Πριν περάσουν οκτώ ώρες από το φλερτ Αβραμόπουλου – Τσίπρα στη Βουλή, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έσπευσε στη Βουλή για να επαναφέρει τον υπουργό Εθνικής Αμυνας στην τάξη. Χωρίς να έχει προγραμματισμένη ομιλία, ο Βαγγέλης Βενιζέλος έφτασε χθες το απόγευμα στο Κοινοβούλιο με αφορμή τις αποστάσεις που είχε κρατήσει το πρωί ο Δημήτρης Αβραμόπουλος στο ζήτημα της σύμβασης των Ναυπηγείων Σκαραμαγκά (το 2010). Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας υπεραμύνθηκε μόνο των χειρισμών του, λέγοντας ότι ο ίδιος διέταξε να σταματήσουν οι πληρωμές στα Ναυπηγεία.

«Δεν ξέρω ποιος διεκδικεί την πατρότητα της διακοπής των πληρωμών, αλλά εγώ τη διέταξα το 2010», είπε ο κ. Βενιζέλος και, επικαλούμενος τον Πρωθυπουργό, άφησε αιχμές κατά του υπουργού Εθνικής Αμυνας και έκανε λόγο για αδικαιολόγητη καθυστέρηση. «Ο Πρωθυπουργός και εγώ, ως αντιπρόεδρος της κυβέρνησης, έχουμε δώσει σαφείς και αυστηρές οδηγίες στους εμπλεκόμενους υπουργούς να δοθεί οριστική λύση και υπάρχει αδικαιολόγητη παράταση της εκκρεμότητας, που είναι βλαπτική για τα συμφέροντα του Δημοσίου», είπε ο κ. Βενιζέλος. Τόνισε δε ότι «οι υπουργοί δεν είναι για να περιγράφουν καταστάσεις ούτε για να κάνουν τον καλό στην αντιπολίτευση, αλλά για να τέμνουν καταστάσεις».

Κατά την πρωινή συζήτηση στη Βουλή για τα Ναυπηγεία Σκαραμαγκά, η απάντηση του κ. Αβραμόπουλου στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για σύσταση εξεταστικής επιτροπής για την υπόθεση των Ναυπηγείων άφηνε εκτεθειμένο το ΠΑΣΟΚ για την περίοδο υπουργίας του κ. Βενιζέλου στο Εθνικής Αμυνας. «Είναι αναφαίρετο δικαίωμα κάθε κόμματος, η σημερινή κυβέρνηση όμως δεν φοβάται καμία εξεταστική. Ελπίζω το μήνυμά σας να μην έχει αποδέκτη αυτή την κυβέρνηση», είχε πει χαρακτηριστικά ο κ. Αβραμόπουλος.

ΧΑΡΙΕΝΤΙΣΜOI. Ομως και τα γελάκια με τα οποία αντιμετώπισε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας ένα σαρδάμ του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ προκάλεσαν δυσφορία σε βουλευτές της συμπολίτευσης. «Δεν μπορώ να πεισθώ ότι ψηφίζεται στη Βουλή ένας νόμος, από τον οποίο χάνει το Δημόσιο αντισταθμιστικά οφέλη και αναλαμβάνει ένας επενδυτής. Με τι κεφάλαιο και τι εχέγγυα; Ο συγκεκριμένος κύριος δεν έχει βάλει ούτε ένα ευρώ και έχει εισπράξει 350 εκατομμύρια ευρώ και κρατάει ενέχυρο τέσσερα ετοιμοπαράδοτα… υπουργεία… έεεε, υποβρύχια ήθελα να πω…», είπε ο κ. Τσίπρας, και τόσο ο ίδιος όσο και ο υπουργός Εθνικής Αμυνας έδειξαν να το απολαμβάνουν. Ακόμη και οι βουλευτές που κάθονταν στα έδρανα του ΣΥΡΙΖΑ ξέσπασαν σε γέλια. «Τα υπουργεία δεν είναι ετοιμοπαράδοτα ακόμα… αλλά, όπως ξέρετε, γλώσσα λανθάνουσα, αλήθεια λέει», πρόσθεσε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Ο Δημήτρης Αβραμόπουλος μάλιστα σχολίασε το σαρδάμ λέγοντας πως «αν κάποιοι δεν είχαν λειτουργήσει στο παρελθόν… υποβρυχίως δεν θα υπήρχε θέμα. Σωστά τα είπατε, μόνο που έπρεπε να είχατε αναφερθεί στο τότε». Αργότερα, ωστόσο, μιλώντας στους κοινοβουλευτικούς συντάκτες, ξεκαθάρισε ότι η φράσή του αναφερόταν στην περίοδο Τσοχατζόπουλου και όχι σε αυτήν του κ. Βενιζέλου. Πρόσθεσε όμως ότι «την σύμβαση Βενιζέλου – Παπακωνσταντίνου δεν μπορώ να την υπερασπιστώ, διότι η ΝΔ δεν την είχε ψηφίσει».

