Σφοδρές συγκρούσεις με τις αστυνομικές δυνάμεις στιγμάτισαν τις κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών σε πολλές περιοχές της Ιταλίας. Χάος επικράτησε στο Τορίνο με τους διαδηλωτές να πετούν πέτρες, μπουκάλια και μολότοφ στους αστυνομικούς στην κεντρική Πιάτσα Καστέλο, και εκείνοι να απαντούν με γκλομπ και δακρυγόνα.

Μέρος των διαδηλωτών προσπάθησε να εισέλθει σε εμπορικά καταστήματα, τα οποία είχαν παραμείνει ανοικτά.

Σύμφωνα με την ιταλική δημόσια τηλεόραση RAI, στην διαδήλωση του Τορίνο κατάφεραν να παρεισφρήσουν ακραίες ομάδες φιλάθλων και κάποιες δεκάδες ακροδεξιοί.

Επεισόδια σημειώθηκαν μπροστά από την έδρα του περιφερειακού συμβουλίου του Πεδεμόντιου. Συμμετέχοντες στην κινητοποίηση φώναξαν συνθήματα εναντίον πολιτικών της τοπικής αυτοδιοίκησης, οι οποίοι κατηγορούνται για διαφθορά και διασπάθιση δημοσίου χρήματος.

Παράλληλα, μέρος των διαδηλωτών απέκλεισε την διέλευση των τρένων στους σιδηροδρομικούς σταθμούς σε Τορίνο, Πόρτα Νουόβα και Πόρτα Σούζα.

Στο Τορίνο, την Μπολόνια και το Μιλάνο, οδηγοί φορτηγών προσπάθησαν να εισέλθουν, επίσης, στα γραφεία της υπηρεσίας είσπραξης φόρων Equitalia.

Στην περιφέρεια Βένετο, με πρωτεύουσα την Βενετία, από το πρωί της Δευτέρας έχουν στηθεί μπλόκα σε 19 διόδια και οδικές αρτηρίες, ενώ στην Σικελία οι μικροϊδιοκτήτες φορτηγών έχουν ξεκινήσει απεργία, αφήνοντας, όμως, ανοικτούς τους δρόμους.

Στην βορειοδυτική Ιταλία, επίσης, περίπου 100 διαδηλωτές εγκατέλειψαν την κύρια πορεία διαμαρτυρίας και προχώρησαν στην κατάληψη του σιδηροδρομικού σταθμού Μπρίνιολε της Γένοβας.

Κύριες αιτίες της διαμαρτυρίας είναι το υψηλό κόστος των καυσίμων και το υψηλό επίπεδο φορολογίας. Παράλληλα όμως πολλοί οδηγοί τονίζουν μιλώντας στα μέσα ενημέρωσης ότι η κίνησή τους έχει στόχο έχει να καταγγείλει γενικότερα τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης. «Έχουν εξαντληθεί πλέον τα περιθώρια αντοχής των τεράστιων κοινωνικών συνεπειών που έχουν προκληθεί» υπογραμμίζουν.

Επίσης σημειώνουν πως «ακροδεξιά στοιχεία που προσπαθούν να εκμεταλλευθούν την κινητοποίηση αυτή πρόκειται να παραμείνουν στο περιθώριο».

Πηγές του ιταλικού υπουργείου Εσωτερικών ανέφεραν ωστόσο ότι υπάρχει ανησυχία για την ενδεχόμενη παρείσφρηση στις διαμαρτυρίες στοιχείων του οργανωμένου εγκλήματος , ιδίως σε περιφέρειες της Κάτω Ιταλίας.

Η διαδικτυακή έκδοση της εφημερίδας La Repubblica ανέφερε ότι το βράδυ της Κυριακής εντοπίστηκαν τέσσερα μέλη της νοεφασιστικής οργάνωσης Forza Nuova σε περιφερειακό οδικό άξονα της Ρώμης, ενώ αναζητούσαν το σημείο στο οποίο επρόκειτο να συγκεντρωθούν οι οδηγοί φορτηγών.