Αν κάτι κέντρισε το ενδιαφέρον των βουλευτών κατά την έναρξη της καθ’ όλα άτονης συζήτησης για τον προϋπολογισμό στην Ολομέλεια το απόγευμα της περασμένης Τρίτης, αυτό δεν ήταν άλλο από την απουσία του αρμόδιου υπουργού Οικονομικών Γιάννη Στουρνάρα!

Στα υπουργικά έδρανα καθόταν ο Αντώνης Σαμαράς, στα έδρανα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ο Αλέξης Τσίπρας, ο κ. Στουρνάρας όμως ήταν άφαντος.

Οι ερμηνείες που δόθηκαν για την… εξαφάνιση Στουρνάρα ήταν δύο: αφενός, ότι ο υπουργός δεν υποστηρίζει ούτε πιστεύει τον προϋπολογισμό που κατέθεσε η κυβέρνηση (πρώτη φορά στα χρονικά, άλλωστε, τον παρουσίασε ο αναπληρωτής υπουργός), αφετέρου, ότι ενοχλήθηκε σφόδρα από τη γεμάτη ειρωνεία κριτική που του άσκησε από τις Βρυξέλλες ο Βαγγέλης Βενιζέλος και προτίμησε να παραμείνει στο υπουργείο Οικονομικών.

Το πιθανότερο είναι να ίσχυσε ένας συνδυασμός των δύο. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι στο ΠαΣοΚ μιλούν για πολιτική διαφωνία του αντιπροέδρου της κυβέρνησης με τον υπουργό Οικονομικών και όχι μόνο για μια προσωπική βεντέτα.

Η χημεία Βενιζέλου – Στουρνάρα δεν ήταν ποτέ καλή. Η συνύπαρξή τους μάλιστα στον δοκιμαστικό σωλήνα της κυβέρνησης προκάλεσε αρκετές φορές μικροεκρήξεις, κυρίως από την πλευρά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ.

ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ.Το τελευταίο θερμό επεισόδιο με τον Βαγγέλη Βενιζέλο να αναφέρεται αρκούντως περιφρονητικά στη συμπόνοια που δείχνει ο «αναντικατάστατος» κ. Στουρνάρας προς τον ελληνικό λαό καθώς και η μητέρα του είναι χαμηλοσυνταξιούχος, δεν ήταν τίποτε παραπάνω από συσσωρευμένη οργή του αντιπροέδρου για τη στρατηγική του «τσάρου της οικονομίας» απέναντι στην τρόικα.

Ο κ. Βενιζέλος, επιμένουν οι πληροφορίες πως τα είχε… σούρει σε Στουρνάρα και Χατζηδάκη στην προ-προηγούμενη σύσκεψη στο Μαξίμου για τη «διαλλακτικότητά» τους απέναντι στους τροϊκανούς.

Στο επόμενο ραντεβού ο αντιπρόεδρος χρέωσε στον υπουργό Οικονομικών την προώθηση διαρροών, βάσει των οποίων ο κ. Βενιζέλος είναι πανικόβλητος εξαιτίας των κακών δημοσκοπήσεων για το ΠαΣοΚ και φοβάται για την τύχη του.

Ο Γιάννης Στουρνάρας αρνείται ότι κάνει διαρροές ή σχόλια για Βενιζέλο και ΠαΣοΚ. Αντιθέτως, πιστεύει ότι ο κ. Βενιζέλος έχει προσωπική αντιπαράθεση μαζί του διότι ο αντιπρόεδρος αρνείται να δεχθεί ότι υπάρχει και άλλος ικανός υπουργός Οικονομικών, εκτός από τον ίδιον…

Ο κ. Στουρνάρας έχει αφηγηθεί αρκετές φορές σε συνομιλητές του την πρώτη συνάντησή του με τον κ. Βενιζέλο στο σπίτι του Πρωθυπουργού στην Κηφισιά το καλοκαίρι του 2012, όπου άκουσε τον πρώτο εξάψαλμο από τον πρόεδρο του ΠαΣοΚ παρόντων των κ.κ. Σαμαρά και Κουβέλη.

