεότερης γενιάς ο Βαγγέλης Τζούκας αναλύει σε βάθος την ιδιοτυπία της Ηπείρου και τη σχέση που είχε η στράτευση στη μία από τις δύο παρατάξεις της Αντίστασης με τις τοπικές δομές των ορεινών πληθυσμών, τις φατρίες, τις συγγένειες, τις τοπικές ομάδες –σε μέρη όπως, λ.χ., η περίφημη Λάκκα Σουλίου αλλά και το Ξηροβούνι, το Ραδοβίζι, τα Τζουμέρκα. Το βιβλίο εξετάζει πώς οι αντιστασιακές οργανώσεις οικειοποιήθηκαν τις παραδοσιακές δομές, την παράδοση της ανυπακοής προς το κράτος κ.ά., αλλά και τις πολιτικές συνέπειες που είχε η ένταξη των οπλαρχηγών στην οργάνωση του Ναπολέοντα Ζέρβα.

Σελ. 257, τιμή: 12 ευρώ
Κυβερνώντας τον κόσμο

Η ιστορία μιας ιδέας

Marc Mazower

Μτφ. Ελένη Αστερίου, Εκδ. Αλεξάνδρεια

Η ιδέα μιας «ευρωπαϊκής συμφωνίας» που θα έφερνε ειρήνευση και σχετική σταθερότητα στη γηραιά ήπειρο ανάγεται στο 1815, μετά το χάος που άφησαν οι ναπολεόντειοι πόλεμοι και τις πολεμικές ταλαιπωρίες μιας ολόκληρης γενιάς. Ο γνωστός αγγλος ιστορικός, καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Κολούμπια εξετάζει μέσα από αυτό το πρίσμα την ευρωπαϊκή –και όχι μόνο –Ιστορία δύο αιώνων που ίσως και να έχει άδοξη κατάληξη, καθώς η συντριπτική δύναμη του χρηματοπιστωτικού κεφαλαίου δρα αποσταθεροποιητικά και μειώνει τις δυνατότητες αυτής της παλιάς επιθυμίας, «να κυβερνηθεί ο κόσμος».

Σελ. 496, τιμή: 30 ευρώ