Ο νωθρός και με προβλήματα στο παιχνίδι του Παναθηναϊκός επιχείρησε νέα επική ανατροπή όμως η αντεπίθεσή του δεν απέφερε το αποτέλεσμα της περασμένης εβδομάδας στο Βελιγράδι. Αυτή τη φορά, μπροστά στο δικό του κοινό που είχε μετατρέψει σε ΟΑΚΑ το κλειστό γήπεδο μπάσκετ στα «Δύο Αοράκια» του Ηρακλείου Κρήτης, γνώρισε την ήττα με (72-69) από την Λοκομοτίβ Κούμπαν με τρίποντο που σημείωσε στη λήξη του αγώνα ο Κρούνοσλαβ Σίμον.

Ο κροάτης γκαρντ των κυπελλούχων EuroCup είχε αστοχήσει και στα πέντε τρίποντα που είχε επιχειρήσει στη διάρκεια του αγώνα, αλλά βρήκε στόχο στο τελευταίο της συνάντησης. Είχε προηγηθεί ένα σπουδαίο καλάθι του Δημήτρη Διαμαντίδη, ο οποίος για μια ακόμη φορά ήταν η προσωποποίηση της αγωνιστικής εικόνας του Παναθηναϊκού.

Σε χαμηλές πτήσεις ξανά

Ο αρχηγός των Πρασίνων όπως και όλη η ομάδα του Αργύρη Πεδουλάκη πραγματοποίησε (ξανά) χαμηλές πτήσεις για 30 λεπτά και όταν βρέθηκε με την πλάτη στον τοίχο αντέδρασε με πάθος επιδιώκοντας να αρπάξει τη νίκη μέσα από τα χέρια της Κούμπαν. Ο τρόπος αντίδρασης πανομοιότυπος με τις προηγούμενες φορές που οι νταμπλούχοι είχαν βρεθεί σε ανάλογη θέση. Χαμηλό σχήμα, με τον Ματσιούλις δίπλα στον σέντερ, επιθετική άμυνα στα όρια του φάουλ, αφύπνιση του Δημήτρη Διαμαντίδη και καλάθια στο ανοικτό γήπεδο κι από τα 6μ.75 με σύμμαχο πια την αυτοπεποίθηση.

Ετσι το 43-56 του 32ου λεπτού με επιμέρους σκορ12-1 έγινε 55-57 και ο Παναθηναϊκός φάνηκε να έχει τον έλεγχο του αγώνα στα χέρια του. Ενα αδικαιολόγητο αντιαθλητικό φάουλ του Στέφαν Λασμέ που εξακολουθεί να μην είναι συγκεντρωμένος και να βγάζει εκνευρισμό στο παιχνίδι του, έδωσε στην Λοκομοτίβ την ευκαιρία να ηρεμήσει από την… καταιγίδα των παικτών του Πεδουλάκη. «Πρέπει να το δούμε ομαδικά και να μην επικεντρωθούμε σε ένα πρόσωπο. Τραβήξαμε τον Στεφάν εκτός αγώνα για να ηρεμήσει. Δεν πρέπει να στεκόμαστε όμως σε ένα άτομο» περιορίστηκε να σχολιάσει μετά το ματς ο Αργύρης Πεδουλάκης για το σφάλμα του Γκαμπονέζου.

Οι φιλοξενούμενοι πήραν ξανά αέρα πέντε πόντων (58-63), όμως ο ΠΑΟ αμέσως έπιασε τους Ρώσους στο σκορ. Ο Γκιστ εντυπωσιακός αλλά και επιπόλαιος σε πολλές περιπτώσεις, έδωσε για πρώτη φορά το προβάδισμα στον έξι φορές πρωταθλητή Ευρώπης Παναθηναϊκό (66-65) στο έμπα του τελευταίου λεπτού.

Ο Καλνιέτις παρότι ο Πεδουλάκης έβαλε τον Γκιστ απέναντι του στην άμυνα, βρήκε απίστευτη πάσα στον Σίμον κάτω από το καλάθι (66-67 στα 48’’).

«Μια ταχύτητα πίσω»

Ο Παναθηναϊκός είχε λάθος επίθεση και με 2/2 βολές ο Γιασάιτις έκανε το σκορ 66-69 στα 13’’. Με καλάθι που μάλλον λανθασμένα οι διαιτητές μέτρησαν ως τρίποντο ο Διαμαντίδης ισοφάρισε στα 6’’ σε 69-69 «τιμωρώντας» την επιλογή του Πασούτιν να μην δώσει εντολή για φάουλ στην τελευταία επίθεση του ΠΑΟ. Αλλά οι Πράσινοι την πάτησαν στην άμυνα σαν ομάδα δίχως εμπειρία.

Ο Ματσιούλις παρακολουθούσε τον Σίμον να κατεβάζει την μπάλα από τη μια μεριά του γηπέδου στην άλλη, ύψωσε με καθυστέρηση το χέρι στο σουτ του Κροάτη που είχε την ευκαιρία να πετύχει στη λήξη έναν σπουδαίο buzzer beater!

«Κάναμε ένα κακό παιχνίδι. Ημασταν μία ταχύτητα πίσω από τους αντιπάλους μας. Είχαμε νευρικότητα στην επίθεση και αυτό φάνηκε. Ο Κάρι ουσιαστικά ήταν έξω, δεν μπορούσε να βοηθήσει. Με το χαμηλό σχήμα βρήκαμε ρυθμό στο δεύτερο ημίχρονο. Στο τέλος παλέψαμε για τη νίκη, αλλά δεν τα καταφέραμε. Η Λοκομοτίβ κέρδισε δίκαια. Μπορεί να ήταν τυχερή στο τέλος αλλά δίκαια κέρδισε», δήλωσε αρχικά ο προπονητής του «τριφυλλιού» και συνέχισε: «Η αλήθεια είναι ότι είχαμε νευρικότητα. Εχουμε κάνει σερί ταξίδια και έχουμε δώσει πολλά παιχνίδια σε μικρό χρονικό διάστημα. Στο τέλος προσπαθήσαμε να ανατρέψουμε την κατάσταση. Ημασταν αρκετά άστοχοι και χάσαμε σημαντικά ριμπάουντ. Μπορώ να πω ότι μείναμε από βενζίνη και προσπαθήσαμε να πάρουμε τη νίκη μόνο με τα ψυχικά μας αποθέματα».

Τα δεκάλεπτα: 12-17, 31-36, 41-53, 69-72

ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ (Πεδουλάκης): Μπράμος 3 (1), Κάρι, Μπατίστ 2, Φώτσης 2, Ούκιτς 8 (2), Λάσμε 5, Μαυροκεφαλίδης 2, Διαμαντίδης 6 (2τρίπ., 8ασ.), Γκιστ 18 (1), Παππάς 13 (1), Ματσιούλις 10 (2).

ΛΟΚΟΜΟΤΙΒ (Πασούτιν): Μπράουν 13 (1), Ουίλιαμς, Χέντριξ 10, Καλνιέτις 7 (1), Μπίκοφ 11 (2), Γιασάιτις 14 (4), Ζούμποφ 1, Ζουκανένκο 7, Σίμον 9 (1).