Το 80% των πολιτών στην Ελλάδα αναγκάζεται πλέον να ξοδεύει λιγότερα χρήματα για την οικιακή θέρμανση και ψύξη, ενώ αναζητάει έξυπνες ιδέες και φθηνές λύσεις σε θέματα της καθημερινότητας του.

Την ίδια ώρα, έξι στους 10 Ελληνες είναι πρόθυμοι να συμμετέχουν σε δράσεις που προσφέρουν βοήθεια σε παιδιά και ευπαθείς κοινωνικές ομάδες αλλά και σε ενέργειες για την προστασία του περιβάλλοντος και τη βελτίωση της ποιότητας ζωής στην πόλη.

Τα στοιχεία αυτά προκύπτουν από έρευνα της Public Issue που έγινε για λογαριασμό της περιβαλλοντικής οργάνωσης WWF Ελλάς και ανακοινώθηκαν σήμερα, Δευτέρα, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας «Καλύτερη Ζωή». Πρόκειται για ένα πρόγραμμα που χρηματοδοτείται από το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος το οποίο εισέρχεται στην καθημερινότητα των πολιτών, προσφέροντας πρακτικές συμβουλές και λύσεις σε θέματα όπως η θέρμανση αλλά και ευκαιρίες δραστηριοποίησης.

Όπως ανακοινώθηκε από τη WWF Ελλάς, από την έρευνα προκύπτει ότι τρεις στους 10 πολίτες ορίζουν την ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από τη χρήση αυτοκινήτου και τα διάφορα μέσα θέρμανσης όπως είναι τα τζάκια ως το σημαντικότερο περιβαλλοντικό πρόβλημα της Ελλάδας σήμερα. Η έλλειψη καθαριότητας, η αδιαφορία πολιτών και κράτους και οι ελάχιστοι ελεύθεροι χώροι πράσινου ακολουθούν ως προβλήματα, αποδεικνύοντας ότι η ποιότητα ζωής και η κατάσταση του περιβάλλοντος στα αστικά κέντρα επιδεινώνεται διαρκώς.

Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, η πρωτοβουλία φιλοδοξεί να αποτελέσει ένα εκπαιδευτικό κόμβο, όπου σχολεία απ’ολη την Ελλάδα θα μπορούν να υλοποιούν δράσεις, να τις προβάλλουν και να συνεργάζονται ανταλλάσσοντας ιδέες και εμπειρίες.

«Η φύση είναι σύμμαχος μας, τόσο για τη βελτίωση της ποιότητας της ζωής μας όσο και για τη βιώσιμη έξοδο από την κρίση», επισημαίνει ο διευθυντής της WWF Ελλάς Δημήτρης Καραβέλας. «Την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάσαμε το όραμα μας για ένα διαφορετικό μοντέλο ανάπτυξης με την κοινωνία και το περιβάλλον όρθιο. Σήμερα, το ίδιο όραμα εστιάζει στην καθημερινότητα όλων μας και συναντά τους ενεργούς πολίτες σε έναν διαφορετικό δρόμο αλληλεγγύης, συμμετοχής, εξοικονόμησης και σεβασμού στο περιβάλλον».