Επείγουσα έκκληση θα απευθύνουν τα Ηνωμένα Εθνη για την προσφορά βοήθειας προς τα θύματα του τυφώνα που έπληξε νησιά και παράκτιες περιοχές των Φιλιππίνων, όπου από το πρωί της Τρίτης κατευθύνονται πλοία του πολεμικού ναυτικού των ΗΠΑ και της Βρετανίας.

Η επικεφαλής των ανθρωπιστικών επιχειρήσεων του ΟΗΕ Βάλερι Εϊμος αναμένεται στη Μανίλα από όπου θα απευθύνει την έκκληση, την ώρα που ο ΟΗΕ αποτιμά σε 10.000 τους νεκρούς μόνο στην παράκτια πόλη Τακλομπάν.

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν στις πληγείσες περιοχές δύναμη 90 Πεζοναυτών για την αποτίμηση της κατάστασης και των αναγκών, ενώ το αεροπλανοφόρο George-Washington και άλλα πολεμικά πλοία των ΗΠΑ θα κατευθυνθούν προς τις Φιλιππίνες.

Η υπηρεσία ανθρωπιστικής βοήθειας του Στέιτ Ντιπάρτμεντ , USAID, ανακοίνωσε την χορήγηση βοήθειας 20 εκατομμυρίων δολαρίων στους πληγέντες. Η Βρετανία στέλνει ένα πολεμικό πλοίο και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος στην περιοχή της καταστροφής και ανακοίνωσε την αποδέσμευση 7-12 εκατομμυρίων ευρώ. Ο Καναδάς ανακοίνωσε την αποστολή 35-50 διασωστών και υποσχέθηκε οικονομική βοήθεια 5 εκατομμυρίων δολαρίων προς τις μη κυβερνητικές οργανώσεις που θα συμμετάσχουν στις επιχειρήσεις αρωγής προς τους επιζώντες. Η Ιαπωνία στέλνει ομάδας διάσωσης και ιατρικό προσωπικό στις Φιλιππίνες. Η Κίνα ανακοίνωσε τη χορήγηση οικονομικής βοήθειας 100.000 δολαρίων στις Φιλιππίνες.