Ποινές φυλάκισης έως 17 χρόνια επιβλήθηκαν σε 12 υποστηρικτές του πρώην αιγύπτιου προέδρου Μοχάμεντ Μόρσι για τη συμμετοχή τους στις βίαιες φοιτητικές διαδηλώσεις.

Σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων ΜΕΝΑ, οι διαδηλωτές καταδικάστηκαν για βίαιες πράξεις στη διάρκεια επίθεσης που είχαν πραγματοποιήσει οπαδοί της αντιπολίτευσης κατά της έδρας του κέντρου ισλαμικών μελετών αλ- Αζχάρ, τον περασμένο Οκτώβριο.

Η Μουσουλμανική Αδελφότητα του πρώην προέδρου Μόρσι ανακοίνωσε στην ιστοσελίδα της ότι όλοι όσοι καταδικάστηκαν την Τετάρτη ήταν φοιτητές. Άλλοι 14 φερόμενοι υποστηρικτές του πρώην προέδρου, κατηγορούμενοι για συμμετοχή στις ίδιες βίαιες ενέργειες στη έδρα του ισλαμικού κέντρου μελετών -που υποστήριζε τον Μόρσι, αθωώθηκαν την προηγούμενη Κυριακή.

Περισσότεροι από χίλιοι άνθρωποι, κυρίως υποστηρικτές του Μόρσι, έχουν σκοτωθεί από τον Ιούλιο σε συγκρούσεις με την αστυνομία, ενώ χιλιάδες διαδηλωτές έχουν συλληφθεί και αναμένουν να δικαστούν. Ο Μομάμεντ Μόρσι είναι και ο ίδιος κατηγορούμενος για το θάνατο διαδηλωτών της αντιπολίτευσης κοντά στο προεδρικό μέγαρο πριν από την πτώση του.

Ο συνήγορος του κατηγορουμένου πρώην προέδρου, Μοχάμεντ αλ-Νταμάντι δήλωσε την Τετάρτη ότι ο Μόρσι προειδοποίησε πως η σταθερότητα θα επιστρέψει στην Αίγυπτο, όταν και ο ίδιος θα επιστρέψει στην εξουσία. «Η Αίγυπτος δεν θα βρει σταθερότητα, εκτός εάν ακυρωθεί το πραξικόπημα» ανέφερε ο έκπτωτος πρόεδρος σύμφωνα με την υπεράσπισή του.

Οι περισσότεροι από τους ηγέτες του κινήματος της Μουσουλμανικής Αδελφότητας, περιλαμβανομένου και του ανώτατου καθοδηγητή Μοχαμέντ Μπαντί είναι στη φυλακή.