Ο Παναθηναϊκός, ή μάλλον ο Panathinaikos επιστρέφει επιτέλους στο ΟΑΚΑ και με τα μέχρι τώρα δεδομένα φαίνεται πως αυτό συμβαίνει την κατάλληλη στιγμή. Η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη έχει αγωνιστεί στο κλειστό γήπεδο των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων τρεις φορές εφέτος, όλες για την Α1 και λόγω της γνωστής τιμωρίας του από την Ευρωλίγκα τα εντός έδρας ματς στην διοργάνωση υποχρεώθηκε να τα δώσει σε Κύπρο και Κρήτη.

Ο Ευρωπαίος λοιπόν Παναθηναϊκός, μετρώντας το αρνητικό 2-3 στα αποτελέσματα του στον α’ γύρο της πρώτης φάσης, με λαβωμένο τον Στεφάν Λασμέ, ανέτοιμο τον Ρόκο Λένι Ούκιτς και τους Κέρι, Μαυροκεφαλίδη, Μπράμο να μην έχουν βρει ρυθμό, υποδέχεται την Πέμπτη στο ΟΑΚΑ, την Λιέτουβος Ρίτας σε έναν αγώνα που η νίκη είναι επιτακτική ανάγκη. Οι Πράσινοι όμως χρειάζονται εξίσου μια καλή εμφάνιση, που θα γυρίσει τον διακοπή της ομάδας, θα βάλει τέλος στην εσωστρέφεια, θα τονώσει την αυτοπεποίθηση της και κοντολογίς θα βάλει τέλος στην αγωνιστική εικόνα που μέχρι σήμερα έχει ο ΠΑΟ και προ εβδομάδος χαρακτηρίστηκε «τραγική» από κύκλους της ΚΑΕ Παναθηναϊκός.

Λίγες ώρες πριν από το τζάμπολ του κρίσιμου αγώνα με τη Λιέτουβος Ρίτας, ο Αργύρης Πεδουλάκης μίλησε για την εικόνα του Παναθηναϊκού, αναφέρθηκε στις αδυναμίες που έχει η ομάδα του, εξήγησε τους λόγους που εμφανίζονται αυτές ενώ τοποθετήθηκε για την απόδοση του Δημήτρη Διαμαντίδη χρησιμοποιώντας ως παράδειγμα τον Μάικλ Τζόρνταν! Ως επιμύθιο της συνέντευξης Τύπου του προπονητή του Παναθηναϊκού ήταν η βεβαιότητα που εξέφρασε για νίκη επί της ομάδας των πρώην Πράσινων, Τέπιτς, Γλυνιαδάκη που έχει αγωνιστεί –μαζί με τον Γκετσεβίτσιους- στον Ολυμπιακό (παίκτης του οποίου υπήρξε και ο Σεϊμπούτις).

«Πρέπει και θα συμβεί!»

«Πρέπει να κερδίσουμε! Το ξέρουμε και εμείς αυτό και θα συμβεί!» είπε με εμφατικό τρόπο ο Αργύρης Πεδουλάκης, ο οποίος δεν έκρυψε τα λόγια του και απέφυγε να μείνει σε μια καταγραφή των προβλημάτων που αντιμετώπισε από την αρχή της σεζόν η ομάδα και ακούγεται σαν δικαιολογίες. Τα ανέφερε για μια ακόμη φορά, αλλά δεν στάθηκε μόνο σε αυτές.

«Δεν είναι απλό το ζήτημα. Το μπάσκετ είναι κάτι που συνεχώς μεταλλάσσεται και καλό είναι τα πάρουμε ένα-ένα τα θέματα που θέτεις» είπε ο προπονητής του Παναθηναϊκού, όταν ρωτήθηκε για την αγωνιστική εικόνα της ομάδας με αναφορά στον αριθμό των σουτ και τις εμφανίσεις του Διαμαντίδη. Βλέπετε οι έξι φορές πρωταθλητές Ευρώπης με 84 εύστοχα δίποντα έχουν την προτελευταία επίδοση μεταξύ των 24 ομάδων, συνολικά με 195 προσπάθειες είναι στην 16η θέση, σε αντιδιαστολή με τα σουτ τριών πόντων που έχουν 144 προσπάθειες, τις περισσότερες από κάθε άλλη ομάδα.

«Όσο μεγαλώνεις μένεις πιο έξω»

Ο Πεδουλάκης ρωτήθηκε αν αυτές οι επιδόσεις, που χαρακτηρίζουν και την αγωνιστική εικόνα του ΠΑΟ, είναι αποτέλεσμα αδυναμίας να παίξουν οι νταμπλούχοι κοντά στο καλάθι σε 1vs1 (αδυναμία που έγινε μεγαλύτερη με τα προβλήματα που είχε ο Λασμέ) ή του τρόπου αντιμετώπισης του Διαμαντίδη από τους αντιπάλους του, καθότι ο Παναθηναϊκός είχε προβλήματα υγείας και με τους Ούκιτς, Κέρι. Ο προπονητής των Πράσινων έκανε ένα flashback υπενθυμίζοντας τα αρκετά προβλήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει ο ίδιος και η ομάδα του και συνέχισε τονίζοντας: «Από τη στιγμή που ο Διαμαντίδης δεν έχει τη δυνατότητα να κτυπήσει στο «pick’n’roll» επειδή ο Λασμέ και ο Γκιστ δεν ήταν στην κατάσταση που μπορούν να βρίσκονται, οι αντίπαλοι είναι λογικό να του επιτρέπουν τα σουτ από τη γραμμή των τριών πόντων. Όταν μεγαλώνεις αλλάζουν κάποια πράγματα και παράδειγμα για αυτό αποτελεί ακόμη κι ο Τζόρνταν. Όσο είσαι νέος πηγαίνεις προς το καλάθι, όσο μεγαλώνεις μένεις πιο έξω. Αν παίξουμε εμείς, συνέχεια σουτ θα κάνουμε! Όμως δεν πρέπει να λέγονται αυτά που λέγονται για τον Διαμαντίδη. Ξέρουμε όμως το θέμα και θα το λύσουμε μέσα από την προπόνηση μας. Αλλά επίσης παίζουν ρόλο κι άλλα πράγματα».

