Οι τουρκικής καταγωγής γερμανοί πολίτες φαίνεται ότι εγκαταλείπουν την παραδοσιακή τους στήριξη στην Κεντροαριστερά και στρέφονται όλο και πιο μαζικά στους Χριστιανοδημοκράτες της Ανγκελα Μέρκελ. Οι ψήφοι των μεταναστών από την Τουρκία και των απογόνων τους θεωρούνταν σχεδόν σίγουροι επί πολλά χρόνια για τους Σοσιαλδημοκράτες, επειδή το κόμμα αυτό ήταν ο φυσικός υπερασπιστής των δικαιωμάτων των μεταναστών και των χαμηλόμισθων εργαζομένων.

Ομως η νέα γενιά τουρκικής καταγωγής πολιτών που πλέον αισθάνονται τη Γερμανία πατρίδα τους καθώς και η άνοδος της μεσαίας τάξης αποτελούν παράγοντες που αλλάζουν τη ροή των πραγμάτων. Για παράδειγμα, ο Χικμέτ Γκιουλμέζ, 45χρονος γιατρός στο Βερολίνο, ψήφιζε μέχρι το 2009 σταθερά Σοσιαλδημοκράτες, σήμερα όμως στηρίζει τη Μέρκελ. «Ταυτίζομαι με τους Χριστιανοδημοκράτες», λέει. «Εχουν αξίες που σέβομαι και εγώ». Και δεν είναι ο μόνος. Από το ενάμισι εκατομμύριο τουρκικής καταγωγής Γερμανούς που έχουν δικαίωμα ψήφου οι μισοί στήριξαν το SPD στις εκλογές του 2009 (το 1999 το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 60%), όμως τώρα έχει πέσει στο 42,9%. Η υποστήριξη προς το Χριστιανοδημοκρατικό Κόμμα έχει ανέβει στο 20,3% από 11% το 2009, σύμφωνα με δημοσκόπηση που δημοσίευσε γερμανική ιστοσελίδα για πολίτες τουρκικής καταγωγής.

Συνολικά σήμερα στη Γερμανία ζουν 15 εκατομμύρια άτομα ξένης καταγωγής, το 19% του συνολικού πληθυσμού. Με πολλούς Τούρκους πρώτης γενιάς να έχουν δουλέψει σε ορυχεία και εργοστάσια, τα παιδιά τους στρέφονταν στο Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα με τα ισχυρά συνδικάτα. Ομως την τελευταία δεκαετία, η αύξηση του αριθμού των μεταναστών δεύτερης και τρίτης γενιάς σημειώθηκε παράλληλα με την άνοδο του βιοτικού επιπέδου, την εκπαίδευση και μια άνευ προηγουμένου αφομοίωσή τους στην κοινωνία η οποία εκφράζεται και με πολιτικές διαφοροποιήσεις.

Ο Μπεκίρ Γιλμάζ, μέλος της τουρκικής κοινότητας Βερολίνου, δηλώνει στους «Τάιμς» ότι η αυξανόμενη δημοτικότητα των Χριστιανοδημοκρατών αποτελεί απόδειξη ότι «επιτέλους, οι τούρκοι μετανάστες αποτελούν κομμάτι της Γερμανίας» και δεν χρειάζεται πλέον να ψηφίζουν με γνώμονα τα μεταναστευτικά θέματα. Η υποστήριξη προς τους Σοσιαλδημοκράτες μειώθηκε επειδή οι τελευταίοι τάσσονται υπέρ της διπλής υπηκοότητας, ενώ οι Χριστιανοδημοκράτες υιοθέτησαν την ισχύουσα πολιτική που αναγκάζει τους Τούρκους της Γερμανίας να επιλέξουν ένα διαβατήριο έως την ηλικία των 23 ετών.

ΤΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΟΥ ΣΑΡΑΖΙΝ. Ο Καμουράν Σεζέρ, του ινστιτούτου Futureorg που πραγματοποίησε τη δημοσκόπηση, υποστηρίζει ότι η δημοτικότητα του SPD δέχθηκε πλήγμα από ένα βιβλίο στελέχους του, του Τίλο Σαραζίν, πρώην υπουργού Οικονομικών. Με τον τίτλο «Η Γερμανία αυτοκαταργείται» το βιβλίο έκανε ευθεία κριτική στην πολυπολιτισμικότητα κατηγορώντας τους τούρκους μετανάστες ότι αρνούνται να αφομοιωθούν και υποστηρίζοντας ότι είναι λιγότερο ευφυείς από τους Γερμανούς.