Είμαι γυναίκα 24 ετών. Παθαίνω κρίσεις λαιμαργίας, κατά τις οποίες καταναλώνω χιλιάδες θερμίδες σε λίγα λεπτά και μετά έχω κατάθλιψη και ενοχές. Ποια θεραπεία μού προτείνετε;

Η σχέση σας με το φαγητό είναι συναισθηματική και σχετίζεται με μία έντονη ενασχόληση με το βάρος και το σχήμα του σώματός σας. Τα υπερφαγικά επεισόδια μπορεί να έχουν σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία, όπως υψηλή πίεση και χοληστερίνη, καρδιακές επιπλοκές και διαβήτη. Στην ψυχολογική σφαίρα καραδοκούν κατάθλιψη, άγχος, κοινωνική απομόνωση, αίσθημα ντροπής και χαμηλή αυτοεκτίμηση. Η γνωσιακή-συμπεριφορική θεραπεία ενδείκνυται στην περίπτωσή σας και είναι σημαντικό να εφαρμοστεί από ψυχολόγο ή ψυχίατρο που ειδικεύεται στη θεραπεία των διαταραχών πρόσληψης τροφής. Η ενίσχυση του αυτοελέγχου απέναντι στο φαγητό και η αποκατάσταση ενός φυσιολογικού τρόπου λήψης τροφής θα αποτελέσουν τα πρώτα θεραπευτικά βήματα.

Δυσκολία

διατήρησης στύσης

Αντιμετωπίζω δυσκολίες στη διατήρηση της στύσης κατά τη διάρκεια των ερωτικών μου επαφών και αναρωτιέμαι αν το πρόβλημά μου έχει ψυχολογικό υπόβαθρο.

Η επίμονη αδυναμία να διατηρήσει ένας άνδρας επαρκή στύση μέχρι την ολοκλήρωση της σεξουαλικής πράξης αποτελεί ένα από τα συχνότερα ψυχοσεξουαλικά προβλήματα σήμερα. Αν το σύμπτωμα είναι συχνό και επαναλαμβανόμενο τότε δημιουργεί σοβαρές επιπτώσεις στον ψυχισμό και στην ποιότητα των διαπροσωπικών σχέσεων. Προτού διερευνηθούν οι ψυχολογικοί μηχανισμοί, θα πρέπει πρώτα να αποκλειστούν οι πιθανοί οργανικοί παράγοντες, όπως π.χ. αγγειακοί μηχανισμοί. Το άγχος για «τέλεια» επίδοση στην ερωτική πράξη είναι ένα βασικό αίτιο που οδηγεί συνήθως στο αντίθετο αποτέλεσμα, ιδιαίτερα όταν το άτομο διακατέχεται από αισθήματα ανεπάρκειας. Το άγχος αυτό βλάπτει ιδιαίτερα τους άνδρες που ταυτίζουν την αυτοπεποίθησή τους με την ικανότητά τους για μια «τέλεια» στύση και μια επιτυχή σεξουαλική απόδοση. Η διαταραχή στη στύση μπορεί επίσης να συνδέεται με έντονες ηθικές αναστολές που κουβαλάει ένας άνδρας από την παιδική του ηλικία καθώς και με εγγενείς δυσκολίες και φόβους του στο να επενδύσει συναισθηματικά στο άλλο φύλο. Αυτό που συντηρεί το σύμπτωμα της ανεπαρκούς στύσης είναι το έντονο άγχος πριν και κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, το οποίο εκφράζεται με αγχώδεις σκέψεις και αμφισβήτηση της ικανότητάς του να τα καταφέρει να αποδώσει σεξουαλικά. Οι καταχρήσεις, η ροπή προς την κατάθλιψη, η απομόνωση και η αποφυγή της ερωτικής πράξης χειροτερεύουν με τη σειρά τους το πρόβλημα. Οι άνδρες σε γενικές γραμμές δεν επισκέπτονται ειδικούς για τα προβλήματα που σχετίζονται με τη στύση τους λόγω της έντονης ντροπής που νιώθουν. Είναι σαν να προδίδουν το κοινωνικό πρότυπο του ανδρισμού. Μπορεί να συγκαλύπτουν την πραγματικότητα με το να επενδύουν υπερβολικά και να υπερλειτουργούν στην εργασία τους ή να υποδύονται κοινωνικά τον ρόλο τού «εραστή» και του «γυναικά» που έχει πολύ έντονη σεξουαλική ζωή. Η επίσκεψη σε ειδικό προτείνεται όταν το πρόβλημα αρχίσει και επηρεάζει την ποιότητα των σχέσεών σας με το άλλο φύλο καθώς και τη δική σας διάθεση. Σε γενικές γραμμές θα πρέπει να βοηθήσετε, με ή χωρίς βοήθεια, τον εαυτό σας να μειώσει την πίεση για μια καταναγκαστικά τέλεια σεξουαλική απόδοση.

Αποφυγήδιαπροσωπικών σχέσεων

Είμαι γυναίκα 34 ετών και αποφεύγω να κάνω σχέσεις. Από τη φύση μου ήμουν πάντα κλειστή και δύσπιστη, χωρίς ιδιαίτερη εμπιστοσύνη στον εαυτό μου.

Η αποφυγή δημιουργίας σχέσεων μπορεί να απορρέει από μια ματαίωση που έχετε βιώσει κατά το παρελθόν στους δεσμούς με την οικογένειά σας. Η ματαίωση μπορεί π.χ. να σχετίζεται με συναισθηματική στέρηση που κουβαλάτε, με υπερποστατευτικότητα που ευνουχίζει και δημιουργεί δυσπιστία για τον έξω κόσμο, με απουσία ενίσχυσης της αυτοεκτίμησης και της αυτονομίας σας, με πρότυπα γονιών που οι ίδιοι ήταν αντικοινωνικοί και εσωστρεφείς κ.ο.κ. Η αποφευκτικότητα ως μοτίβο ζωής συχνά λειτουργεί ως ψυχική ασπίδα απέναντι στον φόβο της κριτικής, της κοροϊδίας, της απόρριψης, του εξευτελισμού. Μπορεί ως συνέπεια να νιώθετε μειονεκτικά απέναντι στους άλλους ανθρώπους, να έχετε ευαισθησία στην κριτική και να νιώθετε ασφαλής μόνο όταν είστε μόνη, μακριά από απειλές στις οποίες νιώθετε ευάλωτη. Η αποφυγή διαπροσωπικών σχέσεων αποτελεί βασική πηγή άγχους και ανασφάλειας και ενδεχομένως εγείρει πεποιθήσεις αναξιότητας και ανάγκες εξάρτησης από τους άλλους. Αυτό, όμως, μπορεί να σας οδηγήσει σε λάθος επιλογές συντρόφων στο μέλλον.