«Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα το υπουργείο είπα δεν θα γίνουν ανεκτά τάγματα εφόδου. Η Χρυσή Αυγή δοκίμασε τις αντοχές της δημοκρατίας. Σήμερα εισπράττει την απάντηση από το κράτος δικαίου», δήλωσε ο υπουργός Δημόσιας Τάξης Νίκος Δένδιας.

«Η ελληνική δικαιοσύνη και αστυνομία κινήθηκαν με ταχύτητα και με αποφασιστικότητα και τους είμαι ευγνώμων.

»Δεν υπάρχει χώρος για εγκληματικές οργανώσεις που με τον μανδύα του κοινοβουλευτικού κόμματος επιχειρούν (…) να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη.

»Η σημερινή είναι μία ιστορική ημέρα σε ελληνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποδεικνύει πως το κράτος δικαίου δεν είναι γυμνό και ανήμπορο απέναντι στη χυδαία απειλή της άλογης βίας», συμπλήρωσε ο υπουργός σε δηλώσεις του το βράδυ του Σαββάτου.

Μίνι οπλοστάσιο στο σπίτι της ανθυπαστυνόμου
Στη συνέχεια, ο εκπρόσωπος της ΕΛ.ΑΣ ανακοίνωσε τις συλλήψεις στελεχών και βουλευτών στο πλαίσιο εκτέλεσης της παραγγελίας του αντεισαγγελέα για σύσταση και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.

Οι έρευνες ανατέθηκαν στη διεύθυνση αντιμετώπισης ειδικών εγκλημάτων κατά της βίας. Από νωρίς το πρωί πραγματοποιεί ευρείας κλίμακα επιχείρηση σε όλη την Ελλάδα. Οι έρευνες συνεχίζονται για τη σύλληψη του βουλευτή Χρήστου Παπά και των υπόλοιπων 11 καταζητούμενων.

Μέχρι στιγμής, έχουν συλληφθεί 20 άτομα, πέντε βουλευτές, 13 ιδιώτες στελέχη του κόμματος, ένας ειδικός φρουρός της ομάδας ΔΙΑΣ και μία ανθυπαστυνόμος που υπηρετεί στο τμήμα ασφαλείας Πειραιά.

Οι συλλήψεις των στελεχών έγιναν σε Πειραιά, Κερατσίνι, Νίκαια, Κορυδαλλό και Πέραμα.

Κανείς από τους συλληφθέντες δεν προέβαλλε αντίσταση.

Στο σπίτι του Μιχαλολιάκου κατασχέθηκαν ένα πιστόλι, ένα περίστροφο και ένα κυνηγετικό όπλο που δεν είχαν άδεια οπλοφορίας

Στο σπίτι της ανθυπαστυνόμου, κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, ένα υπηρεσιακό πιστόλι και γεμιστήρας, ένα πιστόλι ρέπλικα, ένα περίστροφο εκτόξευσης φωτοβολίδων, ένα μαχαίρι με σιδηρογροθιά, τρεις σιδηρογροθιές, μία συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης «τέιζερ», τέσσερα μαχαίρια πεταλούδα, δύο χατζάρες, δεκάδες κροτίδες κι ένα δελτίο υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής.

Οι δύο αστυνομικοί τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και διατάχθηκαν ΕΔΕ.σε βάρος τους.

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες για τη σύλληψη των υπόλοιπων 12 που συμπεριλαμβάνονται στην παραγγελία του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του Νίκου Δένδια

Το Κράτος Δικαίου επιβάλλει τη νομιμότητα προς όλους. Η Πολιτεία, ήρθη στο ύψος των περιστάσεων και επιτέλεσε στο ακέραιο το δημοκρατικό καθήκον της. Διαβεβαιώνω την ελληνική κοινωνία ότι η έρευνα δεν σταματάει εδώ. Κατ' εντολήν του Πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά θα συνεχισθεί προς πάσα κατεύθυνση και θα ολοκληρωθεί.

Στην Ελλάδα δεν υπάρχει χώρος για εγκληματικές οργανώσεις που με τον μανδύα του πολιτικού κόμματος επιχειρούν να αλώσουν τη ζωή της χώρας, να υπονομεύσουν τους θεσμούς της Πολιτείας, να υποκινήσουν φυλετικό μίσος, να αμφισβητήσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και να διασαλεύσουν την κοινωνική ειρήνη.

Από την πρώτη στιγμή που ανέλαβα τα καθήκοντά μου διακήρυξα στο Κοινοβούλιο ότι στην Ελλάδα δεν γίνονται ανεκτά τάγματα εφόδου. Παρά ταύτα η Χρυσή Αυγή επιχείρησε να δοκιμάσει τις αντοχές της Δημοκρατίας. Εισπράττει σήμερα την απάντηση από το Κράτος Δικαίου.

Η μηνυτήρια αναφορά μου προς την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου είχε επισημάνει προς την Ελληνική Δικαιοσύνη τη δυνατότητα, για πρώτη φορά, να ενοποιήσει τις πολλές εκκρεμείς ενώπιόν της δικογραφίες εναντίον της Χρυσής Αυγής. Να αντιμετωπίσει έτσι ολιστικά ως εγκληματική οργάνωση το νεοναζιστικό φαινόμενο.

Η Ελληνική Δικαιοσύνη, όπως και η Ελληνική Αστυνομία, κινήθηκαν με ταχύτητα και με αποφασιστικότητα. Τους εκφράζω τη βαθιά ευγνωμοσύνη μου.

