Τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ΕΑΣ, ΛΑΡΚΟ και ΕΛΒΟ, αλλά και οι κρατικές ενισχύσεις προς αυτές τις επιχειρήσεις βρέθηκαν στο επίκεντρο σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στο υπουργείο Οικονομικών με τη συμμετοχή του υπουργού Γιάννη Στουρνάρα και του αναπληρωτή γενικού διευθυντή Ανταγωνισμού της Κομισιόν Γκερτ Γιαν Κούπμαν.

Τελικά, στη συνάντηση δεν προσήλθε η αναπληρώτρια υπουργός Aμυνας Φώφη Γεννηματά και ο υφυπουργός ΠΕΚΑ Ασημάκης Παπαγεωργίου, ούτε οι γενικοί γραμματείς των δύο υπουργείων.

Σημειώνεται πως η Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ είχε ζητήσει να μπει λουκέτο στις εταιρείες, ωστόσο η κυβέρνηση διεκδικεί την εξυγίανση εν λειτουργία των ΕΑΣ και ΕΛΒΟ.

Ειδικότερα, για τα ΕΑΣ προωθείται σχέδιο διάσπασης της επιχείρησης, σε πολιτικό και στρατιωτικό τμήμα. Το πολιτικό τμήμα της επιχείρησης είναι πιθανόν να καταργηθεί, ενώ το στρατιωτικό θα διατηρηθεί υπό τον κρατικό έλεγχο.

Για την ΕΛΒΟ, το σχέδιο της κυβέρνησης είναι να τοποθετηθεί άμεσα εκκαθαριστής, ώστε να ξεκινήσει τη διαγραφή χρεών και την πώληση περιουσιακών στοιχείων. Για τη ΛΑΡΚΟ η κυβέρνηση φαίνεται ότι έχει καταλήξει στην ενιαία και εν λειτουργία πώληση της εταιρείας με την πλήρη διασφάλιση των θέσεων εργασίας.

Ο 47χρονος oλλανδός αξιωματούχος της ΕΕ θα εξετάσει εν συνεχεία με τον κ. Στουρνάρα και στελέχη του οικονομικού επιτελείου και του ΤΧΣ και της Τράπεζας της Ελλάδος τα σχέδια αναδιάρθρωσης των ελληνικών τραπεζών. Στο επίκεντρο θα βρεθεί η στρατηγική για την διαχείριση των θυγατρικών των ελληνικών τραπεζών στα Βαλκάνια.