Οπως επίσης φέρεται να έχει εκμυστηρευθεί σε συνεργάτες του ότι κάποια στιγμή στις αρχές της θητείας του στο υπουργείο Οικονομικών τού είχε τηλεφωνήσει ο Γιώργος Παπανδρέου για να του υποδείξει να μη δίνει σημασία στις επιθέσεις γιατί κάπως έτσι λειτουργεί ο Βαγγέλης.

Από το περιβάλλον Στουρνάρα αναφέρουν ότι ο ίδιος αρχικά αντιμετώπιζε με συμπάθεια τον Βαγγέλη Βενιζέλο. Επιμένουν μάλιστα ότι στη μάχη για την ηγεσία στο ΠαΣοΚ το 2007 ο Γιάννης Στουρνάρας, ως πρόεδρος του ΙΟΒΕ, είχε προσφερθεί να συμμετάσχει με συμβουλές του για την εκπόνηση του οικονομικού προγράμματος της ομάδας Βενιζέλου. Επίσης, αναφέρονται και σε SMS που φέρεται ότι έστειλε ο κ. Στουρνάρας στον κ. Βενιζέλο το διάστημα κατά το οποίο ο δεύτερος ασκούσε καθήκοντα υπουργού Οικονομικών, συνιστώντας του να μη δεσμευθεί με το θέμα των εγγυήσεων που είχε αιτηθεί η Φινλανδία για να μην προβάλουν ανάλογες αξιώσεις και άλλες χώρες.

Ακόμη δεν έχει γίνει κατανοητό τι είναι αυτό που έχει οδηγήσει στο ναδίρ τις σχέσεις των δύο ανδρών, εκτός του ότι «δεν κολλάνε».

Η ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΣΗ. Βέβαιο είναι ότι η πρόσφατη αντιπαράθεση Βενιζέλου – Στουρνάρα σχετίζεται με την εντελώς διαφορετική αντίληψη που έχουν οι δύο σε ό,τι αφορά το στυλ της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Ο πρόεδρος του ΠαΣοΚ θεωρεί ότι ο Γιάννης Στουρνάρας δεν προβάλλει καμία αντίσταση στην τρόικα και δημιουργεί εικόνα χαλαρών διαπραγματεύσεων, που ενισχύεται και από δηλώσεις περί υποφορολόγησης των Ελλήνων ή περί υποδείγματος κειμένου όταν ο υπουργός Οικονομικών αναφέρεται στο Μνημόνιο.

Ως εκ τούτου, στο ΠαΣοΚ πιστεύουν ότι επειδή το τελευταίο διάστημα ο κ. Βενιζέλος αξίωσε ένα σκληρότερο μοντέλο διαπραγμάτευσης (π.χ. πλειστηριασμοί, φόρος ακίνητης περιουσίας), ο υπουργός Οικονομικών έχει πεισμώσει και επιχειρεί να προκαλέσει πολιτικό κόστος στον μικρό κυβερνητικό εταίρο. «Αν έχει πρόβλημα με τον τρόπο της διαπραγμάτευσης που επιθυμούν οι Σαμαράς και Βενιζέλος ας το πει κι ας παραιτηθεί», σχολιάζουν κύκλοι της Χαριλάου Τρικούπη δείχνοντας την έκταση του προβλήματος. Είναι γεγονός πάντως ότι ο Αντώνης Σαμαράς ουδέποτε έχει αδειάσει δημοσίως τον Γιάννη Στουρνάρα. Αντιθέτως, πριν από ενάμιση μήνα όταν υπήρξε μπαράζ δημοσιευμάτων περί δυσαρέσκειας του Πρωθυπουργού προς το πρόσωπο του υπουργού Οικονομικών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έβγαλε διάψευση. Πάντως και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας και ο γραμματέας της κυβέρνησης Παναγιώτης Μπαλτάκος έχουν αφήσει αιχμές για τον υπουργό Οικονομικών, είτε για τον φόρο ακίνητης περιουσίας είτε για τη δήλωσή του στο Ρόιτερ πως υπάρχει πολιτική κόπωση στους βουλευτές.

Η κόντρα Βενιζέλου – Στουρνάρα προβληματίζει το Μαξίμου χωρίς αυτό να σημαίνει όμως ότι εν μέσω διαπραγμάτευσης θα ληφθούν οποιεσδήποτε πρωτοβουλίες…