Δεν υπάρχει πρόθεση ή σχεδιασμός για επικείμενη αύξηση του ΦΠΑ στα νησιά, ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών διαψεύδοντας κατηγορηματικά τα σχετικά σενάρια που είδαν το φως της δημοσιότητας.

Η φημολογία φούντωσε έπειτα από δηλώσεις του υπουργού Οικονομικών Ι. Στουρνάρα στη γαλλική εφημερίδα «Λιμπερασιόν».

Σε συνέντευξή του στη γαλλική εφημερίδα, ο υπουργός Οικονομικών απαντά σε ερώτηση σχετικά με τη φοροδιαφυγή στην Ελλάδα. Συναντάμε ένα παράδοξο στην Ελλάδα, λέει ο κ. Στουρνάρας: «Ενώ οι φορολογικοί συντελεστές βρίσκονται είτε στον μέσο όρο είτε πιο ψηλά σε σχέση με τον μέσο όρο της ΕΕ, τα φορολογικά έσοδα ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι χαμηλότερα από τον κοινοτικό μέσο όρο». Αυτό συμβαίνει –σύμφωνα με τις δηλώσεις του υπουργού όπως αποτυπώνονται στην εφημερίδα –αφενός εξαιτίας της φοροδιαφυγής, αφετέρου εξαιτίας των πολλών φοροαπαλλαγών που ισχύουν. «Πρέπει να καταργήσουμε αυτές τις φοροαπαλλαγές, όπως για παράδειγμα των χαμηλότερων συντελεστών ΦΠΑ που ισχύουν στα νησιά ή για τους αγρότες, για τους οποίους οι αλλαγές πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από το 2015» αναφέρεται ως δήλωση του υπουργού στο δημοσίευμα.

Για τους αγρότες, πράγματι, από τη χρήση του 2014 έχει προβλεφθεί με τον νόμο 2238 κατάργηση του ειδικού καθεστώτος επιστροφών ΦΠΑ, με την καθιέρωση βιβλίων και στοιχείων.