Εντεκα άνθρωποι σκοτώθηκαν και 23 τραυματίστηκαν σήμερα από την έκρηξη παγιδευμένου αυτοκίνητου στο βορειοανατολικό Ιράκ, ανακοίνωσε η αστυνομία, καθώς η χώρα αντιμετωπίζει την μεγαλύτερη έξαρση βίας της τελευταίας πενταετίας.

Η έκρηξη σημειώθηκε στην πόλη Μπουχρίζ, που βρίσκεται σε απόσταση 60 χιλιομέτρων βορειοανατολικά της Βαγδάτης, κοντά σε καφετέρια σουνιτικής συνοικίας.

Στη συγκεκριμένη καφετέρια συχνάζουν μέλη της φιλοκυβερνητικής σουνιτικής πολιτοφυλακής των Σάχουα.

Καμία οργάνωση δεν έχει μέχρι στιγμής αναλάβει την ευθύνη για την βομβιστική επίθεση στην επαρχία Ντιγιάλα, όπου βρίσκεται η Μπουχρίζ, αλλά ένοπλοι σουνίτες που συνδέονται με την αλ Κάιντα έχουν πολλές φορές επιτεθεί εναντίον μελών των Σάχουα φέτος.

Η Σάχουα, η οποία είχε ιδρυθεί και υποστηριχθεί από τα αμερικανικά στρατεύματα, συμμετείχε στη μάχη κατά της αλ Κάιντα στο απόγειο των συγκρούσεων στο Ιράκ το διάστημα 2006-2007.

Ένοπλοι που συνδέονται με την αλ Κάιντα έχουν ενισχύσει τις δυνάμεις τους από το 2011 που αποχώρησαν οι αμερικανικές δυνάμεις και από την έναρξη του εμφυλίου στη γειτονική Συρία, όπου σουνίτες μαχητές συμμετέχουν στις συγκρούσεις.

Η υπό σιιτική ηγεσία κυβέρνηση της Βαγδάτης κατηγορεί την αλ Κάιντα για την έξαρση βίας αυτή τη χρονιά, που σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη έχει στοιχίσει τη ζωή σε περισσότερους από 8.000 ανθρώπους.

Οι βομβιστικές επιθέσεις έχουν ως στόχο κυρίως σιίτες αμάχους, αλλά και οι σουνίτες που θεωρείται ότι στηρίζουν την κυβέρνηση μπαίνουν συχνά στο στόχαστρο.

Νωρίτερα μέσα στον μήνα, βομβιστής αυτοκτονίας σε άλλη περιοχή της επαρχίας Ντιγιάλα, ανατινάχθηκε στη διάρκεια της κηδείας ενός σημαντικού μέλους φυλής που συνδέεται με τους Σάχουα, με αποτέλεσμα να σκοτωθούν δέκα άνθρωποι.