Ασθενείς που χρησιμοποιούν συστηματικά τουλάχιστον επί δύο χρόνια φάρμακα για τις καούρες στο στομάχι ή για γαστροπροστασία και παίρνουν πολλά χάπια μέσα στην ημέρα έχουν αυξημένο κίνδυνο να παρουσιάσουν έλλειψη βιταμίνης Β12. Η κατάσταση συνδέεται με αναιμία, νευρολογικά προβλήματα ή άνοια, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε χθες.

Οι δύο κατηγορίες φαρμάκων ονομάζονται αναστολείς αντλίας πρωτονίων και αναστολείς Η2 υποδοχέων της ισταμίνης και κυκλοφορούν με τις εμπορικές ονομασίες Losec, Prelosec, Nexium κ.λπ. Μάλιστα, επειδή στην Ελλάδα βρέθηκε ότι είναι η κατηγορία φαρμάκων στην οποία έκαναν υπερσυνταγογράφηση οι περισσότερες ιατρικές ειδικότητες, από τις 7 Ιουνίου άλλαξε ο νόμος και χορηγούνται μόνο από συγκεκριμένους γιατρούς. Κι αυτό διότι τα φάρμακα έχουν πάρει άδεια κυκλοφορίας για συγκεκριμένες νόσους (θεραπεία γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, παλινδρομικής οισοφαγίτιδας, δωδεκαδακτυλικού και γαστρικού έλκους την εκρίζωση του ελικοβακτηριδίου του πυλωρού) και οι γιατροί τα έγραφαν ως προστασία του στομάχου (γαστροπροστασία) από άλλα φάρμακα που ενδεχομένως να πειράζουν το στομάχι, όπως αντιφλεγμονώδη κ.λπ.

Τα χάπια αυτά λειτουργούν μειώνοντας την ποσότητα γαστρικών υγρών που παράγονται από το στομάχι. Από την άλλη, τα υγρά αυτά είναι απαραίτητα για την απορρόφηση της Β12 από τα τρόφιμα, όπως είναι το κρέας, το ψάρι και τα γαλακτοκομικά. Και αφού όσοι παίρνουν χάπια έχουν μειωμένα γαστρικά υγρά, δεν γίνεται επαρκής απορρόφηση της βιταμίνης. «Ατομα που παίρνουν φάρμακα αυτής της κατηγορίας έχουν περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν έλλειψη βιταμίνης Β12 και δυνητικά μπορεί να αποκτήσουν μεγάλο πρόβλημα», εξηγεί ο δρ Ντάγκλας Α. Κόρλι, υπεύθυνος της μελέτης που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση «Journal of the American Medical Association». Οπως φάνηκε από τα αποτελέσματα, όσοι ασθενείς έπαιρναν φάρμακα για το στομάχι συστηματικά και περισσότερα από δύο χρόνια είχαν 65% πιθανότητες να παρουσιάσουν έλλειψη βιταμίνης Β12.