Βήματα προς την τελική συμφωνία έχουν κάνει ΔΕΠΑ και Gazprom για τη μείωση της τιμής προμήθειας του φυσικού αερίου στην Ελλάδα που σήμερα είναι 30% υψηλότερη από τον μέσο δυτικοευρωπαϊκό όρο, χωρίς ωστόσο να έχουν οριστικοποιηθεί οι όροι.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι μετά και τη χθεσινή συνάντηση που έγινε στη Ρωσία, στην Αγία Πετρούπολη, μεταξύ της ελληνικής αντιπροσωπείας υπό τον διευθύνοντα σύμβουλο της ΔΕΠΑ Χάρη Σαχίνη και στελεχών της Gazprom, βρισκόμαστε σε καλό δρόμο χωρίς ωστόσο η τελική συμφωνία να έχει κλείσει ακόμη, ενώ σύμφωνα με τις πληροφορίες, η ελληνική πλευρά έχει κλειδώσει τη μείωση κατά 15%. Σε κάθε περίπτωση, η κατάληξη των διαπραγματεύσεων δεν είναι προδιαγεγραμμένη, δεδομένου ότι υπάρχει πάντα το ενδεχόμενο να επιλέξουν οι δύο πλευρές τη λύση της διαιτησίας.

Ο διαγωνισμός. Στο μεταξύ, μπλόκο στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ φέρνει η εμμονή της τρόικας να ανοίξει η αγορά λιανικής στο φυσικό αέριο, με συνέπεια ο επικείμενος νέος διαγωνισμός που προγραμματιζόταν για το πρώτο τρίμηνο του 2014 να αναβάλλεται επ’ αόριστον.

Το θέμα απασχόλησε τη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά – Βενιζέλου για τα ενεργειακά, με την παρουσία της ηγεσίας των υπουργείων ΠΕΚΑ και Ανάπτυξης, όπου κατά κοινή παραδοχή το αίτημα της τρόικας να καταργηθεί το σημερινό μονοπωλιακό καθεστώς διανομής στο φυσικό αέριο με το οποίο λειτουργούν οι τρεις ΕΠΑ (Αττικής, Θεσσαλονίκης, Θεσσαλίας) δυναμιτίζει τον επικείμενο διαγωνισμό για τη ΔΕΠΑ. Και αυτό καθώς η ΔΕΠΑ συμμετέχει με 51% στις τρεις ΕΠΑ, γεγονός που σημαίνει ότι πολύ μεγάλο μέρος της κερδοφορίας της προέρχεται από αυτές.

Το ζήτημα αυτό μαζί με την πορεία ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ, το πρόβλημα ρευστότητας στην ενεργειακή αγορά και το επικείμενο κούρεμα στις ταρίφες των υφιστάμενων φωτοβολταϊκών (New Deal) –σύμφωνα με τις αρχικές εισηγήσεις θα είναι κατά μέσο όρο 40% –θα συζητηθούν σήμερα στις επαφές με τον γερμανό επίτροπο Ενέργειας Γκ. Ετινγκερ.