Από το αγαπημένο κινηματογραφικό σκηνικό του Θόδωρου Αγγελόπουλου, την παραλία της Θεσσαλονίκης, με φόντο τον Λευκό Πύργο στο φθινοπωρινό ηλιοβασίλεμα, η Ελένη Καραΐνδρου, ο Ρενάτο Τζανέλα και οι χορευτές του μπαλέτου της Λυρικής Σκηνής ξεκίνησαν το «Ταξίδι στην αιωνιότητα», την παράσταση φόρο τιμής στον μεγάλο έλληνα σκηνοθέτη.

Η «σκηνή» στήθηκε στο σημείο όπου ο Θόδωρος Αγγελόπουλος «χρόνια πολλά και με αμείωτη αγάπη γύρισε τα δημιουργήματά του», όπως χαρακτηριστικά είπε στα «ΝΕΑ» η Ελένη Καραΐνδρου, η οποία επένδυσε μουσικά οκτώ από τις ταινίες του. Εστω και χωρίς… ομίχλη, το τοπίο έφερε στη μνήμη αποσπάσματα από τις ταινίες του, όπως το «Ταξίδι στα Κύθηρα» και «Μια αιωνιότητα και μια μέρα», με τις αξέχαστες σκηνές που γυρίστηκαν στη Θεσσαλονίκη.
Η Ελένη Καραΐνδρου –προς μεγάλη απογοήτευση του πολυπληθούς κοινού που περικύκλωσε την αυτοσχέδια σκηνή –έπαιξε στο πιάνο μόλις τρία μουσικά θέματα από τις ταινίες του Αγγελόπουλου, τα οποία ερμήνευσε το μπαλέτο της Λυρικής Σκηνής στη χορογραφία που εμπνεύσθηκε ο Ρενάτο Τζανέλα από το έργο του έλληνα κινηματογραφιστή. Αυτή ήταν μια δεκάλεπτη γεύση από τις παραστάσεις που θα δοθούν το Σαββατοκύριακο στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης και είναι συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής, της Λυρικής Σκηνής και των48ωνΔημητρίων.
Ενθουσιασμένος από την ανταπόκριση του κόσμου στην πρόβα, ο Ρενάτο Τζανέλα είπε ότι είναι «μια υπέροχη στιγμή, αφού τα τείχη χτίζονται από ανθρώπους», ενώ αναφέρθηκε στο έργο του Αγγελόπουλου και στην Ελλάδα, τη χώρα στην οποία, όπως είπε, έχει την τιμή να ζει.

Η πρωτότυπη πρόβα έγινε με την υποστήριξη της Παράλλαξης και της δράσης της «Η Θεσσαλονίκη αλλιώς», που και πέρυσι είχε συνεργαστεί με την Εθνική Λυρική Σκηνή και τον Οργανισμό του Μέγαρου Μουσικής Θεσσαλονίκης, με δύο περφόρμανς όπερας στην Πλατεία Αγίας Σοφίας και στην Ξηροκρήνη.