Τα παιδιά έχουν κάθε λόγο να πλέουν σε πελάγη ευτυχίας. Οχι μόνο πλησιάζει η αγαπημένη τους γιορτή, τα Χριστούγεννα, αλλά η Αθήνα ετοιμάζεται να χορέψει στους μαγικούς και δελεαστικούς ρυθμούς του… παιχνιδιού! Παιχνίδια από διαφορετικές γωνιές του κόσμου, σβούρες, παραδοσιακές και σύγχρονες, που γυρίζουν τους τροχούς της φαντασίας, αυτοκινητάκια συλλεκτικά θα στολίσουν την πόλη. Και όλα αυτά με πρωτοβουλία του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων που διοργανώνει ένα αφιέρωμα στο παιχνίδι με τίτλο «Παιδί και παιχνίδι στη ζωή και στην τέχνη».

Ο σκοπός της έκθεσης είναι να εξερευνήσει τη σημασία του παιχνιδιού σε όλες τις εκφάνσεις της καθημερινής ζωής, τόσο των μικρών όσο και των μεγάλων φίλων του.

Εργα ζωγραφικής, γλυπτικής, χαρακτικής και διάφορες κατασκευές με θέμα το παιχνίδι θα πλημμυρίσουν τους χώρους του Πολιτιστικού Κέντρου Μελίνα και του Κέντρου Τεχνών του Δήμου Αθηναίων από τις 11 Δεκεμβρίου 2013 ως τις 23 Ιανουαρίου 2014, μαζί με ιδιωτικές συλλογές παιδικού παιχνιδιού, καθώς και ζωγραφικά έργα παιδιών.

Ανάμεσα στις πολλές εκθέσεις που θα πρωταγωνιστήσουν στο αφιέρωμα είναι αυτή του σβουροποιού Κώστα Μουγγολιά, ο οποίος φαίνεται πιστός στη φράση του Ηρακλείτου «τα πάντα ρει». Η κίνηση της σβούρας, ένα από τα αγαπημένα παιχνίδια των παιδιών όλου του κόσμου, ανέκαθεν τον γοήτευε. Οπως λέει ο ίδιος, «μπροστά στα μάτια μας μιμείται για λίγα λεπτά την κοσμική δίνη».

Τσίγκινα και αστικά παιχνίδια από Ευρώπη, Αμερική και Ιαπωνία που συνέλεξε το διάστημα 1930-1960 ο Γιάννης Γιαννάκης-Σεϊτανίδης θα δώσουν το «παρών», ενώ ένας από τους σημαντικότερους συλλέκτες μασκών στον κόσμο, ο δρ Φώτης Καγγελάρης, θα έχει και αυτός την τιμητική του στο αφιέρωμα με την έκθεση «Παιχνίδια παιδιών –Παιχνίδια του κόσμου» παρουσιάζοντας μια μικρή αλλά αξιοθαύμαστη συλλογή από χειροποίητα παιχνίδια που συγκέντρωσε κατά τη διάρκεια των ταξιδιών του ανά τον κόσμο.

Το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης θα συμμετάσχει επίσης στο αφιέρωμα παρουσιάζοντας έργα ζωγραφικής και κατασκευές παιδιών από όλη την Ελλάδα και την Κύπρο. Την έκθεση θα συνοδεύσουν και κατασκευές-παιχνίδια παιδιών της Αφρικής, δωρεά της οργάνωσης «Σώστε τα παιδιά».