Πλαφόν κατανάλωσης, πάνω από το οποίο οι άποροι θα χρεώνονται με τα κανονικά τιμολόγια της ΔΕΗ, θα προβλέπει σύμφωνα με τις πληροφορίες η απόφαση του υπ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιάννη Μανιάτη που θα εκδοθεί μέσα στις αμέσως επόμενες ημέρες, για το δωρεάν ρεύμα στους αδύναμους πολίτες.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, η υπουργική απόφαση θα προβλέπει ότι τα φτωχά νοικοκυριά που θα τους επανασυνδέεται το ρεύμα, δεν θα καταβάλουν τέλη επανασύνδεσης, θα έχουν έκπτωση της τάξης του 99%, αλλά αυτό θα ισχύει μέχρι μια συγκεκριμένη κατανάλωση.

Η κατανάλωση αυτή, είναι ανάλογη με εκείνη που έχει ο μέσος όρος των 470.000 καταναλωτών που έχουν ενταχθεί στο Κοινωνικό Οικιακό Τιμολόγιο (της τάξης των 500-800 κιλοβατωρών/ 4μηνο), και θα αποσαφηνίζεται στην υπουργική απόφαση, που θα εκδοθεί από ημέρα σε ημέρα.

Οσο για την επιβάρυνση των 50 λεπτών ανά λογαριασμό το έτος που θα προκύψει για όλους τους υπόλοιπους καταναλωτές της ΔΕΗ, είναι μια τάξη μεγέθους, βασισμένη σε υπολογισμούς ότι εν δυνάμει δικαιούχοι επανασύνδεσης είναι 10-15.000 άνθρωποι πανελλαδικά. Ακόμη και αν ο αριθμός αυτός αυξηθεί- λέει το ΥΠΕΚΑ- η τελική επιβάρυνση δεν θα ξεπερνά τα 1 με 2 ευρώ ετησίως.

Στο μεταξύ, σε επτά σημεία Εξυπηρέτησης του Πολίτη, του δήμου Αθηναίων, θα μπορούν να προσέρχονται από σήμερα και ως και την ερχόμενη Τετάρτη 18 Δεκεμβρίου οι οικονομικά αδύναμοι πολίτες του δήμου Αθηναίων που αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τη ΔΕΗ, δηλαδή έχει κοπεί το ρεύμα ή πρόκειται άμεσα να κοπεί λόγω αδυναμίας καταβολής του αντιτίμου του λογαριασμού.

Οι δημότες, που έως την 1η Νοεμβρίου έχουν ενταχθεί στις κοινωνικο-προνιακές δομές του δήμου, θα πρέπει να προσέλθουν με την ταυτότητά τους και το λογαριασμό της ΔΕΗ. Τα στοιχεία θα συλλέξει ο δήμος Αθηναίων και στη συνέχεια θα τα προωθήσει στη ΔΕΗ, προκειμένου να γίνει επανασύνδεση του ρεύματος.

Περισσότερες πληροφορίες θα δίνονται στο τηλεφωνικό κέντρο του δήμου Αθηναίων στο τηλέφωνο «1595».

Τσακωμός καλά κρατεί

Τα παραπάνω δεν αναιρούν την έλλειψη συντονισμού που συνεχίζει να υπάρχει γύρω από το θέμα. Χαρακτηριστικός είναι ο χθεσινός δημόσιος τσακωμός του προέδρου της ΚΕΔΕ και δημάρχου Καλλιθέας Κ. Ασκούνη με τη ΔΕΗ.

Ο κ. Ασκούνης κατηγόρησε τη ΔΕΗ ότι αρνείται να δώσει στους Δήμους τα στοιχεία των νοικοκυριών που τους έχει κοπεί το ρεύμα. Σε απάντηση της η ΔΕΗ επιτίθεται στον κ. Ασκούνη κατηγορώντας τον ότι η αποστολή τέτοιων στοιχείων φρενάρει στη νομοθεσία για «ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα» και ότι την ίδια απάντηση έλαβε και στην σύσκεψη του περασμένου Σαββάτου.

Επισημαίνει, δε, ότι ακόμη αναμένει από τους Δήμους να ορίσουν τους εκπροσώπους τους στις κατά τόπους επιτροπές, και να της αποστειλουν τις καταστάσεις με τους ευάλωτους συνανθρώπους μας που την 1η Νοεμβρίου ήταν ενταγμένοι στις προνοιακές τους δομές. Και αναφέρει ότι από χθες ξεκίνησε τη διαδικασία για την άμεση επανασύνδεση 2.000 ευάλωτων καταναλωτών που εντόπισε από μόνη της…