Στο στρατιωτικό αεροδρόμιο της Ρώμης Πράτικα ντι Μάρε βρίσκεται η σορός του εγκληματία ναζί Έριχ Πρίμπκε, ενώ γίνονται επαφές με τη Γερμανία για ενδεχόμενη μεταφοράς της στη γενέτειρά του.

Η θρησκευτική κηδεία του Έριχ Πρόμπκε κοντά στη Ρώμη διακόπηκε τη Δευτέρα εξαιτίας της παρουσίας νεοναζί.

Ο περιφερειάρχης της Ρώμης, Τζουζέπε Πεκοράρο, ο οποίος ανακοίνωσε τη Δευτέρα τη διακοπή της τελετής, η οποία κινδύνευε να μετατραπεί σε νεοναζιστική συγκέντρωση, έδωσε την νύκτα εντολή για τη μεταφορά της σορού στο στρατιωτικό αεροδρόμιο.

«Ελπίζουμε ότι θα επιλύσουμε το θέμα εντός της ημέρας, Υπάρχουν επαφές με τη Γερμανία … Δεν είναι δική μου αρμοδιότητα να αποφασίσω ούτε για την αποτέφρωση , ούτε για τον τόπο της ταφής, αλλά καταβάλλουμε προσπάθειες για να επιλύσουμε το ζήτημα με τον πλέον κατάλληλο τρόπο», δήλωσε ο κ. Πεκοράρο.

Η σορός του είχε μεταφερθεί την Τρίτη το απόγευμα σε εκκλησία των υπερσυντηρητικών λεφεβριανών κληρικών, στο χωριό Αλμπάνο, τριάντα χιλιόμετρα έξω από την Ρώμη.

Κατά την άφιξη του φέρετρου, πολλοί κάτοικοι του Αλμπάνο φώναξαν «ντροπή» (vergogna) και άρχισαν να τραγουδούν το γνωστό Bella ciao, τραγούδι σύμβολο της αντίστασης στον φασισμό. Η κηδεία ξεκίνησε αλλά διεκόπη πριν την ολοκλήρωσή της, διότι ο δικηγόρος του πρώην ναζί αξιωματικού (ο οποίος συντόνισε την εκτέλεση 335 αμάχων Ιταλών, τον Μάρτιο του 1944) ζήτησε να μπορέσουν να παραστούν και μέλη ακροδεξιών οργανώσεων.

Κάτι που δεν προβλεπόταν στην ειδική άδεια που είχε χορηγήσει ο νομάρχης και η οποία επέτρεπε την είσοδο στον ναό μόνο σε στενούς συγγενείς. Ο συνήγορος υπεράσπισης του Πρίμπκε, ανακοίνωσε, αργά το βράδυ, ότι δεν θα ασχοληθεί, πλέον, με την ταφή του πρώην πελάτη του και -σύμφωνα με τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης- την υπόθεση θα πρέπει να χειριστεί απευθείας, τώρα η κυβέρνηση της Ρώμης.

Νωρίτερα, ο δήμαρχος του Αλμπάνο είχε ανακοινώσει ότι μετά την κηδεία η σορός του Πρίμπκε επρόκειτο να μεταφερθεί σε ένα από τα νεκροταφεία της ιταλικής πρωτεύουσας για να αποτεφρωθεί.

Το φέρετρο μεταφέρθηκε με νεκροφόρα εκτός του θρησκευτικού συγκροτήματος προς άγνωστο προορισμό. Η αστυνομία έκανε χρήση δακρυγόνων για να απομακρύνει το συγκεντρωμένο πλήθος που βρισκόταν γύρω από την εκκλησία.

Νωρίτερα μέλη ακροδεξιών οργανώσεων προσπάθησαν να εισέλθουν στο εκκλησιαστικό συγκρότημα. Προκλήθηκε ένταση με τους κατοίκους του Αλμπάνο οι οποίοι επεχείρησαν να απομακρύνουν τους νεοφασίστες. Η άμεση παρέμβαση της αστυνομίας απέτρεψε τα επεισόδια.