Ο ιάπωνας Πρωθυπουργός Σίνζο Αμπε έδωσε την Πέμπτη εντολή στην Tokyo Electric Power Co να παροπλίσει τους αντιδραστήρες Νο 5 και Νο 6 του πυρηνικού σταθμού Φουκουσίμα Νταΐτσι.

Οι τέσσερις άλλοι αντιδραστήρες, από τους συνολικά έξι του σταθμού ο οποίος καταστράφηκε από τον ισχυρό σεισμό και το τσουνάμι του Μαρτίου του 2011, πρόκειται να διαλυθούν. Τρεις από τους τέσσερις αυτούς αντιδραστήρες έχουν ήδη υποστεί τήξη και η διαρροή ραδιενέργειας εκτιμάται ότι συνεχίζει να μολύνει την περιοχή και τα νερά του Ειρηνικού, 32 μήνες μετά την καταστροφή.

Μόλις την περασμένη Πέμπτη, ηTokyo Electric Power, η εταιρεία που διαχειρίζεται τον κατεστραμμένο πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, ανακοίνωσε ότι εντόπισε ραδιενεργές ουσίες σε έναν αποστραγγιστικό αγωγό που συνδέεται απευθείας με τον Ειρηνικό Ωκεανό, αφήνοντας να εννοηθεί ότι μολυσμένο νερό μπορεί ακόμη και να έχει φτάσει στην θάλασσα.

Μια περιεκτικότητα σε ραδιενεργές ουσίες 220 μπεκερέλ καταμετρήθηκε σε δείγματα που ελήφθησαν από αυτόν τον αποστραγγιστικό αγωγό, σε απόσταση περίπου 150 μέτρων από την ακτή, είχε διευκρινίσει η Tepcο, η οποία τον Αύγουστο είχεανακοινώσει ότι 300 τόννοι «άκρως ραδιενεργού ύδατος» διέρρευσαν από μία από τις δεξαμενές αυτές του σταθμού.