Καθώς οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δεν δίνουν πλέον κεντροδεξιά πλειοψηφία και φέρνουν όλο και πιο κοντά το ενδεχόμενο «μεγάλου συνασπισμού» Χριστιανοδημοκρατών – Σοσιαλδημοκρατών, ο ηγέτης του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Πέερ Στάινμπρουκ δήλωσε χθες ότι δεν θα συμμετείχε σε μια τέτοια κυβέρνηση αφού δεν θέλει να γίνει εκ νέου δεκανίκι για την παραμονή της Μέρκελ στην εξουσία. Σε χθεσινή συνέντευξή του στην αυστριακή εφημερίδα «Ντερ Στάνταρντ» ο Στάινμπρουκ υπενθύμισε ότι γνωρίζει τον τρόπο διακυβέρνησής της από μέσα, καθώς είχε διατελέσει υπουργός Οικονομικών από το 2005 έως το 2009 στην τότε γερμανική κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού υπό την Μέρκελ. Ο ηγέτης του SPD απέρριψε επίσης μια πιθανή κυβερνητική συνεργασία με το κόμμα «Αριστερά» (Die Linke), το οποίο, όπως τόνισε, αποτελείται από τρία κόμματα: ένα «ανατολικογερμανικό» με υπευθυνότητα, μια κομμουνιστική πλατφόρμα και μια ομάδα «δυτικογερμανών αιρετικών». «Με έναν τέτοιο θίασο», κατέληξε, «δεν μπορεί κάποιος να κυβερνήσει τη χώρα».

Ισως όμως, αν η εμφάνιση των Σοσιαλδημοκρατών δεν είναι αρκετά καλή, ο Στάινμπρουκ να μην είναι εκείνος που θα αποφασίσει για την πιθανή συμμετοχή τους στην κυβέρνηση. Ηδη σε όλες τις αναλύσεις για την επόμενη ημέρα των εκλογών κυριαρχεί το όνομα της Χανελόρε Κραφτ, στελέχους του SPD από τη Βόρεια Ρηνανία-Βεστφαλία. Η Κραφτ (το επίθετο της σημαίνει «δύναμη» στα γερμανικά) είναι μία από τις πλέον δημοφιλείς πολιτικούς της χώρας και θεωρείται ότι θα ηγηθεί του κόμματός της στις εκλογές του 2017 –θα είναι απάντηση της Αριστεράς στη Μέρκελ ή στον διάδοχό της. Είναι μία από τις αντιπροέδρους του κόμματος, έχει διατελέσει πρωθυπουργός στο κρατίδιό της και είχε πρωτοστατήσει στο μπλοκάρισμα συμφωνίας με την Ελβετία που θα είχε παραχωρήσει αμνηστία σε γερμανούς φοροφυγάδες, γεγονός που ενίσχυσε τη δημοτικότητά της.

«Η Χανελόρε είναι το πρόσωπο για το οποίο μιλάνε όλοι», εξηγεί ο Φρανκ Ντέκερ, καθηγητής Πολιτικής στο Πανεπιστήμιο της Βόννης. «Είναι δημοφιλής, την εμπιστεύονται και διαθέτει χάρισμα». Προς το παρόν παραμένει στο Ντύσελντορφ, μιλά χαρούμενη σε ψηφοφόρους στον δρόμο και τους καθησυχάζει για δουλειές, μισθούς και προγράμματα φροντίδας παιδιών.