Νέα καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ προδιαγράφει η απαίτηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής να ζητήσει ως προαπαιτούμενο την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κομισιόν και Αζερμπαϊτζάν για τη μεταβίβαση της ελληνικής εταιρείας στη SOCAR. Προηγήθηκε συνάντηση στις Βρυξέλλες όπου οι εκπρόσωποι των πωλητών του ΔΕΣΦΑ, δηλαδή του ΤΑΙΠΕΔ και των ΕΛΠΕ, καθώς επίσης της Socar, ενημερώθηκαν από τους επικεφαλής της DG Energy (Γενικής Διεύθυνσης Ενέργειας της Κομισιόν) ότι πέραν όλων των άλλων διαδικασιών ζητείται και η διακυβερνητική συμφωνία ΕΕ – Αζερμπαϊτζάν, η οποία θα πρέπει να εγκριθεί τόσο από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο όσο και από τη Βουλή του Αζερμπαϊτζάν.

Το θέμα συζητήθηκε και κατά τη χθεσινή συνάντηση Σαμαρά με τον επίτροπο Ενέργειας Γ. Ετινγκερ, με τον τελευταίο να διαβεβαιώνει την ελληνική πλευρά ότι το αίτημα για διακρατική συμφωνία είναι τυπικό και προβλέπεται σε κάθε παρόμοια περίπτωση πώλησης ευρωπαϊκής επιχείρησης που διαχειρίζεται δίκτυα σε εταιρεία τρίτης χώρας στο πλαίσιο του 3ου ενεργειακού πακέτου.

Το 3ο ενεργειακό πακέτο απαγορεύει στον ιδιοκτήτη ενός ενεργειακού δικτύου να είναι ταυτόχρονα και χρήστης του. Δηλαδή, στην ουσία απαγορεύει στον αυριανό ιδιοκτήτη του ΔΕΣΦΑ να διοχετεύσει και να πουλήσει στην ελληνική αγορά μέσω του TAP αζερικό αέριο. Πρόκειται για εξέλιξη που προκαλεί προβληματισμό τόσο στην ελληνική όσο και στην αζερική πλευρά, καθώς μεταθέτει για ακόμη περισσότερους μήνες την ολοκλήρωση της πώλησης του ΔΕΣΦΑ και επομένως την είσπραξη του τιμήματος των 400 εκατ. ευρώ για το πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων.