Βέβαιος ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι πρώτο κόμμα και με μεγάλη διαφορά στις επόμενες εκλογές εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε χθες, στο πλαίσιο της Διεθνούς Εκθεσης Θεσσαλονίκης. Χαρακτήρισε απολύτως εφικτό τον στόχο της αυτοδυναμίας, δηλώνοντας ότι ως κυβέρνηση θα συνεργαστεί με άλλες δυνάμεις, τις οποίες πάντως απέφυγε να κατονομάσει.

Ο Αλέξης Τσίπρας χαρακτήρισε αδιέξοδη την πολιτική της κυβέρνησης, για την οποία είπε ότι έχει εξαντληθεί ο πολιτικός της χρόνος και «βρισκόμαστε στις καθυστερήσεις». Σχολιάζοντας μάλιστα τη δήλωση

του Πρωθυπουργού ότι θα εξαντλήσει την τετραετία, ανέφερε πως ο κ. Σαμαράς θα πρέπει να θυμάται ότι και ο ίδιος διαδέχθηκε πρωθυπουργό που δεν εξάντλησε τη θητεία του.

Ως ικανή και αναγκαία συνθήκη για την «ανατροπή» επανέλαβε ότι θεωρεί τις λαϊκές κινητοποιήσεις, λέγοντας ότι ο χρόνος των εκλογών «εξαρτάται από τον ελληνικό λαό». Αλλωστε η Κουμουνδούρου επενδύει πολιτικά στη σημερινή «πρεμιέρα» των κινητοποιήσεων στον χώρο της Παιδείας, με τον επικεφαλής του κόμματος να προτρέπει σε αυτές και τους ίδιους τους μαθητές. Οπως είπε, «η κυβέρνηση

του κ. Σαμαρά δεν θα πέσει από δολιοφθορά, όπως ο ίδιος υπονόησε σε μια συνέντευξή του. Θα πέσει από τη λαϊκή κινητοποίηση».

Στο στόχαστρο του κ. Τσίπρα βρέθηκε προσωπικά καιο Πρωθυπουργός, ο οποίος προηγείται σταθερά στις δημοσκοπήσεις στην ερώτηση της καταλληλότητας. «Δεν μπορώ να παρακολουθήσω τις οβιδιακές μεταμορφώσεις

του κ. Σαμαρά», είπε ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος προανήγγειλε ακόμα τη σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το πώς μπήκεη Ελλάδα στο Μνημόνιο.

Τα σημαντικότερα σημεία της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ είναι τα εξής:

Για χρέος – δανειακή σύμβαση:

ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιδιώκει μονομερείς ενέργειες, αλλά δεν θα διστάσει να τις πραγματοποιήσει αν πρόκειται για το συμφέρον του ελληνικού λαού. Δεν μπορεί να πηγαίνει κάποιος με σηκωμένα τα χέρια σε μια διαπραγμάτευση.

Για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ:

θα αξιοποιήσει και πρόσωπα εκτός του κόμματος, ενώ θα ζητήσει τη στήριξη κομμάτων και άλλων δυνάμεων με προσκλητήριο ανοιχτό, δημοκρατικό και προοδευτικό.

Για τις τράπεζες:

εθνικοποίησή τους μέσω εθνικοποίησης του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας.

Για τις απολύσεις στο Δημόσιο:

«Σε πρώτη φάση θα αποκαταστήσουμε τις πληγές, τις αδικίες και, ναι, επαναλαμβάνω τη δέσμευση ότι όλοι όσοι αντισυνταγματικά και παράνομα απολύθηκαν θα ξαναβρεθούν στις θέσεις εργασίας τους».

Για τη θεωρία των δύο άκρων:

είναι κατασκεύασμα της κυβέρνησης Σαμαρά προκειμένου να αντιμετωπίσει τη διείσδυση του ΣΥΡΙΖΑ και υποκρύπτει επιθυμία για μελλοντική συνεργασία με την Ακροδεξιά.

Για τα σενάρια περί συνεργασίας ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ ενάντια στον κίνδυνο της Χρυσής Αυγής:

«Βλέπουμε την αγωνία του τερματοφύλακα πριν από το πέναλτι».

Για την επιλογή υποψηφίων στις επικείμενες εκλογές για την Αυτοδιοίκηση:

Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν θα στηρίξει μόνο κομματικά στελέχη, αλλά δημάρχους και περιφερειάρχες που θα μπορούν να συγκρουστούν με συμφέροντα, στη βάση ριζοσπαστικής και πατριωτικής προοπτικής.

Για το Burberry πουκάμισο που φόρεσε στην πορεία ΓΣΕΕ – ΑΔΕΔΥ:

«Ο ελληνικός λαός έχει να ασχοληθεί με πολύ πιο σοβαρά πράγματα από το τι χρώμα πουκάμισο ή μάρκα πουκάμισο φοράμε. Και νομίζω ότι η συζήτηση που γίνεται το τελευταίο διάστημα σε μια μερίδα των ΜΜΕ δείχνει μια ανησυχία να προσπαθήσουν, όχι με επιχειρήματα, όχι με θέσεις, αλλά με τέτοιου είδους δευτερεύουσας σημασίας και ουσίας γεγονότα να διαμορφώσουν ένα κλίμα που απαντά σε επικοινωνιακές στοχεύσεις και μόνο».

Για τις κατοχικές αποζημιώσεις:

θα συγκροτηθεί αμέσως μετά τις εκλογές μια πλατιά εθνική Επιτροπή που θα έχει ως κορμό τη σημερινή Επιτροπή Διεκδίκησης, με προσωπικότητες –Ελληνες και ξένους –η οποία θα διεκδικήσει τις γερμανικές αποζημιώσεις.

Για τον νόμο περί ευθύνης υπουργών:

«Δεν πιστεύουμε ότι είναι νομικά τα προβλήματα. Και στο κάτω κάτω, πιστεύω ότι από τη στιγμή που θα αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο και που θα υπάρξει άλλωστε η μεγάλη η συντριπτική πλειοψηφία του ελληνικού λαού που θα θέλει να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο, θα υπάρχει προφανώς αναδρομική ισχύς για τις αξιόποινες πράξεις».

Για τον παραλληλισμό της σημερινής κυβέρνησης με τη χούντα:

«Εμένα δεν με έχετε ακούσει ποτέ να μιλήσω για χούντα ούτε τα στελέχη μας μιλάνε για χούντα. Δεν συγκρίνουμε εμείς μια περίοδο κατάλυσης κάθε ελευθερίας με μια περίοδο κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, είναι επικίνδυνο κανείς να το κάνει. Ομως περιγράφουμε αυτή την περίοδο ως μια ιδιότυπη περίοδο».

Για κατώτατο μισθό:

επαναφορά στα 751 ευρώ (από 586 σήμερα). Το μέτρο, λέει ο ΣΥΡΙΖΑ, δεν έχει δημοσιονομικό κόστος και θα προκαλέσει αύξηση 0,5% του ΑΕΠ και 7.500 νέες θέσεις εργασίας.