Τροπολογία για να μη χαθεί το εξάμηνο στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο αναμένεται να καταθέσει σήμερα το υπουργείο Παιδείας. Ομως και αυτή την εβδομάδα, όπως όλα δείχνουν, οι φοιτητές των δύο Ιδρυμάτων θα παραμείνουν σε καθεστώς ομηρείας και τα πανεπιστήμια κλειστά. Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών αποφάσισαν απεργία έως αύριο και του Πολυτεχνείου έως την Παρασκευή. Οι υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών, μάλιστα, προσέρχεται σήμερα σε διάλογο στο υπουργείο Παιδείας.

Η τροπολογία που θα καταθέσει ο υπουργός Κωνσταντίνος Αρβανιτόπουλος θα προβλέπει ότι οι φοιτητές των ΑΕΙ θα μπορούν στις εξεταστικές περιόδους του Φεβρουαρίου και του Ιουνίουτου 2014 να εξεταστούν σε όλα τα μαθήματα που οφείλουν, ανεξάρτητα αν αυτά διδάσκονται σε χειμερινό ή εαρινό εξάμηνο και ανεξαρτήτως έτους. Αυτό γίνεται για να βοηθηθούν οι φοιτητές που έμειναν πίσω στις σπουδές τους –κυρίως οι επί πτυχίω –και έχασαν την Εξεταστική τους όσον καιρό το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο είναι κλειστά.

Την ίδια στιγμή, μετά τις τελευταίες εξελίξεις –και με τη Σύγκλητο του Καποδιστριακού να επιδοκιμάζει προχθές τις κινήσεις εκτόνωσης της κρίσης που έγιναν από την πλευρά του υπουργείου –οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου Αθηνών εμφανίζονται πλέον με πιο διαλλακτική διάθεση. Στη χθεσινή γενική συνέλευσή τους αποφάσισαν μεν απεργίες σήμερα και αύριο, αλλά με συμμετοχή στον διάλογο που έχει ξεκινήσει το υπουργείο Παιδείας.

Ενδεικτικό της αλλαγής στη στάση τους είναι ότι σήμερα το προεδρείο του συλλόγου των διοικητικών του Πανεπιστημίου Αθηνών μαζί με τον πρύτανη και εκπρόσωπο της Συγκλήτου θα συμμετάσχουν στον διάλογο με το υπουργείο. Στόχος τους, όπως έλεγαν μέλη τους χθες στα «ΝΕΑ», είναι να διαπιστώσουν αν υπάρχουν εγγυήσεις για όσα έχει προτείνει το υπουργείο. Πάντως η Ομοσπονδία των Διοικητικών για την ώρα δεν συμμετέχει στον διάλογο. Σημειώνεται πως η πρόταση που μειοψήφησε στη συνέλευση των διοικητικών του Πανεπιστημίου Αθηνών ήταν αυτή για απεργίες έως την Παρασκευή χωρίς διάλογο με τον υπουργό Παιδείας.

Επιμένουν. Αντίθετα, οι διοικητικοί υπάλληλοι του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου επιμένουν στις κινητοποιήσεις τους. Χθες στη γενική συνέλευση αποφάσισαν 24ωρες απεργίες για σήμερα, αύριο και την Παρασκευή.

Σε κινητοποιήσεις προχωρούν και οι εργαζόμενοι στο Αριστοτέλειο της Θεσσαλονίκης, με ανοιχτό όμως το πανεπιστήμιο. Αποφάσισαν στάσεις εργασίας από σήμερα μέχρι την Παρασκευή.

Οι πρυτάνεις

Οι πρυτάνεις των ΑΕΙ στη συνάντηση που είχε χθες το βράδυ το Συντοντιστικό της Συνόδου των Πρυτάνεων με τον κ. Αρβανιτόπουλο, ζήτησαν από τον υπουργό να τροποποιηθούν οι διαπιστωτικές πράξεις που έθεσαν διοικητικούς υπαλλήλους σε διαθεσιμότητα με τον επανέλεγχο των στοιχείων και την εξέταση των ενστάσεων των διοικητικών υπαλλήλων. Ακόμη ζητούν να συσταθεί τριμερής επιτροπή προκειμένου να εξετάσει τα τεχνικά ζητήματα που προκύπτουν.