Η Ρωσία θα βοηθήσει έμπρακτα την Ελλάδα να ανακάμψει, διαβεβαίωσε τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, ο Σεργκέι Λαβρόφ που τον επισκέφθηκε το μεσημέρι της Τετάρτης στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας ανέφερε πως αυτή αυτή η στήριξη δεν θα έχει μόνο τη μορφή της τουριστικής συνεργασίας αλλά θα επεκταθεί και σε εμπορικές συμφωνίες.

Ο κ. Λαβρόφ δήλωσε πολύ ικανοποιημένος από την υποδοχή στην Ελλάδα και εξέφρασε τη συμπάθειά του για τις προσπάθειες της κυβέρνησης να ξεπεραστούν οι δυσκολίες στην οικονομία: «Καταγράφουμε την πρόοδο που υπάρχει και θα στηρίξουμε τις προσπάθειές σας, τόσο ηθικά όσο και πρακτικά, ενισχύοντας την εμπορική και οικονομική συνεργασία μας». 

Επίσης, ο κ. Λαβρόφ είπε πως θα ενισχυθεί η συνεργασία σε πολλούς τομείς δίνοντας έμφαση και στην ενίσχυση του τουρισμού. 

Τις πολύ στενές σχέσεις μεταξύ Αθήνας και Μόσχας επισήμανε  και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς,  υποδεχόμενος τον ρώσο υπουργό Εξωτερικών στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ο Πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια στρατηγική σχέση η οποία, όπως είπε, είναι πολύ σημαντική και για τις δύο πλευρές.

«Πιστεύω πως υπάρχει πολιτική βούληση για τη συνέχιση των διμερών μας σχέσεων», τόνισε ο Πρωθυπουργός, υπενθυμίζοντας και τις σχετικές δηλώσεις του Προέδρου της Ρωσίας Βλαντιμίρ  Πούτιν.

Ο κ. Σαμαράς ευχαρίστησε τη ρωσική πλευρά για τη στήριξή της και ιδιαίτερα για την ενίσχυση του τουριστικού ρεύματος προς της Ελλάδα, επισημαίνοντας ότι τα χρήματα των Ρώσων τουριστών έπεσαν σαν βροχή σε μια αφυδατωμένη οικονομία.

Συνάντηση με Β. Βενιζέλο 

Την βούληση της Μόσχας για συνεργασία με την Αθήνα σε πολιτικό και οικονομικό επίπεδο επιβεβαίωσε ο ρώσος υπουργός Οικονομικών Σεργκέι Λαβροφ, ο οποίος λίγο μετά τη συνάντηση του με τον Βαγγέλη Βενιζέλο υπογράμμισε οτι η Μόσχα επιθυμεί «αμοιβαία επωφελείς συμφωνίες» στον τομέα τον επενδύσεων.

Ο κ.Λαβροφ ερωτηθείς σχετικά αρνήθηκε να σχολιάσει την υπόθεση της ΔΕΠΑ και αρκέστηκε στην δήλωση ότι «εφόσον δεν υπάρχει κάποια ανακοίνωση,σημαίνει οτι βρίσκονται σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις και όταν υπάρχει κάτι θα ανακοινωθεί».

Για νέο μομέντουμ στις ελληνορωσικές σχέσεις μίλησε ο Β. Βενιζέλος με αφορμή την υπογραφή τριών διμερών συμφωνιών, ενώ ο ρώσος ομόλογος του δήλωσε στήριξη στην «αποφασιστικότητα της ελληνικής κυβέρνησης να σταθεροποιήσει τη χώρα». Οπως επισήμανε, «καμία χώρα δεν επιθυμεί να αναπτύσσεται σε καθεστώς αστάθειας», ενώ τόνισε ότι η αστάθεια στις χώρες της ευρωζωνης δεν είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας.

