Ενα νέο τεστ που θα εντοπίζει με ακρίβεια τον τύπου καρκίνου του μαστού που ονομάζεται πορογενές καρκίνωμα in situ, δημιουργήθηκε από βρετανούς επιστήμονες.

Το ιδιαίτερο με αυτόν τον τύπου καρκίνου είναι ότι σπανίως εντοπίζεται χωρίς μαστογραφία και δεν είναι ξεκάθαρο όταν είναι σε αρχικό στάδιο εάν πρόκειται για καλοήθεια ή κακοήθεια. Ετσι, κάποιες φορές γίνονται εκτομές των όγκων και τμήματος τους στήθους που δεν είναι αναγκαίες, ενώ άλλες φορές δεν γίνεται επέμβαση και η ασθενής εκδηλώνει τη νόσο.

Πάντως έχει καταμετρηθεί ότι οι μισές από τις περιπτώσεις εμφάνισης πορογενούς καρκινώματος θα εξελιχθούν σε καρκίνο, ο οποίος μάλιστα κάνει εύκολα μεταστάσεις. Στις άλλες μισές θα υπάρχει εν υπνώσει μέχρι το τέλος της ζωής της ασθενούς.

Τώρα, οι ειδικοί από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Κουίν Μαίρη του Λονδίνου ανακάλυψαν ότι οι γυναίκες που έχουν όγκους οι οποίοι εξελίσσονται σε καρκίνο, έχουν και υψηλά επίπεδα ενός συγκεκριμένου μορίου στους μαστικούς τους αδένες. Το τεστ που δημιούργησαν θα κοστίζει περίπου 300 ευρώ και θα ανιχνεύει τη συγκέντρωση αυτών των μορίων. Οι γυναίκες με υψηλή συγκέντρωση θα προχωρούν σε αφαίρεση όγκου (όχι μαστεκτομή) και ακολούθως εάν χρειαστεί ακτινοθεραπεία. Οσες έχουν χαμηλά επίπεδα, απλώς θα συνεχίσουν να εξετάζονται μία φορά τον χρόνο.