Παρά την κοινή πεποίθηση, οι φωτογραφίες δεν μας βοηθούν να κρατήσουμε τις αναμνήσεις μας ζωντανές. Κι αυτό διότι όπως φάνηκε από έρευνα που έκαναν ψυχολόγοι και δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Psychological Science», όσο περισσότερες φωτογραφίες τραβά κάποιος τόσο περισσότερο δυσκολεύεται στο μέλλον να θυμηθεί το γεγονός στο οποίο συμμετείχε.
Ειδικοί με επικεφαλής το Πανεπιστήμιο Φέρφιλντ του Κονέτικατ στις ΗΠΑ, έκαναν πειράματα σε ένα μουσείο για να διαπιστώσουν σε ποιον βαθμό η φωτογράφιση των εκθεμάτων, μειώνει την ικανότητα των επισκεπτών να θυμούνται τι είδαν μπροστά τους. Για τους σκοπούς της έρευνας, κλήθηκαν δυο ομάδες εθελοντών επισκεπτών να περιηγηθούν στο μουσείο και είτε να φωτογραφίζουν ό,τι τους άρεσε είτε απλώς να κοιτάζουν τα εκθέματα. 
Την επόμενη μέρα υποβλήθηκαν σε ειδικές εξετάσεις μνήμης, τα αποτελέσματα των οποίων κατέδειξαν πως όσοι τραβούσαν συνεχώς φωτογραφίες θυμούνταν και αναγνώριζαν πολύ λιγότερα από τα εκθέματα σε σχέση με τους υπόλοιπους οι οποίοι είχαν περιοριστεί στο να τα κοιτάζουν. Σύμφωνα με τους ερευνητές, η μανία φωτογράφισης που έχει καταλάβει τους πάντες χάρη στις νέες τεχνολογικές ευκολίες, εμποδίζει τον εγκέφαλο να συγκεντρωθεί στα γεγονότα και να σχηματίσει ακριβείς και διαρκείς μνήμες για αυτά.

Ενα δεύτερο πείραμα από τους ίδιους ερευνητές έδειξε ότι αν κάποιος κάνει «ζουμ» σε μια συγκεκριμένη λεπτομέρεια του αντικειμένου που φωτογραφίζει, τότε θυμάται καλύτερα όχι μόνο αυτό το συγκεκριμένο τμήμα όπου εστίασε τον φακό του, αλλά όλο το αντικείμενο, ακόμα και αν δεν το περιέλαβε στο πλάνο του. 

Προηγούμενες μελέτες έχουν δείξει ότι η παραδοσιακή μέθοδος ταξινόμησης των μη ψηφιακών φωτογραφιών σε κάποιο άλμπουμ διευκόλυνε τις αναμνήσεις.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από