Σειρά συστάσεων που εισηγήθηκε η Κομισιόν για την ταχύτερη οικονομική και κοινωνική ένταξη των κοινοτήτων των Pομά δεσμεύθηκαν να εφαρμόσουν τα 28 κράτη μέλη της Ε.Ε.

Η σύσταση εγκρίθηκε από τους υπουργούς των κρατών μελών σε λιγότερο από έξι μήνες από την υποβολή της πρότασης της Κομισιόν. Πρόκειται για την πρώτη νομική πράξη που εκδίδεται σε επίπεδο Ε.Ε. για την κοινωνική ένταξη των Ρομά.

Εγκρίνοντας τη σύσταση, τα κράτη-μέλη δεσμεύτηκαν να αναλάβουν στοχευμένη δράση για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στους Ρομά και τον υπόλοιπο πληθυσμό.

«Η σημερινή συμφωνία αποτελεί ένα ισχυρό μήνυμα ότι τα κράτη μέλη είναι πρόθυμα να προωθήσουν την ένταξη των Ρομά με ουσιαστικό τρόπο. Οι υπουργοί ανέλαβαν ομόφωνα τη δέσμευση να βελτιώσουν στην πράξη την κατάσταση των κοινοτήτων των Ρομά», δήλωσε η επίτροπος Δικαιοσύνης της Ε.Ε. και αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Βίβιαν Ρέντιγκ.

«Τα βασικά εργαλεία για την ένταξη των Ρομά βρίσκονται πλέον στα χέρια των κρατών μελών και πρέπει τώρα τα λόγια να γίνουν πράξεις. Δεν θα διστάσουμε να υπενθυμίζουμε στις χώρες της ΕΕ τις δεσμεύσεις τους και να μεριμνούμε για την επίτευξη απτών αποτελεσμάτων», πρόσθεσε.

Η έγκριση της σύστασης καταδεικνύει την από κοινού δέσμευση των κρατών μελών να επενδύουν περισσότερο και πιο αποτελεσματικά στο ανθρώπινο κεφάλαιο, βελτιώνοντας τις συνθήκες διαβίωσης των Ρομά σε όλη την Ευρώπη, δήλωσε ο επίτροπος Απασχόλησης, Κοινωνικών Υποθέσεων και Κοινωνικής Ένταξης Λάσλο Άντορ. «Έχει έρθει πια η ώρα για τα κράτη μέλη να διαθέσουν σημαντικό μέρος των ευρωπαϊκών κονδυλίων της περιόδου 2014-20, καθώς και εθνικούς πόρους, για να βοηθήσουν τις κοινότητες των Ρομά να πραγματώσουν το πλήρες δυναμικό τους», είπε.

Η σύσταση που εγκρίθηκε παρέχει συγκεκριμένες οδηγίες που θα βοηθήσουν τα κράτη μέλη να εντείνουν και να επιταχύνουν τις προσπάθειές τους. Ζητείται από τα κράτη μέλη να λάβουν στοχευμένα μέτρα για τη γεφύρωση του χάσματος ανάμεσα στους ρομά και τον υπόλοιπο πληθυσμό και ισχυροποιεί το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για τις Εθνικές Στρατηγικές Κοινωνικής Ένταξης των Ρομά που συμφωνήθηκε από όλα τα κράτη μέλη το 2011 , καθώς ορίζει τις προϋποθέσεις για την αποτελεσματική ένταξη των Ρομά στα κράτη-μέλη.

Η σύσταση επικεντρώνεται στους τέσσερις τομείς όπου οι ηγέτες της Ε.Ε. είχαν θέσει κοινούς στόχους σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Πλαίσιο για τις Εθνικές Στρατηγικές Ένταξης των Ρομά: Την πρόσβαση στην εκπαίδευση, την απασχόληση, την υγειονομική περίθαλψη και τη στέγαση. Για την εφαρμογή των μέτρων αυτών, ζητά από τα κράτη μέλη να διαθέσουν όχι μόνον ευρωπαϊκούς, αλλά και εθνικούς πόρους, καθώς και πόρους από τον τρίτο (εθελοντικό) τομέα για την κοινωνική ένταξη των Ρομά – κάτι που έχει αποδειχθεί ότι έχει καθοριστική σημασία, σύμφωνα με την περυσινή αξιολόγηση των εθνικών στρατηγικών των κρατών μελών από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Δίνει επίσης οδηγίες στα κράτη μέλη για πολιτικές που αποσκοπούν στην κοινωνική ένταξη των ρομά, όπως την προσαρμογή των στρατηγικών στα τοπικά δεδομένα, την επιβολή της νομοθεσίας κατά των διακρίσεων, την υιοθέτηση μιας πολιτικής «κοινωνικών επενδύσεων», την προστασία των παιδιών και γυναικών των Ρομά και την καταπολέμηση της φτώχειας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από