Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέλεξε τον επικεφαλής δικηγόρο του Πενταγώνου Τζεχ Τζόνσον για να διαδεχθεί την απερχόμενη υπουργό Εθνικής Ασφάλειας Τζάνετ Ναπολιτάνο.

Ο Τζόνσον ανέλαβε μερικές από τις πιο αμφιλεγόμενες υποθέσεις σε αμυντικά ζητήματα τα τελευταία χρόνια.

Ο 56χρονος Τζόνσον θα γίνει ο πρώτος αφροαμερικανός που θα καταλάβει το συγκεκριμένο αξίωμα. Στο παρελθόν διετέλεσε Γενικός Εισαγγελέας της Νέας Υόρκης.

Ηταν υπεύθυνος για την εξέταση της νομιμότητας και την έγκριση κάθε στρατιωτικής επιχείρησης που αποφάσιζε ο πρόεδρος Ομπάμα και ο υπουργός Άμυνας.

Πριν από την ανάμειξη των ΗΠΑ στις αεροπορικές επιθέσεις κατά της Λιβύης το 2011, ο Τζόνσον συμβούλευσε κατά της αμερικανικής συμμετοχής χωρίς την έγκριση του Κογκρέσου. Ο πρόεδρος Ομπάμα, σύμφωνα με δημοσιεύματα εκείνης της εποχής, αγνόησε την συμβουλή του.

Ο Τζόνσον υπήρξε ακόμη υπεύθυνος για την αναθεώρηση της πολιτικής «Don’t ask, Don’t tell», ενός αμφιλεγόμενου μέτρου που αφορούσε τη συμμετοχή των ομοφυλόφιλων στις ένοπλες δυνάμεις, το οποίο υποχρέωνε τους ομοφυλόφιλους να μην αποκαλύπτουν την σεξουαλική τους ταυτότητα προκειμένου να παραμείνουν στο Σώμα.

Η επανεξέταση του μέτρου συνέβαλε στην κατάργησή του.

Ως γενικός σύμβουλος του υπουργείου Αμυνας ο Τζόνσον έθεσε τις βάσεις για την μεταφορά του καταδικασθέντος σήμερα στρατιώτη Μπράντλεϊ Μάνινγκ–ο οποίος τότε κατηγορούνταν για τις αποκαλύψεις του ιστότοπου WikiLeaks–σε νέο μέρος κράτησης στο Κάνσας από τη βάση του Σώματος των Πεζοναυτών στη Βιρτζίνια όπου κρατούνταν υπό κακές συνθήκες.

Ο αμερικανός Πρόεδρος πρόκειται να ανακοινώσει τον διορισμό του αργότερα σήμερα. Η Γερουσία πρέπει να επικυρώσει τον διορισμό του.

Η Ναπολιτάνο παραιτήθηκε τον Ιούλιο για να γίνει η πρώτη γυναίκα που θα αναλάβει τη διεύθυνση του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας.