Τρίτο ημίχρονο είχε η προχθεσινή αναμέτρηση του Ολυμπιακού για το Τσάμπιονς Λιγκ στη Γαλλία. Αυτή τη φορά, αντίπαλος της ομάδας του Πειραιά δεν ήταν η Παρί Σεν Ζερμέν όπως στο 90λεπτο του αγώνα αλλά οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Τηλεόρασης, στους οποίους δεν εμφανίστηκαν ποτέ για δηλώσεις μετά το παιχνίδι οι παίκτες και ο προπονητής των Ερυθρολεύκων, όπως ήταν υποχρεωμένοι από τους κανονισμούς της διοργάνωσης. Το «φάουλ» αυτό οι Ερυθρόλευκοι αναμένεται να το πληρώσουν με πρόστιμο που θα τους επιβάλει η εταιρεία που διαχειρίζεται τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Επίσης με αυτή τη συμπεριφορά τους μπαίνουν στη μαύρη λίστα της TEAM, αφού είναι η πρώτη φορά στην ιστορία του Τσάμπιονς Λιγκ που ελληνική ομάδα αρνείται να κάνουν εκπρόσωποί της δηλώσεις μετά τον αγώνα σε κανάλι που έχει τα τηλεοπτικά δικαιώματα. Ενδεικτικό της σημασίας που δίνουν οι τηλεοπτικοί σταθμοί στις δηλώσεις των πρωταγωνιστών μετά τον αγώνα είναι ότι το ελληνικό συνδρομητικό κανάλι Nova που έχει τα δικαιώματα του πρωταθλήματος έχει θεσπίσει στο συμβόλαιο με τη Σούπερ Λίγκα χρηματικές ρήτρες για τις ομάδες που παραβιάζουν αυτό τον όρο.

ΤΟ ΣΦΥΡΙΓΜΑ. Προχθές όλα άρχισαν με το τελευταίο σφύριγμα του διαιτητή που βρήκε τους Ερυθρολεύκους να ηττώνται 2-1 από την ομάδα του Ζλάταν Ιμπραΐμοβιτς. Οι δημοσιογράφοι της Δημόσιας Τηλεόρασης μετέφεραν εγκαίρως στους υπευθύνους της TEAM, της εταιρείας που έχει αναλάβει τη διοργάνωση του Τσάμπιονς Λιγκ, το αίτημά τους να πάρουν σύντομες συνεντεύξεις από τον προπονητή του Ολυμπιακού και δύο από τους παίκτες με την καλύτερη απόδοση, ως είθισται. Ωστόσο, ενημερώθηκαν ότι οι Πειραιώτες δεν επιθυμούσαν να κάνουν δηλώσεις στην κάμερα της Δημόσιας Τηλεόρασης. Αντίθετα, μίλησαν στους απεσταλμένους της συνδρομητικής Nova, που επίσης κατέχει τα δικαιώματα των μεταδόσεων για την κορυφαία διασυλλογική διοργάνωση.

Αιτία για τη συμπεριφορά αυτή των μελών της αποστολής του Ολυμπιακού ήταν η εντολή που έλαβαν από τους ιθύνοντες της ομάδας να μείνουν μακριά από τους εκπροσώπους της Δημόσιας Τηλεόρασης. Τα κορυφαία στελέχη της πειραϊκής ΠΑΕ φαίνεται ότι ήταν δυσαρεστημένα από τον σχολιασμό του αγώνα που προηγήθηκε και διάλεξαν να εκφράσουν τη δυσφορία τους με τον συγκεκριμένο τρόπο.

Ο διευθυντής επικοινωνίας της ΠΑΕ Ολυμπιακός Κώστας Καραπαπάς μιλώντας στον Nova Σπορ FM αναφέρθηκε στο σκεπτικό της απόφασης και επιβεβαίωσε τη δυσαρέσκεια για τη ΔΤ. «Από τη Δημόσια Τηλεόραση έχουμε κάποιες απαιτήσεις. Δεν ζητήσαμε να πανηγυρίζουν στα γκολ μας όπως πανηγυρίζουν στα καλάθια άλλων ομάδων ούτε να αλλάζουν τους κανονισμούς όπως επίσης γίνεται. (…) Αλλά όχι και να πανηγυρίζουν τα γκολ των αντιπάλων».

