Ενας ψηλός –γύρω στο 1,80 –Αγγλος, με γκρίζα επιβλητικά μάτια και γερακίσια μύτη, θα κυκλοφορεί με έναν Ελληνα, μικροκαμωμένο και καμπούρη, με μαύρα μάτια και πλακουτσωτή μύτη, στους χώρους του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών που φορά ήδη τα χριστουγεννιάτικά του. «Στοιχειώδες, mister Karagiozes», λέει με το βρετανικό φλέγμα που τον διακρίνει ο δαιμόνιος ντετέκτιβ Σέρλοκ Χολμς στον καπάτσο Καραγκιόζη.

Οι δύο ήρωες είναι στα «στολίδια» του χριστουγεννιάτικου κύκλου εκδηλώσεων για μικρούς και μεγάλους που αποτελείται από τις (νέες) παραγωγές «Τα Χριστούγεννα του Σέρλοκ Χολμς», «Ο Καραγκιόζης καπετάνιος», «Φίλα με» (βραδιά οπερέτας) και το ορατόριο «Μεσσίας» του Χέντελ.

Από τη λιγότερο γνωστή ιστορία «Το μυστήριο του γαλάζιου γρανάτη», του σερ Αρθουρ Κόναν Ντόιλ, άντλησε υλικό κατά κύριο λόγο ο πολυπράγμων (κείμενο, σκηνοθεσία, σκηνογραφία, κοστούμια) Πάρις Μέξης για να δομήσει την ανάλαφρη περιπέτεια που «προσπαθεί να αναδείξει τη δύναμη της λογικής και της παρατήρησης ως μέσου για την επίτευξη ενός στόχου».

Και αν στη σκηνή θα κυριαρχεί η φιγούρα του ντετέκτιβ –διά του Λεωνίδα Κακούρη –στον αέρα θα κυριαρχούν μελωδίες από τους αυλούς του εκκλησιαστικού οργάνου, επειδή «η πλούσια παλέτα των ηχοχρωμάτων του υπογραμμίζει τη δράση της ιστορίας», σημείωσε ο σκηνοθέτης. Στο σασπένς το λιθαράκι της προσθέτει η παιδική διαπολιτισμική χορωδία Polyphonica (της ομώνυμης μη κερδοσκοπικής εταιρείας). Εμβληματική φιγούρα της προφορικής λαϊκής παράδοσης και του θεάτρου σκιών ο Καραγκιόζης, ταξιδεύει από Ανατολή σε Δύση με τη βοήθεια ενός μελωδικού πλάσματος που λέγεται Αγάπη για να μεταφέρει το μήνυμα των Χριστουγέννων, στην ιστορία «Ο Καραγκιόζης καπετάνιος».

Η παράδοση του θεάτρου σκιών –από τον Ηλία Καρελλά, σκιοπαίκτης από τους αξιόλογους της νεότερης γενιάς –συνταιριάζει παραδοσιακά χριστουγεννιάτικα ακούσματα, από το σαντούρι και τη φωνή της Αρετής Κετιμέ και πειραγμένους ήχους από τη μουσική μπριγάδα Burger Project. Ο μπερντές θα είναι το πανί ελληνικού ιστιοφόρου που θα ταξιδεύει τον Καραγκιόζη.

Σαν προάγγελος των εορταστικών εκδηλώσεων είναι το ορατόριο σε τρία μέρη «Μεσσίας» του Γκέοργκ Φρίντριχ Χέντελ (με τις παραστάσεις να αρχίζουν από την Κυριακή 15 Δεκεμβρίου) με την Καμεράτα Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής με όργανα εποχής και τη Χορωδία των Μουσικών Συνόλων του Δήμου Αθηναίων υπό τη διεύθυνση του μαέστρου Μάρκελλου Χρυσικόπουλου. Σολίστ θα είναι οι Φανή Αντωνέλου, Μαίρη Ελεν Νέζη, Τζέισον Νταρνέλ, Χριστόφορος Σταμπόγλης.

Εργα Στράους, Λέχαρ, Οφενμπαχ και Σακελλαρίδη συνθέτουν το ρεπερτόριο για τη βραδιά οπερέτας «Φίλα με» που προγραμματίστηκε για την προπαραμονή της Πρωτοχρονιάς.

Παράλληλα με τις γιορτινές παραγωγές του Μεγάρου (καταγράφει αύξηση εισιτηρίων το τελευταίο τρίμηνο του 2013 συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2012, ενώ ανοίγει και τη Β’ ζώνη εισιτηρίων του στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες με εκπτώσεις έως 20%) συνεχίζονται οι παραστάσεις που παιδικού θεάματος «Το νησί των θησαυρών» –σε σκηνοθεσία Θωμά Μοσχόπουλου (στον νέο εκθεσιακό χώρο του Μεγάρου). Βασισμένο στο ομότιτλο μυθιστόρημα του Ρόμπερτ Λούις Στίβενσον, το έργο αφηγείται τις περιπέτειες ενός γέρου πειρατή (Αργύρης Ξάφης) που κρύβει το μυστικό ενός αμύθητου θησαυρού.

INFO

Σέρλοκ Χολμς, θέατρο σκιών, οπερέτα και Χέντελ στο εορταστικό πρόγραμμα του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών