Τα αυστηρά πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία φαίνεται πως αποδίδουν καρπούς και τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε σημαντική αύξηση των θέσεων εργασίας που δηλώθηκαν από τους εργοδότες στο ηλεκτρονικό σύστημα Εργάνη. Με βάση τα στοιχεία του υπουργείου Εργασίας, τον περασμένο μήνα το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν θετικό και δημιουργήθηκαν 63.122 περισσότερες νέες θέσεις εργασίας που εντοπίζονται κυρίως στις τουριστικές περιοχές και στην εστίαση.

ΕΚΤΟς ΟΑΕΔ. Πρόκειται για θέσεις που δεν επιδοτούνται μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων ή προγραμμάτων του ΟΑΕΔ. Αρκεί να αναφερθεί ότι στις 12 Σεπτεμβρίου –ημέρα ανακοίνωσης των νέων αυστηρών προστίμων –δημιουργήθηκαν 5.755 νέες θέσεις. Ανάλογη εικόνα δίνουν τα στοιχεία και της επόμενης εβδομάδας (από τις 16 έως και τις 19 του μήνα), που καταγράφηκε αύξηση των νέων θέσεων εργασίας. Ετσι στις 17 Σεπτεμβρίου καταγράφηκαν 7.238 περισσότερες θέσεις εργασίας (όταν στην αρχή του μήνα το ισοζύγιο προσλήψεων – απολύσεων ήταν αρνητικός).

Αναφερόμενος στα στοιχεία ο υπουργός Εργασίας Γιάννης Βρούτσης σημείωσε ότι «μια ολόκληρη «πόλη» 63.122 εργαζομένων εμφανίστηκε στην επίσημη αγορά εργασίας τον Σεπτέμβριο λόγω των ελέγχων και των νέων προστίμων, επιβεβαιώνοντας το μέγεθος συμμόρφωσης των εργοδοτών και τη μετατροπή της «μαύρης εργασίας» σε νόμιμες θέσεις απασχόλησης».

συνεχεια ελεγχων. Σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας οι έλεγχοι συνεχίζονται και η Επιθεώρηση Εργασίας αναδιοργανώνεται εκ βάθρων, αναβαθμίζεται και γίνεται αποτελεσματικότερη. Με την αξιοποίηση, μάλιστα, των τεχνικών δυνατοτήτων που προσφέρει το πληροφορικό σύστημα Εργάνη, οι επιθεωρητές εργασίας θα διενεργούν εστιασμένους ελέγχους στη βάση δεικτών αποτελεσματικότητας.

Παράλληλα, ισόποσο πρόστιμο –δηλαδή 10.550 ευρώ –θα ισχύσει για όσους εργοδότες δεν συμπεριλάβουν τους εργαζομένους τους στην Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που κάθε μήνα υποβάλλουν στο ΙΚΑ, ακόμη και εάν έχουν ήδη δηλώσει αυτούς τους εργαζομένους στο Πληροφορικό Σύστημα Εργάνη. Σύμφωνα με πληροφορίες στόχος του κ. Βρούτση είναι να ενοποιήσει από το 2014 το σύστημα Εργάνη με την Αναλυτική Περιοδική Δήλωση που υποβάλλεται στο ΙΚΑ.