Η σημερινή ημέρα είναι ιστορική σε ελληνικό και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Αποδεικνύει προς όλους, και ιδίως προς τους νέους ανθρώπους, ότι το Κράτος Δικαίου δεν είναι γυμνό και ανήμπορο, απέναντι στη χυδαία απειλή της άλογης βίας.

Αναλυτικά, οι δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου της ΕΛ.ΑΣ

Σας καλέσαμε σήμερα εδώ για να σας ανακοινώσουμε τις συλλήψεις Βουλευτών και στελεχών του πολιτικού κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή».

Οι συλλήψεις αυτές πραγματοποιήθηκαν στο πλαίσιο εκτέλεσης παραγγελίας, του Αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για ενέργειες, έρευνες και συλλήψεις, στο πλαίσιο τέλεσης του διαρκούς και κακουργηματικού χαρακτήρα εγκλήματος της σύστασης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση.

Η σχετική παραγγελία περιλαμβάνει επιπλέον και την παραπομπή των συλληφθέντων στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών.

Η εκτέλεση της εισαγγελικής παραγγελίας ανατέθηκε στη Διεύθυνση Αντιμετώπισης Ειδικών Εγκλημάτων Βίας, η οποία από νωρίς σήμερα το πρωί πραγματοποιεί ευρείας κλίμακας οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, σε διάφορες περιοχές της χώρας.

Μέχρι στιγμής έχουν συλληφθεί συνολικά είκοσι (20) άτομα. Συγκεκριμένα πρόκειται για πέντε (5) Βουλευτές, δεκατρείς (13) ιδιώτες-στελέχη του πολιτικού κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή», καθώς επίσης έναν Ειδικό Φρουρό, που υπηρετεί στην Ομάδα ΔΙ.ΑΣ. Πειραιά και μία Ανθυπαστυνόμο, που υπηρετεί στο Τμήμα Ασφαλείας Πειραιά.

Πιο αναλυτικά, νωρίς σήμερα το πρωί, συνελήφθησαν στις οικίες τους:

ο Γενικός Γραμματέας του πολιτικού κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος - Χρυσή Αυγή», Νικόλαος ΜΙΧΑΛΟΛΙΑΚΟΣ στην Πεύκη Αττικής,
οι Βουλευτές του ιδίου κόμματος, Ηλίας ΚΑΣΙΔΙΑΡΗΣ στο Πικέρμι Αττικής και Ιωάννης ΛΑΓΟΣ στη Σαλαμίνα Αττικής,
Επιπρόσθετα, οι Βουλευτές της Χρυσής Αυγής, Ηλίας ΠΑΝΑΓΙΩΤΑΡΟΣ και Νικόλαος ΜΙΧΟΣ εμφανίσθηκαν και συνελήφθησαν στην Αντιτρομοκρατική Υπηρεσία.

Επιπλέον, από το πρωί, σε διάφορες περιοχές της Αττικής όπως, στον Πειραιά, το Κερατσίνι, τη Νίκαια, το Πέραμα και τον Κορυδαλλό, συνελήφθησαν δεκατρείς (13) ιδιώτες-στελέχη της Χρυσής Αυγής, μεταξύ των οποίων, ο υπεύθυνος της Τοπικής Οργάνωσης της Νίκαιας.

Κανένας από τους συλληφθέντες δεν προέβαλε αντίσταση κατά τη σύλληψή του.

Στις έρευνες που πραγματοποιούνται παρουσία εκπροσώπων της Δικαστικής Αρχής, μέχρι στιγμής έχουν βρεθεί και κατασχεθεί, στην οικία του συλληφθέντα Γενικού Γραμματέα του πολιτικού κόμματος «Λαϊκός Σύνδεσμος-Χρυσή Αυγή», ένα πιστόλι, ένα περίστροφο και ένα κυνηγετικό όπλο που κατείχε χωρίς άδεια, καθώς και το χρηματικό ποσό 43.100 Ευρώ, πλήθος φυσιγγίων κυνηγετικών και πυροβόλων όπλων, υπολογιστές και USB.

Στην οικία της Ανθυπαστυνόμου, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, υπηρεσιακό πιστόλι με γεμιστήρα, περίστροφο εκτόξευσης φωτοβολίδων, πιστόλι ρέπλικα, μαχαίρι με σιδερογροθιά, συσκευή ηλεκτρικής εκκένωσης (taser), τέσσερα μαχαίρια-πεταλούδα, τέσσερεις σουγιάδες, τρεις σιδερογροθιές, δυο χατζάρες, είκοσι φυσίγγια πολεμικού τυφεκίου G3, τέσσερα καπνογόνα, δεκάδες κροτίδες-δυναμιτάκια και ένα δελτίο υποστηρικτή της Χρυσής Αυγής.

Όλοι οι συλληφθέντες οδηγήθηκαν στην αρμόδια Εισαγγελία.

Οι έρευνες της Αντιτρομοκρατικής Υπηρεσίας είναι σε πλήρη εξέλιξη, προκειμένου να συλληφθούν και τα υπόλοιπα δώδεκα (12) άτομα, που περιλαμβάνονται στην παραγγελία της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, μεταξύ των οποίων και ο Βουλευτής Χρήστος ΠΑΠΠΑΣ.

Με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Ειδικός Φρουρός και η Ανθυπαστυνόμος που συνελήφθησαν τέθηκαν σε διαθεσιμότητα και σε βάρος τους διατάχθηκε Ένορκη Διοικητική Εξέταση.