Η κάλυψη των εξελίξεων γύρω από την Χρυσή Αυγή και την σύλληψη της ηγεσίας της συνεχίστηκε και την Κυριακή από τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης, τα οποία, είτε με ανταποκρίσεις είτε με αναδημοσίευση τηλεγραφημάτων εξακολουθούν να δείχνουν ενδιαφέρον για την υπόθεση.

Στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας Die Zeit δημοσιεύεται εκτενές ρεπορτάζ από τις μέχρι τώρα εξελίξεις, ενώ γίνεται αναφορά και στην σύλληψη του βουλευτή Χρήστου Παππά. Στο δημοσίευμα μεταφέρονται ακόμη οι δηλώσεις του Υπουργού Δημόσιας Τάξης Νίκου Δένδια, ο οποίος έκανε λόγο για «ιστορική μέρα τόσο για την Ελλάδα όσο και για την Ευρώπη», ενώ επισημαίνεται ότι η κυβέρνηση είχε δεχθεί κριτική ότι παρακολουθούσε αδρανής την δράση του νεοναζιστικού κόμματος.

Ο αρθρογράφος υποστηρίζει, πάντως, ότι «η άνοδος της ρατσιστικής και αντισημιτικής Χρυσής Αυγής είναι συνέπεια των ετών της οικονομικής κρίσης και της επιβεβλημένης από την τρόικα πολιτικής λιτότητας, η οποία έχει οδηγήσει σε τεράστια αύξηση της ανεργίας» και αναφέρεται στα συσσίτια που διοργάνωνε το κόμμα «μόνο για άπορους ελληνικής καταγωγής» αλλά και στις δηλώσεις ότι «θα καθαρίσει η Ελλάδα από τους ξένους».

Focus: Αναφορές σε Πολύδωρα και Αμβρόσιο

Το περιοδικό Focus δημοσιεύει ρεπορτάζ για την δράση της Χρυσής Αυγής και τονίζει ότι ο Παύλος Φύσσας ήταν το πρώτο θύμα ελληνικής καταγωγής και το κράτος απάντησε με εφόδους και συλλήψεις. «Επί μακρόν οι Ελληνες υπέμεναν φοβικά ή ακόμα και επιδοκίμαζαν τις δραστηριότητες της ακροδεξιάς», αναφέρεται στο δημοσίευμα, παραπέμποντας στο ποσοστό του 6,9% που έλαβε το κόμμα στις τελευταίες εκλογές, αλλά και στα υψηλά ποσοστά που κατέγραφαν οι πρόσφατες δημοσκοπήσεις για τη Χρυσή Αυγή.

Σημειώνει ακόμη ότι «στις προβληματικές περιοχές της Αθήνας από τα ίδια τα αστυνομικά τμήματα προέτρεπαν τους πολίτες να αναζητήσουν βοήθεια στρεφόμενοι στην Χρυσή Αυγή» και υπενθυμίζει πρόσφατες δηλώσεις, όπως του βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας Βύρωνα Πολύδωρα και του Επισκόπου Αμβροσίου των Καλαβρύτων.

Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά και στην έκθεση της Συνηγόρου του Πολίτη Καλλιόπης Σπανού για την αύξηση της ρατσιστικής βίας, από την οποία καταδεικνύεται το μεγάλο πρόβλημα της συνεργασίας ανάμεσα στη Χρυσή Αυγή και την αστυνομία.

Το ρεπορτάζ αναφέρεται επίσης στην πρόθεση της Χ.Α. να οδηγήσει με την ομαδική παραίτηση των βουλευτών της τη χώρα σε επαναληπτικές εκλογές σε κάποιες εκλογικές περιφέρειες, με τον συντάκτη να επισημαίνει ότι μετά από τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα τα ποσοστά του κόμματος εμφανίζονται μειωμένα, να παρατηρεί ωστόσο ότι μία τέτοια κίνηση από τη Χ.Α. θα μπορούσε να προκαλέσει πολιτικό χάος.