Ποια είναι; Ο Αργύρης Πεδουλάκης εξήγησε τη δυσκολία των ταξιδιών αλλά και το πρόβλημα της ομάδας του σε Έλληνες παίκτες της «καλής ηλικίας» όπως χαρακτηριστικά είπε. «Ο πολύς κόσμος δεν ξέρει ότι μετά τα ματς της Ευρωλίγκας σχεδόν δεν κοιμόμαστε καθόλου. Έγινε μετά τον αγώνα του Τελ Αβίβ, θα γίνει και στην Ισπανία μετά τη Λαμποράλ. Συμβαίνει γιατί τα ματς τελειώνουν αργά, υπάρχει υπερένταση και ξημέρωμα πρέπει να αναχωρούμε για το αεροδρόμιο. Στο τελευταίο παιχνίδι αυτό με τον Πανιώνιο είχαμε δυνάμεις, βάλαμε τη μπάλα μέσα και είχαμε πολλές επαφές. Ήμασταν ξεκούραστοι. Πλέον θα γυρίσουν όλα τα παιδιά και μέσα από τις προπονήσεις θα βρεθούμε καλύτερα. Υπάρχουν παιδιά που δεν ξέρουν όλα τα plays. Δεν υπάρχουν ακόμα αυτοματισμοί, πρόβλημα το οποίο αντιμετωπίσαμε και πέρυσι αλλά ευτυχώς εφέτος έχουμε περισσότερες λύσεις και μεγαλύτερο ταλέντο. Δεν ανησυχούμε, ξέρουμε πού θα πάμε. Τα τελευταία χρόνια ο Παναθηναϊκός δεν είχε Ελληνόπουλα. Το σύγχρονο μπάσκετ παίζεται με δύο playmakers. Τον Νίκο τον εμπιστεύομαι αλλά έπρεπε να πάρει χρόνο σιγά-σιγά. Εκεί που πονάμε είναι ότι δεν έχουμε Έλληνες παίκτες καλής ηλικίας. Δεν έχουμε παίκτες στα 27-28 που είναι η καλή ηλικία. Ο Παναθηναϊκός έμεινε έξω απ’ το rotation των Ελλήνων παικτών κι αυτό το πληρώνει. Έπρεπε να είναι μπροστά. Αυτό είναι το πρόβλημα του Παναθηναϊκού κι αυτό έχουμε βάλει μαζί με τον κ.Γιαννακόπουλο ως πρώτο μέλημα. Να χτίσουμε μία ομάδα με κεντρική βάση τους Έλληνες. Στον Παππά θα δώσουμε χώρο. Το ίδιο θα γίνει και με τον Βλάντο. Πιστεύουμε στην ομάδα κι είμαστε βέβαιοι για το που πάμε».

«Μας έλειψε το σπίτι μας»

Όπως ήταν φυσικό ο νταμπλούχος με τον Παναθηναϊκό προπονητής τόνισε την ευτυχία που νιώθουν όλοι στην ομάδα με την επιστροφή στο ΟΑΚΑ, επεσήμανε ότι θα καλύψει με διάφορα σχήματα το κενό που πιθανότατα θα αφήσει ο Λασμέ αλλά αρνήθηκε να μπει σε λεπτομέρειες επ’ αυτού. «Το πιο σημαντικό είναι ότι επιστρέφουμε στο γήπεδό μας μετά από έναν ολόκληρο γύρο. Μας έλειψε το σπίτι μας, ο κόσμος μας. Ξέρουν οι φίλαθλοι μας να συμπεριφέρονται. Η Λιέτουβος εκτός έδρας προσπαθεί να ελέγξει το ρυθμό πηγαίνοντας το παιχνίδι στο πέντε εναντίον πέντε, παίζει με την ψυχολογία πολύ. Βρίσκει αυτοπεποίθηση μέσα από την ευστοχία της κι από την ενέργεια που βγάζει στην άμυνα της».

Στη συνέχεια μίλησε για τον Λασμέ: «Έχουμε να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα του Στεφάν. Οι πιθανότητες είναι εναντίον του. Έκανε μεγάλη προσπάθεια να επανέλθει από τον μεγάλο τραυματισμό του. Τον τελευταίο καιρό είχε βρει ρυθμό. Ελπίζουμε να μη μείνει καιρό έξω. Τον έχουμε μεγάλη ανάγκη ειδικά στην άμυνα. Θα προσπαθήσουμε να βρούμε λύσεις από τα άλλα παιδιά. Όμως δεν μπορούμε να τα πούμε δημόσια αυτά. Θα χρησιμοποιήσω ένα παράδειγμα. Στο ματς με την Λοκομοτίβ είχαμε τον Κέρι άρρωστο και τον Ούκιτς, που ουσιαστικά ακόμη είναι έξω. Πρώτο μέλημά μας ήταν πως να μείνουν… ζωντανοί ο Διαμαντίδης κι ο Παππάς. Το ίδιο θα συμβεί και τώρα. Θα πρέπει να κρατήσουμε τους ψηλούς μας μέσα στο ματς και φρέσκους. Δεν μπορούμε να πούμε άλλα».