Τα δύο ταμεία διάσωσης της ευρωζώνης, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας (ΕΜΣ) και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΕΤΧΣ), κατέγραψαν κέρδη 260 εκατομμυρίων ευρώ όπως έδειξαν οι οικονομικές καταστάσεις τους για το 9μηνο του 2013.

Το ΕΤΧΣ, το πρώτο ταμείο που συστήθηκε για να χρηματοδοτήσει τις διασώσεις της Ελλάδας, της Ιρλανδίας και της Πορτογαλίας, κατέγραψε κέρδη σχεδόν 74 εκατ. ευρώ στην περίοδο Ιανουαρίου- Σεπτεμβρίου, αυξημένα κατά 8,3% από την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Οι τόκοι που εισέπραξε το ΕΤΧΣ από τα δάνειά του στην Ελλάδα, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, αυξήθηκαν κατά 72% στο 9μηνο του 2013 σε σύγκριση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ενώ οι τόκοι που πλήρωσε το Ταμείο για να αντλήσει τα κεφάλαια για τις διασώσεις αυξήθηκαν 57%.

Ο ΕΜΣ, που αποτελεί το μόνιμο ταμείο διάσωσης, κατέγραψε καθαρά κέρδη 185,7 εκατ. ευρώ στο πρώτο 9μηνο του έτους έναντι ζημιών 0,5 εκατ. ευρώ στο τελευταίο τρίμηνο του 2012. Το μεγαλύτερο μέρος των κερδών προήλθε από τόκους -σχεδόν 182 εκατ. ευρώ- του δανείου ύψους 41,3 δισ. ευρώ στην Ισπανία και του δανείου 4,5 δισ. ευρώ στην Κύπρο που εκταμιεύθηκε φέτος.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από