Tην ικανοποίηση του για το νέο πρόγραμμα ΕΣΠΑ της περιόδου 2014-2020 που παρουσίασε στις αρχες τις εβδομάδας ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης εξέφρασε μετά στην συνάντηση που είχαν σήμερα το πρωί ο Ευρωπαίος Επίτροπος για θέματα Περιφερειακής Πολιτικής Γιοχάνες Χαν με την ηγεσία του υπουργείου Ανάπτυξης.

Όπως σημείωσε ο Επίτροπος το νέο πρόγραμμα δίνει ιδιαίτερη έμφαση σε θέματα ενίσχυσης της περιφερειακής πολιτικής, το οποίο σημαίνει ότι και οι 13 Περιφέρειες της Ελλάδας θα έχουν τα δικά τους Επιχειρησιακά Προγράμματα. Προγράμματα, τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τα αρμόδια Ταμεία. Ενώ μέχρι πρότινος τα κονδύλια μόνο κατά 22% αφορούσαν τις Περιφέρειες, τώρα το ποσοστό από 22 θα ανέβει στο 35%.

Ο κ. Χαν αναφέρθηκε στην πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα σχετικά με την απορρόφηση των κονδυλιών του τρέχοντος προγράμματος υπογραμμίζοντας ότι «αν κατατάσσαμε τις χώρες όσον αφορά τις επιδόσεις τους σε θέματα απορρόφησης κοινοτικών κονδυλίων, η Ελλάδα θα μπορούσε να καταταγεί 4η, που σημαίνει ότι είναι μακράν, πολύ πιο πάνω από τον μέσο όρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Από την πλευρά του ο υπουργός Ανάπτυξης σημείωσε ότι το τελευταίο διάστημα οι απορροφήσεις του ΕΣΠΑ εξελίσσονται πάνω από τους στόχους που είχαν τεθεί σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πέρσι, ενώ οι συμβάσεις για τους αυτοκινητοδρόμους που εγκρίθηκαν θα συμβάλλουν επίσης στην επιτάχυνση των απορροφήσεων .