Ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών Μπαν-Κι Μουν απέτισε φόρο τιμής στα θύματα του Ολοκαυτώματος πραγματοποιώντας μια επίσκεψη στο στρατόπεδο εξόντωσης Άουσβιτς-Μπίρκεναου.

Ο Μπαν κατέθεσε ένα στεφάνι με λευκά λουλούδια και τήρησε ενός λεπτού σιγή σε έναν τοίχο στο στρατόπεδο όπου είχαν τουφεκιστεί χιλιάδες κρατούμενοι.

Συνοδευόμενος από έναν πρώην κρατούμενο στο Άουσβιτς, τον Μάριαν Τούρσκι, 87 ετών σήμερα, ο Μπαν επισκέφθηκε επίσης μια έκθεση του σημερινού μουσείου όπου καταγράφονται στοιχεία για τα υποδήματα, τις αποσκευές και άλλα προσωπικά είδη που άφησαν πίσω τους τα θύματα στο στρατόπεδο συγκέντρωσης και μαζικής εξόντωσης και εκτίθενται στοιχεία για τα τέσσερα κρεματόρια και τους θαλάμους αερίων.

Στην πύλη του στρατοπέδου εξόντωσης ο Μπαν συναντήθηκε με τον Ασκενάζι πρώην Μεγάλο Ραβίνο, Μέιρ Λάου, ο οποίος όταν ήταν παιδί επέζησε από πολλά στρατόπεδα συγκέντρωσης όπου είχε κρατηθεί κατά την διάρκεια του Ολοκαυτώματος, και πέρασαν μαζί κάτω από την ειρωνική ναζιστική επιγραφή Arbeit macht frei («Η εργασία απελευθερώνει»).

«Ο κόσμος οφείλει να μην ξεχνά ποτέ, οφείλει να μην αρνείται και να μην υποβαθμίσει το Ολοκαύτωμα», τόνισε ο Μπαν. «Πρέπει να παραμένουμε πάντοτε σε επαγρύπνηση. Και πρέπει να κάνουμε περισσότερα, πολύ περισσότερα, για να προωθήσουμε την ισότητα και τις θεμελιώδεις ελευθερίες».

«Κάθε μέρα, σε όλο τον κόσμο, τα Ηνωμένα Έθνη αγωνίζονται για να εκπληρώνουν την θεμελιώδη αποστολή τους, να αποτρέψουν κάθε άλλη τέτοια κάθοδο στο έρεβος», πρόσθεσε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

«Είχα προετοιμαστεί για αυτήν την επίσκεψη, είχα πάει στο Ινστιτούτο Γιαντ Βασέμ της Ιερουσαλήμ και στο μουσείο του Ολοκαυτώματος στην Ουάσινγκτον. Αλλά τίποτε δεν μπορεί να προετοιμάσει έναν άνθρωπο για τα αισθήματα που του γεννώνται σε αυτόν τον τόπο» μαρτυρίου, είπε ο Μπαν μετά το πέρας της επίσκεψής αυτής.

«Αποτίω την πιο βαθιά τιμή στα θύματα και στους επιζώντες του Ολοκαυτώματος, της τρομερότερης φρίκης της ανθρωπότητας», ανέφερε ο Μπαν.

Ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ έφθασε χθες στην Πολωνία για τριήμερη επίσημη επίσκεψη, κατά την διάρκεια της οποίας θα λάβει μέρος στη σύνοδο του Οργανισμού για το κλίμα στη Βαρσοβία και θα συναντηθεί με τον Πολωνό πρόεδρο Μπρόνισλαβ Κομορόβσκι και τον πρωθυπουργό Ντόναλντ Τουσκ.

-Το στρατόπεδο συγκέντρωσης και εξόντωσης Άουσβιτς, στη σημερινή Πολωνία, ήταν το μεγαλύτερο του είδους του και έγινε συνώνυμο του Ολοκαυτώματος. Τουλάχιστον 1,3 εκατομμύριο άνθρωποι, στην πλειονότητά τους Εβραίοι, δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου κατά την διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Θύματα επίσης ήταν αθίγγανοι, ομοφυλόφιλοι και αντίπαλοι του ναζιστικού καθεστώτος, όπως ήταν οι αριστεροί.

Σύμφωνα με τα στοιχεία τα οποία βρίσκονται στο μουσείο, ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι Εβραίοι δολοφονήθηκαν στο Άουσβιτς-Μπίρκεναου, όπως και 70.000-75.000 Πολωνοί μη Εβραίοι, 21.000 Τσιγγάνοι, 15.000 σοβιετικοί αιχμάλωτοι πολέμου και 15.000 άλλοι κρατούμενοι.