Σε νέο διάλογο για τη διαθεσιμότητα καλεί σήμερα πανεπιστημιακούς και διοικητικούς υπαλλήλους ο υπουργός Παιδείας, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας μοριοδότησης από το ΑΣΕΠ, ζητώντας παράλληλα να ανοίξουν αμέσως τα κλειστά πανεπιστήμια.

Ο Κων. Αρβανιτόπουλος δήλωσε χθες το βράδυ: «Ολοκληρώθηκε η διαδικασία της διαθεσιμότητας των διοικητικών υπαλλήλων των Ανωτάτων Εκπαιδευτικών Ιδρυμάτων, μετά την απογραφή τους, τη μοριοδότηση από το ΑΣΕΠ και την απόφαση του τριμελούς ειδικού υπηρεσιακού συμβουλίου. Καλώ αύριο (σ.σ.: σήμερα) τις πρυτανικές Αρχές των οκτώ ιδρυμάτων σε διάλογο, προκειμένου η πολιτεία και το υπουργείο να τους συνδράμουν στη διαδικασία της διοικητικής αναδιάρθρωσης που πρέπει να ακολουθήσουν. Καλώ επίσης σε διάλογο τους διοικητικούς υπαλλήλους των ιδρυμάτων που συμμετείχαν στη διαθεσιμότητα, για να επιταχύνουμε τις διαδικασίες διιδρυματικής κινητικότητας και της επανατοποθέτησης των περισσοτέρων σε φορείς του Δημοσίου. Ο διάλογος προϋποθέτει ανοικτά Πανεπιστήμια, που είναι καθολική απαίτηση της ελληνικής κοινωνίας».

Αμέσως μετά κάλεσε σε συνάντηση για σήμερα στη 1 μ.μ. τους οκτώ πρυτάνεις που αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να θέσουν στον υπουργό θέμα λαθών στη διαδικασία μοριοδότησης και να επισημάνουν ότι δεν ελήφθησαν υπόψιν οι ενστάσεις πολλών διοικητικών υπαλλήλων.

ΟΙ ΠΙΝΑΚΕΣ. Νωρίτερα το ΑΣΕΠ είχε αναρτήσει στην ιστοσελίδα του (www. asep.gr) τους τελικούς πίνακες κατάταξης των διοικητικών υπαλλήλων που βγαίνουν σε διαθεσιμότητα και για τα οκτώ πανεπιστήμια που επηρεάζονται, ολοκληρώνοντας πλέον την τεχνική πλευρά της διαδικασίας, επί της οποίας αναμένεται ωστόσο πλήθος ενστάσεων.

Νέα προσπάθεια να βρεθεί λύση στο αδιέξοδο θα καταβάλει σήμερα και η Σύγκλητος του Πανεπιστημίου Αθηνών, που συνεδριάζει προκειμένου, όπως ανακοίνωσε το ίδρυμα, «να αντιμετωπισθεί η κατάσταση από τις παραιτήσεις των μελών της και λόγω της αναγκαιότητας για άμεση λειτουργία σε όλο το εύρος του Πανεπιστημίου».

Στο Μετσόβιο Πολυτεχνείο η συνέλευση των καθηγητών που θα συζητούσαν και εκείνοι για απεργία τελικά δεν έγινε, ενώ η Σύνοδος των πρυτάνεων επιμένει στο αίτημα συνάντησης με τον Κων. Αρβανιτόπουλο και μάλιστα τον κάλεσε χθες να μιλήσει σε εκδήλωση που διοργανώνει σε συνεργασία με την Ενωση Ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων (EUA), με θέμα «Η κρίση χτυπά τα ευρωπαϊκά πανεπιστήμια. Ευκαιρίες και απειλές» στις 28 Νοεμβρίου.

