Σε μείζον ενδοκυβερνητικό και πολιτικό ζήτημα εξελίχθηκε χθες η μετωπική σύγκρουση Ευάγγελου Βενιζέλου και Δημήτρη Αβραμόπουλου με φόντο τη σύμβαση για τα τέσσερα υποβρύχια του Πολεμικού Ναυτικού που κατασκευάζονται στα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά.
Τη φωτιά που άναψε στη Βουλή με… εμπρηστή τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα και φούντωσε με την ανταλλαγή πυρών ανάμεσα στους δύο υπουργούς έσπευσε να κατασβέσει ο Αντώνης Σαμαράς –στον οποίο απευθύνθηκαν διαδοχικά χθες τόσο ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και υπουργός Εξωτερικών όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας. Παρά την πυροσβεστική παρέμβαση του Μεγάρου Μαξίμου, ωστόσο, οι περισσότεροι στο κυβερνητικό στρατόπεδο εκτιμούν ότι στον άξονα ΥΠΕΞ – ΥΕΘΑ θα σημειωθούν προσεχώς κι άλλα πολεμικά επεισόδια.
Είναι προφανές ότι ο συναγερμός στο πρωθυπουργικό επιτελείο για τη διαμάχη Βενιζέλου – Αβραμόπουλου δυνάμωσε χθες μπροστά στον κίνδυνο να διαταραχθούν σοβαρά οι ισορροπίες στον κυβερνητικό συνασπισμό. Στο πλαίσιο αυτό, ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έμεινε ακάλυπτος ενώ μια αποδοκιμασία του –την οποία επεδίωξε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ –αποφεύχθηκε κυρίως λόγω των διευκρινίσεων που είχε σπεύσει να κάνει ο ίδιος στους δημοσιογράφους στη Βουλή μετά την απάντησή του στην επίκαιρη ερώτηση του κ. Τσίπρα.
Κατά το ΠΑΣΟΚ, για το θέμα των υποβρυχίων «υπήρξε πλήρης ταύτιση θέσεων» ανάμεσα στο Πρωθυπουργό και τον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης. Και έχει τη σημασία του, όπως αναγνώριζαν κυβερνητικοί παράγοντες, ότι θέση περί του αντιθέτου χθες δεν υπήρξε από την πλευρά του κυβερνητικού επιτελείου. Συνεργάτες του υπουργού Εθνικής Αμυνας, την ίδια ώρα, φρόντιζαν να επισημάνουν ότι τον επίμαχο νόμο του 2010 για τα υποβρύχια η ΝΔ δεν τον είχε ψηφίσει στη Βουλή.

Σε κάθε περίπτωση, το χθεσινό επεισόδιο ήρθε να επιβεβαιώσει το μεγάλο ρήγμα στις σχέσεις των κ.κ. Βενιζέλου και Αβραμόπουλου, το οποίο είχε καταγραφεί σχεδόν από την πρώτη στιγμή της παράδοσης – παραλαβής καθηκόντων στο υπουργείο Εξωτερικών τον περασμένο Ιούνιο. Ενα τελετουργικό που έγινε στη σκιά της απόφασης του Πρωθυπουργού να μην ορίσει δεύτερο αντιπρόεδρο στο κυβερνητικό σχήμα. Από τότε, μέσα από μια σειρά επεισοδίων μικρότερης εμβέλειας (από τη διαμάχη για τη χρήση των κυβερνητικών αεροπλάνων έως την επιστροφή των αρμάτων μάχης στην παρέλαση), το χάσμα συνεχώς βάθαινε και, πλέον, αρκετοί στην κυβέρνηση αμφιβάλλουν εάν μπορεί να γεφυρωθεί.

ΜΥΔΡΟΙ. Ο κ. Βενιζέλος σχεδόν ανοικτά κατηγόρησε χθες τον κ. Αβραμόπουλο για «δημόσιες σχέσεις» με τον κ. Τσίπρα («κάνει τον καλό στη αντιπολίτευση», ήταν το φαρμακερό σχόλιό του). Στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη, εξάλλου, εκτιμούσαν ότι ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ακολουθεί μια τακτική που έχει ως ορίζοντα την προεδρική εκλογή τον Φεβρουάριο του 2015, ενώ δεν απέκλειαν η στάση του να συνδέεται και με τα σενάρια περί της επιλογής ενός «οικουμενικού» πρωθυπουργού πριν ή έπειτα από μια εκλογική αναμέτρηση.