Νέο καμπανάκι για το Τόκιο, μόλις έναν μήνα μετά την ανάληψη των Ολυμπιακών Αγώνων του 2020.

Παρά το γεγονός ότι ο πρωθυπουργός της χώρας έχει διαβεβαιώσει τα μέλη της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής πως δεν υπάρχει το παραμικρό πρόβλημα με διαρροή ραδιενέργειας από το πυρηνικό εργοστάσιο της Φουκουσίμα, μια ομάδα πολιτών στην ιαπωνική πρωτεύουσα έχει διαφορετική άποψη.

Σύμφωνα με τη μελέτη που είχαν πραγματοποιήσει, και την οποία δημοσιοποίησαν στην εφημερίδα Asahi Shimbun, βρήκαν όπως ισχυρίζονται ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα ραδιενέργειας σε ορισμένους από τους κύριους χώρους που θα φιλοξενήσουν τους αγώνες !

Η μεγαλύτερη διαρροή ανιχνεύθηκε στο στάδιο «Yumenoshida» το οποίο αναμένεται να φιλοξενήσει την ιππασία και ήταν 0.484 mSv ανά ώρα, όταν το συνιστώμενο επιτρεπτό όριο δεν ξεπερνά τα 0.11 mSv.

Σε άλλες περιοχές που βρέθηκε υψηλή ραδιενέργεια ήταν στο «Metropolitan Gymnasium» , στην κεντρική περιοχή της Σχιμπούγια και στο στάδιο «Yoyogi», κοντά στη δημοφιλή εμπορική περιοχή Χαραγιούκου.

«Τα στοιχεία που έχουμε δείχνουν ότι τα ραδιενεργά υλικά έχουν εξαπλωθεί σε όλη την περιοχή του Τόκιο και υπάρχουν γενικότερα περισσότερα σημεία με υψηλές μετρήσεις σε αυτή τη μεγάλη περιοχή» τόνισε στην εφημερίδα ο εκπρόσωπος της ομάδας των πολιτών ο 70χρονος Τακεχίκο Τσουκούσι.

Όπως διευκρίνισε η ιδέα να συγκροτήσουν μια ομάδα πολιτών για να κάνουν αυτές τις μετρήσεις προέκυψε όταν είδαν πως η κυβέρνηση αποφεύγει να αποκαλύψει την πραγματικότητα για την υψηλή ακτινοβολία που υπάρχει στην πόλη, απόρροια του πυρηνικού ατυχήματος στο εργοστάσιο της Φουκουσίμα.

«Αποτελεί ηθική ευθύνη μας ως πολίτες να πάρουμε αυτά τα μέτρα και να ενημερώσουμε γενικότερα για αυτό το πρόβλημα χωρίς να παίζει ρόλο το αν υποστηρίζουμε γενικότερα τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Τόκιο» πρόσθεσε ο Τσουκούσι που μαζί με άλλους συμπολίτες του είχαν δημιουργήσει αυτή την ομάδα το 2011 μετά το ατύχημα, με στόχο την προστασία των παιδιών από την ακτινοβολία. Την ομάδα αποτελούν 92 πολίτες που πραγματοποιούν τις μετρήσεις με δικά τους όργανα και το έκαναν για δεκατέσσερις μέρες τον Απρίλιο και τον Μαϊο, παίρνοντας μάλιστα τρεις μετρήσεις (σε διαφορετικό ύψος από 5 εκατοστά έως ένα μέτρο) σε κάθε ένα από τα εννέα μέρη της πόλης, ώστε να υπάρχει όσο το δυνατό πιο αντιπροσωπευτικό αποτέλεσμα.

Η ομάδα των πολιτών είχε συντάξει έκθεση με τα αποτελέσματα την οποία έστειλε τόσο στα αγγλικά όσο και στα γαλλικά στον τότε πρόεδρο την ΔΟΕ Ζάκ Ρόγκ και σε 200 εθνικές ολυμπιακές επιτροπές τον περασμένο Ιούνιο, αλλά δεν πήρε καμία απάντηση.