Πάντως, κύκλοι κοντά στον υπουργό Εθνικής Αμυνας, σχολιάζοντας την ομιλία του κ. Βενιζέλου, έλεγαν ότι «η χθεσινή τοποθέτηση του Δημήτρη Αβραμόπουλου στη Βουλή είναι ξεκάθαρη και δεν χρειάζονται οδηγίες». Συμπλήρωναν μάλιστα με νόημα ότι «προέχουν το δημόσιο και το εθνικό συμφέρον. Αυτά και μόνο υπηρετεί ο υπουργός».

«ΣΥΚΟΦΑΝΤΙΑ». Από τα πυρά του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, πάντως, δεν γλίτωσε ούτε ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Ο κ. Βενιζέλος απάντησε με σκληρή γλώσσα στις κατηγορίες της αξιωματικής αντιπολίτευσης, κάνοντας λόγο για «χυδαιότητα, συκοφαντία και μικροκομματισμό και εκπροσώπηση ύποπτων συμφερόντων», υποστηρίζοντας ότι ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ «επανέλαβε τα γνωστά φληναφήματα για τον νόμο του 2010, παραγνωρίζοντας την τεράστια προσπάθεια που έγινε για να λυθούν τα προβλήματα».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης κατήγγειλε μάλιστα τον ΣΥΡΙΖΑ για «κοινοβουλευτική βία», η οποία, όπως επισήμανε, είναι η πιο ύπουλη και υπονομευτική μορφή βίας. Ο ΣΥΡΙΖΑ «υπονομεύει το δημοκρατικό μέτωπο», είπε, και αιτιολόγησε τον ισχυρισμό του λέγοντας: «Το ΠΑΣΟΚ σάς πονάει γιατί αυτό οδήγησε τον Ιούνιο του ’12 στην ήττα τον ΣΥΡΙΖΑ και είναι ο εγγυητής της σταθερότητας και θα καθορίσει τις εξελίξεις. Σας ενοχλεί η συσπείρωση της Κεντροαριστεράς της ευθύνης». Απαντώντας μάλιστα στις κατηγορίες του κ. Τσίπρα, ο οποίος το πρωί στην Ολομέλεια χαρακτήρισε «σκάνδαλο τη σύμβαση του 2010», φωτογραφίζοντας ως υπεύθυνους τον ίδιο τον κ. Βενιζέλο (τότε υπουργό Εθνικής Αμυνας) και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου (τότε υπουργό Οικονομικών), ο κ. Βενιζέλος έκανε λόγο για «απροκάλυπτη υιοθέτηση και υποστήριξη των αρχικών αμαρτωλών συμβάσεων για τα υποβρύχια». «Οπως ο ΣΥΡΙΖΑ ενσωμάτωσε στις τάξεις του την ομάδα Τσοχατζόπουλου, έτσι υιοθετεί και τα αμαρτωλά συμφέροντα», είπε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει σύμβαση του 2010, υπάρχει νόμος ψηφισμένος από τη Βουλή. Ολα έγιναν ενώπιον της Βουλής και κατ’ εντολήν της Βουλής».

«ΔΕΚΑΝΙΚΙ». Αμεση ήταν η αντίδραση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη, ο οποίος χαρακτήρισε τον κ. Βενιζέλο «δεκανίκι του Σαμαρά και υπηρέτη μιας άγριας νεοφιλελεύθερης πολιτικής». Οπως υποστήριξε μάλιστα, «ο εκνευρισμός του κ. Βενιζέλου δεν οφείλεται τόσο στην ερώτηση του Αλέξη Τσίπρα, όσο στην απάντηση του υπουργού Αμυνας που άφησε εντελώς εκτεθειμένη την πολιτική Βενιζέλου το 2010».