Ο Σ. Λαφρομ κληθείς να σχολιάσει το θέμα των παρακολουθήσεων της ΝSA εξέφρασε την ενόχληση του για την σχετική δημόσια συζήτηση,ενώ μίλησε για «πλήρη υποκρισία της φρασεολογίας ότι δεν κάνουμε τίποτα που δεν κάνουν οι άλλοι».

Νωρίτερα το πρωί της Τετάρτης, ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας και ο ομόλογός του, Βαγγέλης Βενιζέλος, εγκαινίασαν σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας τις διήμερες τιμητικές εκδηλώσεις για τον Ιωάννη Καποδίστρια. 

«Η Ρωσία πάντα ήθελε μία ισχυρή και ευημερούσα Ελλάδα», είπε ο Σεργκέι Λαβρόφ κατά την ομιλία του στην εκδήλωση. Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας, πρόσθεσε ότι η Ελλάδα και Ρωσία είναι «σταθεροί εταίροι και φίλοι και υποστηρίζουν τον σεβασμό στις αρχές δικαίου και την επίλυση των προβλημάτων μέσω του διαλόγου στον πολυκεντρικό κόσμο που ζούμε», 

Ο επικεφαλής της ρωσικής διπλωματίας πρόσθεσε  ότι οι βαθιές ιστορικές ρίζες στις σχέσεις των δύο κρατών, αποτελούν τη βάση πάνω στην οποία οικοδομούμε τις πολιτικές μας σχέσεις, και προχωρούμε τις οικονομικές σχέσεις και το εμπόριο, για τις οποίες υπάρχει η βούληση να επεκταθούν.

Ο υπουργός Εξωτερικών, Βαγγέλης Βενιζέλος,  υπογράμμισε ότι αποτελεί ανεκπλήρωτο χρέος  η ολοκλήρωση του έργου του Ι. Καποδίστρια για ένα σύγχρονο κράτος δικαίου, ιδιαίτερα σήμερα, μετά την κρίση, που πρέπει να παρουσιάσουμε στη διεθνή κοινότητα ένα αισιόδοξο αφήγημα.

Για τον Καποδίστρια, είπε ακόμη ότι ήταν κοσμοπολίτης αλλά και βαθιά πατριώτης και προσηλωμένος στην υπεράσπιση των ελληνικών συμφερόντων, ενώ αναφερόμενος στη δολοφονία του είπε ότι «οι μεγάλες πρωτοβουλίες ανοίγουν και μεγάλες αντιθέσεις».

Ο Βλαδιμίρ Γιακούνιν, πρόεδρος των δύο ρωσικών ιδρυμάτων που συνδιοργανώνουν τις εκδηλώσεις αλλά και πρόεδρος της εταιρείας «Ρωσικοί Σιδηρόδρομοι», έδωσε έμφαση στους πνευματικούς και θρησκευτικούς δεσμούς των δύο λαών και υπογράμμισε ότι υπάρχουν μύθοι και αρνητικά στερεότυπα που πρέπει να διαλυθούν, όπως «ο μύθος για τη ρωσική επιθετικότητα».

Ο υπουργός Άμυνας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, αναφέρθηκε εκτενώς στη συμβολή του Καποδίστρια στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής διπλωματίας στις αρχές του 19ου αιώνα και στην πρωτοπόρο αντίληψή του για τον συνδυασμό ρεαλισμού και μετριοπάθειας ενάντια στον αυταρχισμό της εποχής.

Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης, ο κ. Αβραμόπουλος είχε ολιγόλεπτη κατ΄ιδίαν συνάντηση με τον κ. Λαβρόφ.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας έχει προσκληθεί στην Ελλάδα στο πλαίσιο των τιμητικών εκδηλώσεων που γίνονται για τα 185 χρόνια από την ανακήρυξη του Ιωάννη Καποδίστρια ως πρώτου κυβερνήτη της Ελλάδας και την έναρξη σύναψης διπλωματικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Ο Λαβρόφ, μετά την συνάντηση του με τον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά  έγινε  δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από