Αυξάνονται οι επικρίσεις για την πολιτική που ακολουθεί η τρόικα απέναντι στην Ελλάδα αλλά και για τη γενικότερη πολιτική λιτότητας που επιβάλλει η ΕΕ, κυρίως στις χώρες του Νότου.

Ο πρόεδρος των ευρωπαίων Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Χάνες Σβόμποντα εξαπέλυσε δριμεία επίθεση από το Στρασβούργο κατά των δανειστών και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής –ιδιαίτερα κατά του επιτρόπου Οικονομικών Υποθέσεων Ολι Ρεν αναφερόμενος στη σκληρή στάση που κρατούν και τις απαιτήσεις που προβάλλουν απέναντι στη χώρα μας. Την ίδια στιγμή σε ομιλία της στις Βρυξέλλες η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ προειδοποίησε ότι δεν μπορεί να υπάρξει ανάκαμψη με τόσο υψηλά ποσοστά ανεργίας, ιδιαίτερα στους νέους. Η Λαγκάρντ χτύπησε ακόμη καμπανάκι ότι η κρίση στην Ευρώπης δεν έχει τελειώσει.

«Μέχρι σήμερα η Ελλάδα παρά την καλή θέληση και τις μεταρρυθμίσεις στις οποίες έχει προχωρήσει δεν κατάφερε να φτάσει σε συμφωνία με την τρόικα η οποία προβάλλει κοινωνικά απαράδεκτες απαιτήσεις», ανέφερε ο αυστριακός πολιτικός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα το καυτό θέμα των πλειστηριασμών, όπως μετέδωσε σε ανταπόκρισή της από το Στρασβούργο η Ντόιτσε Βέλε.

Ο Σβόμποντα ούτε λίγο ούτε πολύ είπε ότι είναι «εντελώς τρελό» να απαιτεί η Κομισιόν και η τρόικα «να εκδιωχθούν από τα σπίτια τους ευρωπαίοι πολίτες» εάν δεν μπορούν να πληρώσουν τα στεγαστικά δάνεια που έχουν πάρει για τις κατοικίες τους λόγω της «οικονομικής και κοινωνικής κρίσης» που έχει προκαλέσει μείωση εισοδημάτων και ανεργία.

Τίποτε από όλα αυτά δεν έχει να κάνει με τις μεταρρυθμίσεις που επιχειρούνται στην Ελλάδα, προσθέτοντας ότι μπορεί η Αθήνα να μην έχει κάνει όλα όσα της έχουν ζητηθεί αλλά έχει πραγματοποιήσει πολλά βήματα.

Στρέφοντας τα πυρά του ιδιαίτερα προς την Κομισιόν, ο Σβόμποντα την κατηγόρησε ότι δεν είναι έτοιμη να βοηθήσει τη χώρα μας ώστε το πρόγραμμα λιτότητας να γίνει αποδεκτό από τους Ελληνες. Επεφύλαξε δε σκληρή κριτική προς τον Ολι Ρεν για τον οποίο είπε ότι όσο περισσότερες συνεντεύξεις παραχωρεί τόσο περισσότερο αυξάνονται τα ποσοστά των ευρωσκεπτικιστών στις χώρες που μαστίζονται από την κρίση.

Ο Σβόμποντα εμμέσως πλην σαφώς κατηγόρησε ακόμη τον Ρεν ότι η κριτική που ασκεί στην Ελλάδα και άλλες χώρες γίνονται ώστε να εξυπηρετούνται οι πολιτικές του φιλοδοξίες. «Είναι δύσκολο να αποφασίσει εάν όσα λέει, τα λέει ως επίτροπος (της ΕΕ) ή ως πιθανός υποψήφιος για την προεδρία της Κομισιόν», ήταν το σχόλιο του Σβόμποντα. Ο ίδιος κατηγόρησε ακόμη τον Ρεν ότι «προκειμένου να κερδίσει πόντους στον (ευρωπαϊκό) Βορρά, προσβάλλει τον Νότο».

Από την πλευρά της η Λαγκάρντ αναφέρθηκε στην ανάγκη να χαλαρώσουν οι στόχοι για το έλλειμμα σε ευρωπαϊκές χώρες όπου καταγράφεται χαμηλή ανάπτυξη και να γίνουν περισσότερες προσπάθειες για να αυξηθούν οι επενδύσεις.

Επίσης, η επικεφαλής του ΔΝΤ δήλωσε ότι για το ΔΝΤ ήταν «ζήτημα τιμής» να αναγνωρίσει το λάθος του στο ζήτημα των λεγόμενων οικονομικών πολλαπλασιαστών για την περίπτωση της Ελλάδας και άλλων κρατών της ευρωζώνης.

Οπως είπε, το λάθος αυτό οφείλεται στο ότι δεν υπολογίστηκαν ορθά οι επιπτώσεις της λιτότητας σε σχέση με την έκταση της ύφεσης στην Ελλάδα.