Την επιθυμία του να παραμείνει στην ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών της Γερμανίας εξέφρασε την Πέμπτη ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο οποίος σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Handelsblatt. δήλωσε: «Αν η Καγκελάριος Μέρκελ μού προσφέρει τη θέση, τότε δεν πρόκειται να την απορρίψω. Για εμένα ήταν πολύ σημαντικό να περιμένω για να δω αν η βάση είναι υπέρ μιας σταθερής δημοσιονομικής πολιτικής. Κατά την άποψή μου αυτή η προϋπόθεση έχει εκπληρωθεί».

Τα ονόματα που θα αναλάβουν υπουργικά χαρτοφυλάκια θα δοθούν στη δημοσιότητα στα μέσα Δεκεμβρίου. Ο 71χρονος Σόιμπλε αποκάλυψε ότι είχε εδώ και καιρό συμβουλεύσει το κόμμα του, το Χριστιανοδημοκρατικό, να κρατήσει το υπουργείο Οικονομικών ακόμη και σε περίπτωση συγκρότησης κυβέρνησης μεγάλου συνασπισμού και επέμεινε ότι δεν έχει πληροφορίες για το πώς και σε ποια κόμματα της νέας κυβέρνησης θα μοιραστούν τα υπουργεία. «Κάνετε λάθος, αν νομίζετε, ότι ξέρω περισσότερα από σας» είπε χαρακτηριστικά στον δημοσιογράφο της Handelsblatt.

«Δεν είναι ώρα για χαλάρωση στον τραπεζικό τομέα»

Στην ίδια συνέντευξη ο Σόιμπλε προειδοποίησε για τους κινδύνους σε περίπτωση χαλάρωσης των προσπαθειών να τεθούν κανόνες στον τραπεζικό τομέα. «Η δημιουργικότητα των τραπεζών για να ξεγλιστρήσουν από τους κανόνες συνεχίζει να είναι μεγάλη», είπε στην Handelsblatt. «Βέβαια η αυστηροποίηση των κανόνων για τα ίδια κεφάλαια έχει συμβάλει στην σταθερότητα και οι τράπεζες θεωρούν ότι επαρκούν, αλλά εγώ όμως θα πω στα χρηματοπιστωτικά ινστιτούτα, ότι δεν ήταν τα κράτη που προκάλεσαν την κρίση, αλλά οι τράπεζες. Γι αυτό η ρύθμιση του τραπεζικού τομέα θα συνεχιστεί».

Ο Σόιμπλε εξέφρασε τον σκεπτικισμό του για την επίσπευση υιοθέτησης του φόρου χρηματοπιστωτικών συναλλαγών στην Ευρώπη. «Υποστηρίζουμε με όλες τις δυνάμεις μας το συγκεκριμένο φόρο, αλλά στην πραγματικότητα στο απώτερο μέλλον δεν θα αποφέρει το ποθούμενο ποσό. Τέλος, ο υπηρεσιακός υπουργός Οικονομικών εξέφρασε την αμφιβολία του για το εάν στο επόμενο Ecofin θα επιτευχθεί συμφωνία για τον κεντρικό πυλώνα της τραπεζικής ένωσης που είναι ο ενιαίος μηχανισμός εκκαθάρισης και εποπτείας των τραπεζών. «Ίσως χρειαστούν συνεδριάσεις και τη νύχτα, όμως επιθυμία μας είναι η εξεύρεση λύσης εντός της χρονιάς» δήλωσε ο Β. Σόιμπλε.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από