Το 2014 πρέπει να είναι μία χρονιά ανάπτυξης και απασχόλησης, κυρίως των νέων. Η Ελλάδα, η οποία θα αναλάβει την ευρωπαϊκή προεδρία, θα παίξει μεγάλο ρόλο στο εργοτάξιο της ΕΕ, καθώς οι διεργασίες προς την αναπτυξιακή κατεύθυνση είναι σε εξέλιξη και η Γαλλία θα είναι καθαρά στο πλευρό της για να επιτύχει η προεδρία, προς όφελος της Ελλάδας, της Ευρώπης, αλλά και για την περαιτέρω προσέγγιση των δύο χωρών μας», δήλωσε ο υπουργός Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Γαλλίας, Τιερί Ρεπαντέν, σε εκδήλωση που συνδιοργάνωσαν το ΕΛΙΑΜΕΠ και η γαλλική πρεσβεία στην Αθήνα.

«Η παρουσία μου εδώ είναι ένα μήνυμα στήριξης προς την ελληνική προεδρία» είπε χαρακτηριστικά ο Γάλλος υπουργός, ο οποίος τόνισε ότι η Ελλάδα έχει αφήσει πίσω της το μεγαλύτερο μέρος της κρίσης. Συμπλήρωσε, δε, πως «ήταν δύσκολο, αλλά η απάντηση δεν είναι ο λαϊκισμός και τα ακροδεξιά κόμματα που βλέπουμε, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και στην Αγγλία, το Ελσίνκι, τη Γερμανία, την Ιταλία και, δυστυχώς, δεν το απέφυγε και η Γαλλία, με το Εθνικό Μέτωπο.

Τα δραματικά γεγονότα που είδαμε στην Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή και αλλού, δείχνουν την επικινδυνότητα που υπάρχει στη λογική αυτή».

«Η Ελλάδα διέρχεται την έκτη χρονιά ύφεσης, αλλά οι προοπτικές δείχνουν ότι θα είναι η τελευταία και αυτό δεν έγινε χωρίς θυσίες. Αλλά το να κάνουμε την ΕΕ αποδιοπομπαίο τράγο θα ήταν σοβαρό λάθος και πλήγμα στις προσπάθειές μας για ανάπτυξη και απασχόληση» πρόσθεσε ο κ. Ρεπαντέν.

Ο ίδιος ανέφερε ότι η ελληνική προεδρία θα είναι πιο χρήσιμη από ποτέ. Σε συνδυασμό, μάλιστα, με την ιταλική προεδρία που ακολουθεί και συμμερίζεται τις ίδιες προτεραιότητες, το 2014 πρέπει να είναι μία χρονιά χρήσιμη για την Ευρώπη.

Ξεδιπλώνοντας τη γαλλική ευρωπαϊκή πολιτική, είπε ότι ο νέος Πρόεδρος, Φρανσουά Ολάντ, είναι δεσμευμένος στον επαναπροσανατολισμό της Ευρώπης με προτεραιότητες την ανάπτυξη, την ενίσχυση της απασχόλησης και την ενδυνάμωση της Ευρωζώνης, με συγκεκριμένα μέτρα τους επόμενους μήνες.

Ο Γάλλος υπουργός τόνισε ότι η τραπεζική ένωση βρίσκεται στο επίκεντρο της εμβάθυνσης της ΕΕ και ο εποπτικός μηχανισμός θα απασχολήσει το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 19ης Δεκεμβρίου. «Υπάρχουν προσδοκίες σ' αυτό το θέμα, το διαπίστωσα και στη συνάντηση με τους Γάλλους επιχειρηματίες στην Ελλάδα» σημείωσε, προσθέτοντας ότι στην ατζέντα θα τεθεί και το θέμα της άμεσης ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, που αντιμετωπίζουν δυσκολίες, προκειμένου να προστατεύονται οι καταθέτες.

Αναφορικά με το κεφάλαιο της ανάπτυξης και ανταγωνιστικότητας, σημείωσε ότι οι πολίτες δεν μπορούν να κάνουν συνεχώς θυσίες χωρίς να βλέπουν ελπίδα». Γι' αυτό «ναι μεν συνεχίζουμε με δημοσιονομική σοβαρότητα, αλλά και με μία ισχυρή πτυχή σε επενδύσεις, με βασικό εργαλείο το πολυετές πλαίσιο 2014-20. Η Ευρώπη θα επενδύσει περισσότερα αυτήν την περίοδο από ότι το 2007-2013» συμπλήρωσε.

Σύμφωνα με τον Γάλλο υπουργό «κλειδί είναι η απορρόφηση όλων των κονδυλίων και η αξιοποίηση της ΕΤΕπ, της οποίας αυξήσαμε το κεφάλαιο κατά 10 δισ. ευρώ, κάτι πρωτοφανές. Πρέπει να υπάρξει μία εξισορρόπηση υπέρ της ανάπτυξης των χωρών του Νότου και είμαστε στο πλευρό της Ελλάδας σε αυτό».

Στο πλαίσιο της αναπτυξιακής πολιτικής ενέταξε την προώθηση της ευρωπαϊκής ενεργειακής κοινότητας, καθώς και το πρόγραμμα Gallileo που θα δημιουργήσει εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Στην ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ, «τι κάνει η γαλλική κυβέρνηση, προκειμένου να ανασχεθεί η άνοδος του Εθνικού Μετώπου της Μαρίν Λεπέν» ο κ. Ρεπαντέν απάντησε ότι «δεν υπάρχουν απλές λύσεις, πρέπει να γίνουν γνωστά αυτά που μας προσφέρει η Ευρώπη, κόντρα στον λαϊκισμό και να προχωρήσουμε με λύσεις στις μεγάλες προκλήσεις, όπως η ανεργία και η εκπαίδευση».

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από