Η αγωγή εναντίον του Der Spiegel

Στο περιοδικό Der Spiegel το οποίο θα κυκλοφορήσει αύριο, δημοσιεύεται ρεπορτάζ με τίτλο «Ακροδεξιά - Ελληνικό δηλητήριο», το οποίο εστιάζει στην έκθεση της Συνηγόρου του Πολίτη, αλλά και στην «προσπάθεια των ακροδεξιών να φιμώσουν τους επικριτές τους», καθώς έχουν, όπως επισημαίνεται υποβάλει αγωγές εναντίον 14 ελλήνων δημοσιογράφων, αλλά και εναντίον του Spiegel. «Το κόμμα ζητάει ένα εκατομμύριο ευρώ, επειδή μία αναφορά του περιοδικού (16/2013) για "τρομερή συμμορία", σύμφωνα με την αγωγή, δυσφημούσε την "άψογη κοινοβουλευτική παρουσία" του κόμματος».

Η είδηση προβλήθηκε και από τα δελτία ειδήσεων των δύο καναλιών της γερμανικής τηλεόρασης, ARD και ZDF, αλλά και από την Γερμανική Ραδιοφωνία. Στο ARD επισημάνθηκε ότι η Χρυσή Αυγή μοιάζει περισσότερο με εγκληματική οργάνωση παρά με κόμμα.

«Η δολοφονία Φύσσα έβγαλε τις Αρχές από την ατονία τους»

Εκτενή είναι τα ρεπορτάζ και του βελγικού Τύπου σε σχέση με τις εξελίξεις στην Ελλάδα στο θέμα της Χρυσής Αυγής.
Δημοσίευμα στην ηλεκτρονική έκδοση της εφημερίδας L’Echo αναφέρεται στις συλλήψεις βουλευτών, μελών και του αρχηγού της Χρυσής Αυγής. Το δημοσίευμα αναφέρεται στη συνέχεια στην έρευνα σε βάρος μελών της Χρυσής Αυγής που ξεκίνησε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και στις αντιφασιστικές διαδηλώσεις που έλαβαν χώρα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας. Στο δημοσίευμα επισημαίνεται ότι η Χρυσή Αυγή αρνείται οποιαδήποτε ανάμειξη στη δολοφονία του Παύλου Φύσσα και απειλεί με μαζική παραίτηση των βουλευτών της. Σε αυτή την περίπτωση, θα διεξαχθούν επαναληπτικές εκλογές σε ορισμένες εκλογικές περιφέρειες της χώρας, εξέλιξη η οποία είναι υψηλού ρίσκου για τον κυβερνητικό συνασπισμό, σημειώνει το δημοσίευμα.

Εξάλλου και η εφημερίδα La Libre Belgique αναφέρεται στην ηλεκτρονική σελίδα της στις συλλήψεις των μελών και του επικεφαλής της Χρυσής Αυγής.

Το δημοσίευμα αναφέρεται στην εκτεταμένη έρευνα των αρχών σχετικά με παράνομες δραστηριότητες των μελών της Χρυσής Αυγής, η οποία ξεκίνησε μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα. Οι ελληνικές αρχές, σημειώνει το δημοσίευμα, κατόρθωσαν να επιφέρουν μεγάλο πλήγμα κατά της νεοναζιστικής Χρυσής Αυγής, συλλαμβάνοντας τελικά τον επικεφαλής της οργάνωσης και αρκετά μέλη, δέκα ημέρες μετά τη δολοφονία.

«Η μεγάλης κλίμακας επιχείρηση αυτή λαμβάνει χώρα ενώ η Ελλάδα συνεχίζει να διαπραγματεύεται με τους πιστωτές της και ετοιμάζεται να αναλάβει την εκ περιτροπής προεδρία της Ευρωπαϊκής Ενωσης», επισημαίνει το δημοσίευμα.
Το δημοσίευμα αναφέρει περαιτέρω ότι η δολοφονία του Παύλου Φύσσα από μέλος της Χρυσής Αυγής «έβγαλε απότομα τις ελληνικές Αρχές από την ατονία τους» ως προς την αντιμετώπιση της οργάνωσης, μέλη της οποία ήταν ύποπτα για σειρά επιθέσεων σε βάρος μεταναστών και αριστερών.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι από τον Οκτώβριο του 2011, έχουν καταγραφεί με τεκμηριωμένο τρόπο περίπου 300 περιπτώσεις επιθέσεων και βίας κατά αλλοδαπών που ζουν στην Ελλάδα από το ελληνικών δίκτυο αντιρατσιστικών οργανώσεων.

Ακολουθήστε στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, από