ΤΟ ΠΑΡΕΛΘΟΝ. Η δυσαρέσκεια των Ερυθρολεύκων φαίνεται ότι είχε… παρελθόν, όπως αποκάλυψε ο ίδιος ο κ. Καραπαπάς, ο οποίος έκανε λόγο για συνεχή παράπονα που έχουν οι νταμπλούχοι Ελλάδας από τον τρόπο που αντιμετωπίζεται η ομάδα και οι αγώνες της από τη Δημόσια Ραδιοτηλεόραση. «Το εκφράσαμε επίσημα και στο πρώτο παιχνίδι με την Αντερλεχτ όταν ο Ολυμπιακός έκανε μια σπουδαία νίκη εκτός έδρας στο Τσάμπιονς Λιγκ και κόντεψαν να πεισθούν οι τηλεθεατές ότι είμαστε μια πάρα πολύ κακή ομάδα. Το κάναμε και με την Μπενφίκα, το ίδιο κάναμε και χθες. Η απόφαση η δική μας είναι, και αυτό δεν θα αλλάξει ποτέ, να απαντάμε σε οτιδήποτε τέτοιο μας ενοχλεί. Δεν θέλουμε να αφήνουμε να δημιουργούνται εντυπώσεις. Ειδικά όταν μιλάμε για τη Δημόσια Τηλεόραση, που απευθύνεται σε όλο τον κόσμο. Που θέλουμε όλοι οι φίλαθλοι να στέκεται στη μέση των πραγμάτων».

Ωστόσο, η κίνηση των Πειραιωτών αναμένεται να έχει επιπτώσεις. Ηδη οι εκπρόσωποι της Δημόσιας Τηλεόρασης σε σχετικό έγγραφο που απέστειλαν στην ΤΕΑΜ εμφανίζονται απρόθυμοι να πληρώσουν τα έξοδα της 20λεπτης ενοικίασης του δορυφορικού κυκλώματος για τις ανάγκες της ζωντανής αναμετάδοσης των δηλώσεων, που ανέρχονται σε 5.000 ευρώ, εφόσον αυτές δεν έγιναν ποτέ. Στο ποσό αυτό προστίθεται και το κόστος της αποστολής των δημοσιογράφων και τεχνικών του καναλιού στη Γαλλία, και το τελικό ποσό διαμορφώνεται στις 10.000 ευρώ.

Σύμφωνα με το συμβόλαιο που έχει υπογράψει ο Ολυμπιακός με την ΤΕΑΜ, τόσο το προπονητικό τιμ όσο και οι παίκτες του είναι υποχρεωμένοι να κάνουν δηλώσεις και σχόλια στην κάμερα της Δημόσιας Τηλεόρασης, εφόσον είναι το κανάλι που έχει πληρώσει για να αποκτήσει τα δικαιώματα της μετάδοσης των αγώνων του Ολυμπιακού σε ελεύθερη συχνότητα. Τυχόν αθέτηση της συμφωνίας επιφέρει την επιβολή χρηματικού προστίμου από την ΤΕΑΜ στους Ερυθρολεύκους. Παρ’ όλα αυτά, δεδομένου ότι η συγκεκριμένη ρήτρα του συμφωνητικού δεν είναι ποινική, δεν μπορεί η Δημόσια Τηλεόραση να διεκδικήσει αποζημίωση ούτε από τον Ολυμπιακό αλλά ούτε από την ΤΕΑΜ.

Ποια είναι η ΤΕΑΜ

Η ΤΕΑΜ Marketing είναι μια εταιρεία με έδρα τη Λωζάννη της Ελβετίας που εξειδικεύεται στη διοργάνωση κορυφαίων αθλητικών γεγονότων. Από το 1992, οπότε το Κύπελλο Πρωταθλητριών Ευρώπης μετεξελίχθηκε στο Τσάμπιονς Λιγκ με τη μορφή που το ξέρουμε σήμερα, η ΤΕΑΜ ανέλαβε ολόκληρη τη διοργάνωσή του, ρυθμίζοντας όλα τα θέματα που αφορούν το τουρνουά, από τα εμπορικά και τα τηλεοπτικά δικαιώματα μέχρι τις λεπτομέρειες για την πραγματοποίηση των αγώνων. Οι ομάδες που συμμετέχουν στο Τσάμπιονς Λιγκ υπογράφουν συμβόλαια με ρήτρες εκατομμυρίων ευρώ που ρυθμίζουν όλες τις υποχρεώσεις τους απέναντι τόσο στην Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου όσο και στους συνεργάτες της, και αθέτησή τους επισύρει σημαντικά πρόστιμα.