Οταν ο Ματέο Ρέντσι ανακοίνωσε την επομένη του θριάμβου του στις εσωκομματικές εκλογές του Δημοκρατικού Κόμματος τα πρόσωπα που απαρτίζουν τη γραμματεία του, στάθηκε σε ένα στοιχείο: το γεγονός ότι ο μέσος όρος της ηλικίας τους είναι μόλις τα 35 χρόνια. Ηταν η καλύτερη απόδειξη ότι ο νέος ηγέτης της ιταλικής Κεντροαριστεράς ήταν ειλικρινής όταν δήλωνε ότι το πολιτικό προσωπικό χρειάζεται ανανέωση, αφήνοντας να εννοηθεί ότι αυτή δεν μπορεί παρά να είναι και ηλικιακή.

Ο ίδιος ο Ρέντσι, εξάλλου, είναι μόλις 39 χρονών. Και είναι αυτός που εισήγαγε στο πολιτικό λεξιλόγιο της Ιταλίας έναν κάπως ασυνήθιστο αλλά και προσβλητικό όρο για να υπογραμμίσει την ανάγκη να παραδώσει η παλιά φρουρά τη σκυτάλη στη νεότερη. Ο όρος αυτός ήταν η rottamazione, μια λέξη που χρησιμοποιούν οι Ιταλοί για την απόσυρση και την πολτοποίηση των παλιών αυτοκινήτων. Ο rottamatore Ρέντσι απέφευγε να αναφερθεί στα πρόσωπα που κατά τη γνώμη του θα έπρεπε να είχαν την τύχη ενός σαράβαλου, αλλά ήταν σαφές ποιους εννοούσε. Τα «σαράβαλα» ήταν τα μέλη της παλιάς ηγετικής ομάδας –από τον πρώην πρωθυπουργό Μάσιμο ντ’ Αλέμα έως τον υποψήφιο πρωθυπουργό Βάλτερ Βελτρόνι.

Για πολλούς, όμως, υπήρχε και ένα άλλο στοιχείο εξίσου εντυπωσιακό: το γεγονός ότι από τους δώδεκα αποστόλους του υποψήφιου μεσσία, οι επτά είναι γυναίκες. Ο Ρέντσι έδωσε το πρώτο δείγμα μετα-ποσόστωσης. Οι γυναίκες στη γραμματεία του δεν έχουν απλώς αυξημένη παρουσία. Είναι περισσότερες. Ο νέος γραμματέας του Δημοκρατικού Κόμματος φάνηκε γενναιόδωρος και στο μοίρασμα της πίτας της γραμματείας ανάμεσα στις διάφορες τάσεις του κόμματος. Οι έξι της γραμματείας είναι δικοί του. Οι υπόλοιποι έξι εκπροσωπούν τον πολυσυλλεκτικό χαρακτήρα του PD.

Η μοιρασιά στα δυο σημαίνει ότι ο Ρέντσι αποφάσισε να μην ελέγχει την απόλυτη πλειοψηφία της γραμματείας.

Οι δώδεκα άνθρωποι του προέδρου συγκροτούν ένα είδος σκιώδους κυβέρνησης –πράγμα κάπως πρωτότυπο εάν λάβει υπόψη του κανείς ότι το Δημοκρατικό Κόμμα είναι ο βασικός εταίρος της κυβέρνησης Λέτα. Από τους δώδεκα, κάποια πρόσωπα τράβηξαν περισσότερο το φως των προβολέων. Ανάμεσά τους είναι η Μαριάνα Μαντία, 32 ετών και βουλευτής, η οποία σε τρεις μήνες θα φέρει στον κόσμο το δεύτερο παιδί της. Ο Ματέο Ρέντσι της ανέθεσε τον τομέα της απασχόλησης «επειδή στην Ιταλία οι γυναίκες που μένουν έγκυες πιέζονται από τους εργοδότες τους να παραιτηθούν».

Το κινητό τηλέφωνο της Μαριάνα Μαντία χτύπησε λίγες ώρες μετά την εκλογή του Ρέντσι. «Δεν το περίμενα», δήλωσε στα ιταλικά μέσα ενημέρωσης. «Είναι τεράστια η ευθύνη γιατί η απασχόληση είναι το φλέγον θέμα για το κόμμα, τη χώρα, την Ευρώπη». Η 43χρονη Ντέμπορα Σερακιάνι ανέλαβε τον τομέα των υποδομών. Ο ενθουσιασμός της περισσεύει. «Είμαι στην ομάδα του Ρέντσι για να βοηθήσω τη χώρα να αναγεννηθεί. Αυτή η αλλαγή γενεών είναι βασική. Τώρα ήρθε η σειρά μας και πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ικανοί να φέρουμε την αποστολή που μας ανατέθηκε σε πέρας», δήλωσε. Η αποστολή είναι πράγματι δύσκολη. Τις τελευταίες ημέρες οι οδηγοί φορτηγών έχουν στήσει μπλόκα σε πολλούς δρόμους, ενώ η διαμαρτυρία τους έχει επεκταθεί και σε άλλες επαγγελματικές κατηγορίες, όπως οι έμποροι και οι βιοτέχνες που έχουν πληγεί από την οικονομική κρίση. Την αλληλεγγύη του προς τις επαγγελματικές τάξεις που διαμαρτύρονται για τα φορολογικά βάρη που σηκώνουν εξέφρασε το μεγαλύτερο συνδικάτο των αστυνομικών. Το αποτέλεσμα της αστυνομικής στήριξης ήταν μια ασυνήθιστη κίνηση των αστυνομικών που βρίσκονταν τον σιδηροδρομικό σταθμό του Τορίνου: οι αστυνομικοί έβγαλαν τα κράνη τους και αγκάλιασαν τους απεργούς σε ένδειξη έμπρακτης αλληλεγγύης.