ΟΙ ΑΠΟΔΟΧΕΣ. Ο Θεοδ. Πελεγρίνης από την πλευρά του εμφανίστηκε χθες όχι μόνο να μη θυμάται ότι οι διοικητικοί υπάλληλοι πληρώνονταν ενώ απεργούσαν, αλλά επιτέθηκε με ανακοίνωσή του στους «συκοφάντες και ψευδολόγους», που λένε τέτοια πράγματα. Οπως λ.χ. ο ίδιος ο υπουργός Παιδείας που το κατήγγειλε προχθές, τονίζοντας ότι ζήτησε από τον πρύτανη να φροντίσει για την περικοπή των αποδοχών και κάνοντας λόγο για προσπάθεια μετατροπής του χώρου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης σε (ένα ακόμα…) πεδίο πολιτικής αντιπαράθεσης, «δείχνοντας» έτσι τον ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Θεοδ. Πελεγρίνης λοιπόν ανέφερε ότι με εντολή του «έχει ληφθεί κάθε μέριμνα, όπως προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις, σχετικά με τη μη πληρωμή απεργών υπαλλήλων» και πληροφόρησε ότι καθ’ όλο το διάστημα της απεργίας «έχουν δρομολογηθεί εκλογές σε τμήματα και σχολές, τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία και οι πανεπιστημιακές κλινικές λειτουργούν κανονικά, προσωπικό ασφαλείας ορίζεται πάντα σύμφωνα με τον νόμο, ενώ επείγοντα αιτήματα πάσης φύσεως αντιμετωπίζονται αμέσως, παρόλο που η διαθεσιμότητα και η παραπομπή σε αργία του μεγαλύτερου μέρους των υπαλλήλων του ΕΚΠΑ προκαλεί τεράστια προβλήματα».

Ο πρύτανης θα έπρεπε ίσως πριν εκφράσει τόση βεβαιότητα για τη μη πληρωμή, να ρωτήσει κατ’ αρχήν τους ίδιους τους υπαλλήλους του, οι οποίοι ακόμα και χθες σε τηλεοπτικούς σταθμούς (λ.χ. δελτίο ειδήσεων του Alpha) παραδέχθηκαν ότι πληρώθηκαν ενώ απεργούσαν, τονίζοντας βέβαια ότι αυτό έγινε για τεχνικούς λόγους (προκαταβάλλεται ο μισθός και ήταν κλειστές οι γραμματείες, οπότε δεν ήταν δυνατόν να σταλούν στοιχεία για το ποιοι απεργούσαν) και πως τα χρήματα θα περικοπούν ευθύς μόλις ανοίξουν οι γραμματείες.

Οι διοικητικοί υπάλληλοι του Πανεπιστημίου και του Πολυτεχνείου, οι οποίοι χθες οργάνωσαν πορεία στο κέντρο της Αθήνας, θα κάνουν σήμερα νέες συνελεύσεις για να αποφασίσουν πώς θα κινηθούν την ερχόμενη εβδομάδα και αν θα πειθαρχήσουν στις δικαστικές αποφάσεις για την απεργία τους.

ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ. Στο μεταξύ, πρωτοβουλία για τη σύγκληση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής με θέμα τις τελευταίες ρυθμίσεις της κυβέρνησης στον χώρο της παιδείας για τη διαθεσιμότητα των διοικητικών υπαλλήλων και τις επιπτώσεις τους, όπως τη διακοπή της λειτουργίας των πανεπιστημιακών ιδρυμάτων, πήρε χθες ο ΣΥΡΙΖΑ. Με την πρωτοβουλία του συμφώνησαν οι Ανεξάρτητοι Ελληνες και η ΔΗΜΑΡ. Την άμεση ενημέρωση της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής από τον υπουργό Παιδείας ζήτησε και το ΚΚΕ.

Στο ζήτημα παρενέβη χθες και η Ομοσπονδία των πανεπιστημιακών (ΠΟΣΔΕΠ) τονίζοντας ότι η διαθεσιμότητα θα έχει καταστροφικά αποτελέσματα. Η Ομοσπονδία ζήτησε διάλογο οκτώ ημερών και παρέμβαση του Πρωθυπουργού

Η παράταξη πανεπιστημιακών Αριστερή Μεταρρύθμιση (στηρίζεται από τη ΔΗΜΑΡ) καλεί την κυβέρνηση να αλλάξει την πολιτική της και να συνεργαστεί με την πανεπιστημιακή κοινότητα ώστε να βγει η ανώτατη εκπαίδευση από το αδιέξοδο και να συμβάλει στην απαραίτητη αναγέννηση της χώρας. Ζήτησε όμως παράλληλα να ανοίξουν αμέσως τα δύο πανεπιστήμια.

Κατάληψη στη Φιλοσοφική

Στον χορό των φοιτητικών καταλήψεων μπήκε χθες η Φιλοσοφική Σχολή, ενώ στο Πολυτεχνείο συνεχίστηκαν τα μαθήματα και οι εξετάσειςστις τρεις σχολές που αποφάσισαν να σταματήσουν τις κινητοποιήσεις, ενώ οι υπόλοιπες εξακολουθούν να βρίσκονται σε κατάληψη.