Οι ΗΠΑ και η Ινδία γεφύρωσαν τις διαφορές τους στο πλαίσιο των συνομιλιών του Παγκόσμιου Οργανισμού Εμπορίου στο Μπαλί της Ινδονησίας ανοίγοντας ουσιαστικά τον δρόμο για την πρώτη παγκόσμια συμφωνία εμπορίου των τελευταίων είκοσι χρόνων.

Η συμφωνία θα αφορά την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας των τελωνείων, τη βελτίωση των όρων εμπορίου για τις πιο φτωχές χώρες και την παροχή μεγαλύτερης ευελιξίας σε αναπτυσσόμενα κράτη όσον αφορά τις επιδοτήσεις όταν πρόκειται για την παραγωγή, το εμπόριο και την παροχή τροφίμων σε φτωχούς.

Εάν δεν ασκηθεί βέτο την τελευταία στιγμή από κάποια χώρα, θα πρόκειται για την πιο σημαντική πρόοδο στον κύκλο συνομιλιών της Ντόχα, οι οποίες ξεκίνησαν το 2001. Η κυοφορούμενη συμφωνία στο Μπαλί πάντως είναι πολύ λιγότερο φιλόδοξη από αυτήν που οι χώρες προσπάθησαν να πετύχουν στην Ντόχα. Σύμφωνα με πηγές των «Φαϊνάνσιαλ Τάιμς», μετά τη συμφωνία αυτή αναμένεται να ακολουθήσουν νέες διαπραγματεύσεις για την οριστικοποίηση των όρων οι οποίες μπορεί να κρατήσουν χρόνια.