Οικογενειακό εισόδημα έως 9.000 ευρώ και ακίνητη περιουσία με επιφάνεια κτισμάτων έως 150 τ.μ. αλλά και ρυθμισμένες ληξιπρόθεσμες φορολογικές ή ασφαλιστικές εισφορές συνθέτουν το διαβατήριο για τη μείωση του ενιαίου φόρου ιδιοκτησίας ακινήτων στο μισό, ενώ πλήρης απαλλαγή προβλέπεται για τρίτεκνους, πολύτεκνους και άτομα με αναπηρία άνω του 80% που καλύπτουν επίσης τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια.

Ο φόρος θα εξοφλείται είτε εφάπαξ με έκπτωση 1,5% είτε σε μηνιαίες δόσεις έως το τέλος κάθε έτους, με έναρξη πληρωμής των δόσεων τον επόμενο μήνα από την εκκαθάριση. Κάθε δόση δεν μπορεί να είναι μικρότερη από τα 10 ευρώ.

Ειδικότερα ορίζεται ότι, με πράξη της Φορολογικής Διοίκησης χορηγείται έκπτωση 50% στον φορολογούμενο, στη σύζυγο και στα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του επί του ΕΝΦΙΑ που βεβαιώθηκε στα παραπάνω πρόσωπα, αν διαπιστώνεται οικονομική αδυναμία πληρωμής της συνολικής οφειλής για το οικείο έτος. Η έκπτωση χορηγείται για τον οφειλόμενο ΕΝΦΙΑ κάθε έτους, εφόσον πληρούνται σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

Το συνολικό φορολογητέο οικογενειακό εισόδημα του προηγούμενου φορολογικού έτους δεν υπερβαίνει τις 9.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 1.000 ευρώ για τον/τη σύζυγο και κάθε εξαρτώμενο μέλος.

Το σύνολο της επιφάνειας των κτισμάτων στα οποία κατέχουν δικαιώματα ο υπόχρεος φορολογίας εισοδήματος, ο/η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του (λαμβανομένου υπόψη του ποσοστού συνιδιοκτησίας) δεν υπερβαίνει τα 150 τ.μ.

Ο φορολογούμενος, ο ή η σύζυγος και τα εξαρτώμενα τέκνα της οικογένειάς του δεν έχουν ή δεν ευθύνονται με ληξιπρόθεσμες οφειλές προς το Δημόσιο και τα ασφαλιστικά ταμεία.

Προκειμένου για τρίτεκνους ή πολύτεκνους ή για άτομα με αναπηρία από 80% και πάνω, προβλέπεται πλήρης απαλλαγή από τον ΕΝΦΙΑ εφόσον πληρούνται σωρευτικά και τα παραπάνω κριτήρια.