Οι διαπραγματευτές των δυο κομμάτων στο Κογκρέσο για το ζήτημα του αμερικανικού προϋπολογισμού κατέληξαν τη νύχτα της Τρίτης σε συμβιβαστική συμφωνία για τα επόμενα δύο έτη με στόχο την αποφυγή διακοπής λειτουργίας της κυβέρνησης, η οποία σε αντίθετη περίπτωση θα ετίθετο εκ νέου στις 15 Ιανουαρίου του 2014.

Επίσης επήλθε συμφωνία και στον καθορισμό των επιπέδων των δαπανών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης έως την 1η Οκτωβρίου του 2015. Εάν η συμφωνία εγκριθεί στο Κογκρέσο, θα αποτρέψει την επανάληψη της παράλυσης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, όπως έγινε τον περασμένο Οκτώβριο.

Η γερουσιαστής των Δημοκρατικών Πάτι Μάρει και ο αντιπρόσωπος των Ρεπουμπλικανών Πολ Ράιαν –υποψήφιος αντιπρόεδρος στο πλευρό του Μιτ Ρόμνεϊ- ανακοίνωσαν τις λεπτομέρειες του συμβιβασμού τους, που θα καθορίσουν το μελλοντικό επίπεδο των δαπανών και των εσόδων του ομοσπονδιακού κράτους.

«Είμαι χαρούμενος που θα αποφευχθεί η αύξηση των φόρων, οι οποίοι πρόκειται να παραμείνουν εντός του προϋπολογισμού και, επιπλέον, θα υπάρξει κάποια μείωση του ελλείμματος», δήλωσε ο γερουσιαστής Ρόμπ Πόρτμαν ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής του Κογκρέσου για τον προϋπολογισμό. «Και είμαι επίσης ευχαριστημένος διότι θα αποφευχθεί η διακοπή λειτουργίας της κυβέρνησης» συμπλήρωσε.

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα χαιρέτησε αμέσως τη συμβιβαστική συμφωνία για τον προϋπολογισμό που πέτυχαν οι δυο πλευρές στο Κογκρέσο, χαρακτηρίζοντάς την ένα «καλό πρώτο βήμα» για να ξεπεράσει η Ουάσιγκτον τις επαναλαμβανόμενες κρίσεις που ξεκίνησαν το 2011. «Η δικομματική συμφωνία για τον προϋπολογισμό σήμερα είναι ένα καλό πρώτο βήμα» αναφέρει ο αμερικανός πρόεδρος στην ανακοίνωσή του.

«Θέλω να καλέσω τα μέλη του Κογκρέσου και από τις δύο πλευρές να κάνουν και το επόμενο βήμα και πραγματικά να περάσει ένας προϋπολογισμός στη βάση αυτής της συμφωνίας, ώστε να μπορώ να τον υπογράψω και να γίνει νόμος» συμπληρώνεται στη ανακοίνωση του Μπαράκ Ομπάμα.

Ο αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε την ελπίδα του ότι με την εφαρμογή της συμφωνίας αυτής «οι αμερικανοί δεν θα πρέπει να αναμένουν και να υπομένουν μια εκ νέου παράλυση του ομοσπονδιακού κράτους στα επόμενα δύο χρόνια».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από